ΜΟΥΣΙΚΗ

Μια ξεχωριστή παιδική παράσταση φτιαγμένη από μια νηπιαγωγό

Η παιδική παράσταση δεν είναι εύκολη υπόθεση. Μπορείς εύκολα να το συμπεράνεις, αν ανατρέξεις στην παιδική σου ηλικία και θυμηθείς μερικές δύσκολες ώρες, που πέρασες σφηνομένη στο κάθισμα ενός τεράστιου - για τα μικρά σου μάτια τότε - θεάτρου, βλέποντας κάτι που καθόλου δε σου άρεσε. Τα παιδιά είναι αθώα αλλά είναι και οι πιο αυστηροί κριτές.

Έτσι, όταν γνωρίζεις ανθρώπους που ασχολούνται με θεατρικά για παιδιά,  ξέρουν από πρώτο χέρι τις παιδικές ψυχές και αγαπούν πραγματικά αυτό που κάνουν, δε μπορείς παρά να τους ακούσεις με προσοχή και να μοιραστείς με τον κόσμο την εμπειρία σου. Αυτό, λοιπόν, κάνω και εγώ λίγες ώρες μετά τη γνωριμία μου με την Βίκυ Πολυχνιάτου, νηπιαγωγό, φοιτήτρια στο “Θέατρο των Αλλαγών” και συνδημιουργό της παραστασης “Σήκωσε με ψηλα” που ξεκινάει σήμερα στο θέατρο Μπιπ στην Κυψέλη.

Η κ. Πολυχνιάτου, έχει σπουδάσει στο Τμήμα Εκπαίδευσης και Αγωγής στην Προσχολική Ηλικία, του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Τα τελευταία 20 χρόνια, περνάει τα πρωινά της, διδάσκοντας σε αίθουσες ιδιωτικών νηπιαγωγείων. Στην πορεία των μαθημάτων της, διαπίστωσε ότι υπάρχει ανάγκη για περισσότερα παραμύθια που να περνάνε μηνύματα, να προβληματίζουν και να εξάπτουν τη φαντασία των μικρών παιδιών.

Τα παιδιά, έχουν τόσο πολλές εικόνες γύρω τους, που χρησιμοποιούν όλο και λιγότερο τη φαντασία τους. Αυτό με προβληματίζει.

Αντί να ψάξει σε βιβλιοθήκες τρόπους να εξάψει τη φαντασία των παιδιών μέσα από παραμύθια, αποφάσισε η ίδια να ξεκινήσει να γράφει ιστορίες. Μέχρι σήμερα, έχει γράψει συνολικά 10 παραμύθια. Από αυτά, ωστόσο, δεν έχει εκδοθεί ακόμα κανένα. Το πρώτο που βγαίνει από τις αίθουσες διδασκαλίας και συστήνεται στο κοινό, δε θα έχει τη μορφή εντύπου αλλά παράστασης. Πρόκειται για το “Σήκωσε με ψηλά” που θα ανεβαίνει από σήμερα και όλα τα Σαββατοκύριακα του Δεκεμβρίου – τουλάχιστον.

Όπως σημείωσε η κ. Πολυχνιάτου, είναι η μεταφορά ενός παραμυθιού που έχει γραφτεί πριν περίπου 2 χρόνια και δε μπορούσε να φανταστεί ότι θα μπορούσε να γίνει παράσταση. Το παραμύθι ήταν μέρος των μαθημάτων που παρέδιδε στα παιδάκια νηπιαγωγείου, με συνδυασμό λυρικής αφήγησης, ήχου και λευκών σελίδων. Ναι, λευκών σελίδων, που τα παιδιά ζωγράφιζαν με τη βοήθεια της φαντασίας τους.

Την περίοδο που αυτό το παραμυθάκι έκανε βόλτα στις παιδικές αίθουσες, η κ. Πολυχνιάτου αποφάσισε να ξεκινήσει μαθήματα υποκριτικής στο “Θέατρο Αλλαγών”. “Δεν ήθελα και δε θέλω να γίνω ηθοποιός” ξεκαθαρίζει, τονίζοντας ότι ο λόγος που έγινε ξανά μαθήτρια είναι γιατί θέλει να είναι κοντά στα πολιτιστικά δρώμενα.

“Όταν παρακολούθησα το μάθημα αφήγησης παιδικού παραμυθιού από την Βίλια Χατζοπούλου πραγματικά μαγεύτηκα” θυμάται σήμερα η κ. Πολυχνιάτου. Αρχικά, πίστευε ότι δε θα είχε να πάρει πολλά πράγματα από ένα τέτοιο μάθημα μιας και η ίδια αφηγείται ιστορίες τόσα χρόνια σε παιδιά, όμως δεν ήταν έτσι. Της άρεσε η θεατρικότητα και ο τρόπος που γινόταν η αφήγηση.

Εκτός από το συγκεκριμένο μάθημα, όλη της η επαφή με το θέατρο, την οδήγησε μαγικά στο σανίδι. Όχι την ίδια, αλλά το έργο της. Το “Σήκωσε με ψηλά” άρεσε πολύ στη Βίλια Χατζοπούλου, η οποία θεώρησε ότι πρέπει να γίνει παράσταση.

 

Τα υπόλοιπα, είναι ιστορία. Η Μαρία Σταυροπούλου ανέλαβε τη θεατρική προσαρμογή, η Βίλια Χατζοπούλου τη σκηνοθεσία και η Βίκυ Πολυχνιάτου εκτός από την ιστορία, έκανε και τα σκηνικά και τα κοστούμια.  “Πάντα ασχολιόμουν ενεργά με τις παιδικές παραστάσεις” σημειώνει σχετικά, εξηγώντας ότι δεν της ήταν πολύ δύσκολο να φτιάξει τα απλά σκηνικά και να επιμεληθεί τα κοστούμια.

Οι ηθοποιοί της παράστασης είναι και συμφοιτητές της. “Ο Βασίλης Παπαστάθης και η Έλενα Δελακούρα έχουν κάνει καταπληκτική δουλειά” σημειώνει η κ. Πολυχνιάτου. “Ήμουν σχεδόν σε κάθε πρόβα και κάθε φορά έβλεπα και κάτι διαφορετικό. Είναι πολύ συγκινητικό να βλέπεις πως η φαντασία γίνεται θεατρικό” προσθέτει.

Η υπόθεση έχει ως εξής: Ένα κορίτσι, η Ελένη κι ένας Νάνος μαγικός θα κάνουν ένα ταξίδι μαζί. Από τη γη στο βυθό και από το βυθό στον ουρανό. Θα πάρουν μαζί τους τη ντροπή και το φόβο και θα τα διώξουν. Οι δύο αυτοί, όταν συναντηθούν,  θα περιπλανηθούν σαν παλιοί φίλοι, με οδηγό την περιέργεια. Μια νύχτα βροχής, δε θα τρομάξουν, μέχρι να πετύχουν αυτό που ονειρεύονται, να πετάξουν ψηλά!

H παράσταση είναι ιδανική για παιδιά που πάνε προνήπιο, νηπιαγωγείο, πρώτη και δευτερά δημοτικού αλλά μπορεί να αγγίξει και μαθητές μέχρι έκτης δημοτικού, όπως αναφέρει η κ. Πολυχνιάτου.

Όσον αφορά τους γονείς, δε θα βαρεθούν καθόλου, γιατί μέσα από τους ήρωες θα δουν όσα κάνουν και νιώθουν τα παιδιά τους, όσο εκείνοι δεν είναι μαζί.

Ο φωτισμός του Θωμά Οικονομάκου υπόσχεται πολλά μικρά γουρλωμένα ματάκια και “ουάου” ενώ στη βουτιά στο παραμύθι – ταξίδι, βοηθάει καταλυτικά η μουσική επιμέλεια από τον Χριστόφορο Αναστασιάδη.

Από τους πρώτους θεατές του “Σήκωσε με ψηλά” θα είναι οι μαθητές που πρώτοι διάβασαν στην τάξη αυτό το παραμύθι και έκαναν τα σχέδια τους στις λευκές σελίδες. Η παράσταση ανεβαίνει κάθε Σάββατο στις 5 το απόγευμα και κάθε Κυριακή στις 12 το μεσημέρι.

Η Βίκυ Πολυχνιάτου, στοχεύει να συνεχιστεί και από το νέο έτος, ενώ σε ένα χρόνο από σήμερα θα κυκλοφορήσει και το πρώτο της έντυπο παιδικό παραμύθι, από τις εκδόσεις Susaeta. Τίτλος του “Ξέρει κάποιος να μου πει αν υπάρχει Άη Βασίλης” και θέμα του όλες οι Χριστουγεννιάτικες απορίες των παιδιών.

Παράλληλα, συνεχίζει να διδάσκει, αυτή την περίοδο στον εκπαιδευτικό Όμιλο “Πόλκα-Φροέλεν” στη Νέα Ερυθραία που την έχει στηρίξει πολύ, στα νέα της εγχειρήματα.

*Βρες την παράσταση “Σήκωσε με ψηλά” στο Facebook

Exit mobile version