ΦΑΓΗΤΟ

Μικρές συμβουλές και tips για να φωτογραφίζεις τέλεια τα πιάτα σου, στα αγαπημένα σου στέκια

Η κοιλιά γουργουρίζει, η παρέα έχει κάτσει στο τραπέζι και ο κατάλογος έχει ανοίξει. Είναι αυτή η στιγμή που το στομάχι σου επιθυμεί διακαώς κάθε πιθανό πιάτο του μενού. Ο σερβιτόρος έρχεται, οι προτάσεις πέφτουν κατά ριπάς και τελικά καταλήγετε να έχετε παραγγείλει ένα σωρό πιάτα που έχουν πιθανότητα να καταναλωθούν μόνο αν βοηθήσουν και τα διπλανά τραπέζια. Κι ενώ περιμένεις γκρινιάζοντας πότε θα έρθουν τα ορεκτικά να ξεγελάσεις λίγο την πείνα σου, τσουπ, με το που προσγειώνονται στο τραπέζι ξαφνικά ξεχνάς το γουργούρισμα και πιάνεις το κινητό σου.

Όχι, δε σου ήρθε η επιθυμία να πάρεις τηλέφωνο τη φίλη/τη μαμά/την αδερφή/το αγόρι σου/ τον ξάδερφο από το χωριό, αλλά, να, σου γεννήθηκε η επιθυμία να φωτογραφίσεις τα πιάτα πριν τα απολαύσεις. Αν ανήκεις κι εσύ στην κατηγορία των ανθρώπων που θέλουν να βγάλουν καμιά δεκαριά φωτογραφίες το πιάτο τους πριν το αφήσουν στην παρέα να το απολαύσει, συνέχισε να διαβάζεις. Αν πάλι ανήκεις στην κατηγορία των ανθρώπων που αγανακτούν με όλους όσοι το παίζουν food photographers και δεν τους αφήνουν να βουτήξουν με το πιρούνι τους σε χρόνο dt ό,τι λαχταρούν, μπορείς να αποχωρίσεις από το άρθρο ευθύς αμέσως, αλλά να ξέρεις πως θα χάσεις την ευκαιρία να μάθεις πώς να βγάζεις πιο σωστές φωτογραφίες φαγητού με το κινητό σου. Οκ μην κλαις, μπορείς να συνεχίσεις να διαβάζεις κι εσύ.

Με αφορμή τον διαγωνισμό της Huawei, ”ΗUAWEI InFocus AWARDS” που ζητά σε όλους εμάς να φωτογραφίσουμε αγαπημένα μας τοπία, ανθρώπους, φαγητά, νησιά ή ό,τι τέλος πάντων λαχταράμε και να διεκδικήσουμε μοναδικά δώρα*, εγώ, λοιπόν, επισκέφτηκα 3 μαγαζιά σε Αθήνα και Πειραιά τα οποία ξεχωρίζουν για τις πρώτες ύλες, τις γεύσεις τους και τη διακόσμησή τους. Πάτα κλικ για να τα δεις αναλυτικά.

 

Στην περιήγησή μου αυτή, λοιπόν, πέραν του ότι γεύτηκα φανταστικά πιάτα, έμαθα από τους φωτογράφους Δημήτρη Δημόπουλο και Γιώργο Βουρσούκη, οι οποίοι με συνόδευσαν σε αυτήν τη σκληρή αποστολή, μικρά αλλά ουσιαστικά μυστικά για καλύτερες φωτογραφίες φαγητού. Κι επειδή έχω μεγάλη καρδιά, στα παραθέτω παρακάτω για να μπορείς -έστω- να υπερηφανεύεσαι πως έβγαλες φωτογραφιάρα, όσο οι φίλοι σου σου φώναζαν να τελειώνεις για να φάνε σαν άνθρωποι.

Κανόνας #1: Το φως

Κακά τα ψέματα, για να μπορέσεις να βγάλεις ωραίες λήψεις γενικότερα, πόσο μάλλον φαγητού, το φως είναι το Α και το Ω. Το φως, λοιπόν, ειδικά στις φωτογραφίες φαγητού θα πρέπει να είναι μαλακό, χωρίς έντονες σκιές. Καλό θα ήταν να προτιμάς το φυσικό φως και να αποφεύγεις το φλας που δίνει σκληρό αποτέλεσμα. Στο σημείο αυτό να σου πω πως στα εστιατόρια που δεν έχουν επαρκές φως εγώ χρησιμοποιώ τη νυχτερινή λήψη του Huawei P30 Pro και αυτομάτως το πιάτο που γίνεται σούπερ φωτεινό.

 

Πώς συμβαίνει αυτό; Ο αισθητήρας του HUAWEI SuperSpectrum μεγέθους 1/1.7 ιντσών επιτυγχάνει έξτρα πρόσληψη φωτός για να μπορείς να φωτογραφίζεις με ευκρίνεια σε οποιαδήποτε συνθήκη. Τόσο απλά, χωρίς να χρειαστεί να παλεύεις με το λιγοστό φως, θα έχεις πεντακάθαρη, φωτεινή φωτογραφία. Να δες τη δική μου:

Κανόνας #2: Σωστή οπτική γωνία και απανωτές λήψεις

 

Δεύτερος και πολύ βασικός κανόνας που μου τόνισαν τα παιδιά είναι η σωστή γωνία λήψης. Δοκιμάζοντας πολλές και διαφορετικές γωνίες, με διαφορετική οπτική στην καθεμιά, συνειδητοποίησα πόσο σημαντικό είναι να παίζεις με τη γωνία σου και να πειραματίζεσαι. Μελετώντας το αποτέλεσμα και συγκρίνοντας μεταξύ τους τις φωτογραφίες θα καταλάβεις ποια γωνία «κολακεύει» καλύτερα το πιάτο σου. Τι νόμιζες ότι μόνο εμάς κολακεύουν οι σωστές γωνίες στη λήψη; Όσο περισσότερες λήψεις κάνεις, τόσο πιο κοντά θα φτάσεις στο επιθυμητό αποτέλεσμα. Μία-δύο φορές θα χρειαστεί να βγάλεις ένα σωρό λήψεις και μετά θα πετυχαίνεις άψογες φωτογραφίες με την πρώτη προσπάθεια.

Κανόνας #3: Όσο πιο κοντά, τόσο καλύτερα

 

Στη φωτογραφία φαγητού όσο πιο κοντά βρίσκεσαι τόσο το καλύτερο. Δεν το λέω εγώ, αλλά οι ειδικοί. Το ίδιο είναι να φωτογραφίσεις από μακριά το burger και το ίδιο είναι να πας κοντά και να εστιάσεις στο λιωμένο τυρί; Όσο πιο κοντά φωτογραφίζεις το αντικείμενο του πόθου, τόσο πιο λαχταριστό θα βγει το αποτέλεσμα. Άσε που φαίνονται άψογα όλες οι λεπτομέρειες του σεφ. Κανόνας.

Κανόνας #4: Κάτοψη, γιατί τα θέλεις όλα

Αν περάσεις μια βόλτα από τα accounts των πιο πετυχημένων σεφ, food bloggers, food photographers θα παρατηρήσεις πως έχουν μεγάλη αδυναμία στην κάτοψη. Αυτό συμβαίνει γιατί με την κάτοψη μπορείς να χωρέσεις σε μία και μόνο λήψη αρκετά πιάτα μαζί, καθώς και να πειραματιστείς πιο εύκολα με τη σύνθεσή σου και ό,τι πλαισιώνει τα πιάτα. Σε αυτήν την περίπτωση, λοιπόν, πρόσεξε πώς θα τοποθετήσεις τα πιάτα σου, ώστε να μη βγει «φορτωμένο» το αποτέλεσμα.

 

Μπορείς για παράδειγμα να βγάλεις δυο-τρία μαζί, φωτογραφίζοντας από το καθένα μόνο ένα μέρος του. Χρησιμοποιώντας, βέβαια τον υπερευρυγώνιο φακό του Huawei P30 Pro, δε θα χρειαστεί να αφήσεις κανένα πιάτο παραπονεμένο, μιας και ο φακός αυτός θα σου δώσει τη δυνατότητα να επαναπροσδιορίσεις την προοπτική και να βάλεις στο κάδρο σου όσα πιάνει το μάτι σου.

Κανόνας #5: Λήψη από το πλάι +blur = εγγύηση

 

Μετά την κάτοψη, οι λήψεις φαγητού από το πλάι, με θόλωμα του background είναι οι δικές μου αγαπημένες. Και αυτό γιατί γυρνάω το πιάτο στο σημείο που μου αρέσει περισσότερο, εστιάζοντας σε αυτό ακριβώς που θέλω να παρουσιάσω στη φωτογραφία μου, θολώντας ταυτόχρονα το background μου. Με αυτόν τον τρόπο πρωταγωνιστεί το πιο δυνατό σημείο του πιάτου, αφήνοντας την προοπτική της φωτογραφίας θολή, χαρίζοντας μία πιο αρτιστίκ ματιά στη λήψη.

 

Αν αυτό σου ακούγεται δύσκολο να το πετύχεις, να σου πω πως εγώ με την Huawei TOF κάμερά μου που μετρά με ακρίβεια το βάθος των αντικειμένων, κατάφερα αμέσως να τονίσω αυτόματα και με μεγάλη ευκρίνεια το πορτρέτο, θολώνοντας το φόντο. Βλέπεις εδώ πώς εστίασα στο πιάτο «Θάλασσα» και άφησα το χταπόδι με το σαργό να αχνοφαίνονται στο φόντο. Δε χρειάζεται να είσαι επαγγελματίας φωτογράφος για να το πετύχεις και να η απόδειξη.

Κανόνας #6: Κάνε τη διαφορά

 

Κάνε τη διαφορά χρησιμοποιώντας τα «δυνατά χαρτιά» του smartphone σου για να ποστάρεις κάτι εντυπωσιακό. Εγώ, για παράδειγμα, χρησιμοποίησα το Huawei Dual-View Video του Huawei P30 Pro κινητού μου, το οποίο μου δίνει τη δυνατότητα να τραβάω διπλό βίντεο, απαθανατίζοντας ταυτόχρονα ολόκληρη την εικόνα, ζουμάροντας όμως ταυτόχρονα στις λεπτομέρειες που επιθυμώ να επισημάνω. Σε μία και μόνο λήψη, λοιπόν, μπορώ και αναδεικνύω τις δύο όψεις της ιστορίας μου και μάλιστα με τέλεια ανάλυση. Η σαλάτα μου από μακριά και από κοντά με κάθε λεπτομέρεια, δες:

Τέλος, δώσε βάση και στα εξής σημαντικά tips που μου τόνισαν οι φωτογράφοι:

– Φρόντισε να αφήνεις χώρο στο κάδρο σου, με απλά λόγια να μην «μπουκώνεις» τη φωτογραφία σου. Less is more.

– Πες ναι στο minimal, για ακόμη πιο καθαρές φωτογραφίες φαγητού. Αφαίρεσε από το κάδρο σου ό,τι περιττό υπάρχει στο τραπέζι και εστίασε στο φαγητό.

– Πες ναι στις λήψεις χωρίς φίλτρα. Αφήνοντας στην άκρη τα υπερβολικά φίλτρα με τα οποία καταλήγουν τα πιάτα να δείχνουν παράξενα και μη φυσικά, θα έχεις ένα πολύ καλύτερο αποτέλεσμα. Αν θέλεις, μπορείς απλώς να παίξεις με την αντίθεση και τη φωτεινότητα.

Μετά από όλα αυτά τα tips, μη μου πεις ότι δεν είσαι έτοιμη να κερδίσεις τον ”ΗUAWEI InFocus AWARDS” διαγωνισμό; Κι αν ακόμη δεν έχει πάρει το αυτί σου περί τίνος πρόκειται, διάβασε παρακάτω και καλή σου επιτυχία.

 

Ο ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ”ΗUAWEI InFocus AWARDS”

Αν δηλώνεις κι εσύ λάτρης της φωτογραφίας και δε σταματάς να απαθανατίζεις γευστικά πιάτα, όμορφες γωνιές της πόλης, τοπία από τις διακοπές σου, πορτρέτα ή τέλος πάντων ό,τι σου τραβά τη ματιά, ήρθε η ώρα να λάβεις μέρος στον τέλειο διαγωνισμό της Huawei και να υποβάλλεις εδώ τις αγαπημένες σου φωτογραφίες. H αδιάκοπη εξέλιξη των smartphones, η επιδίωξη της απόλυτης εμπειρίας στη λήψη φωτογραφιών και οι δυνατότητες της νέας γενιάς είναι οι λόγοι που η Huawei επέλεξε να επιβραβεύσει μέσω των InFocus Awards 2019 τα ανερχόμενα ταλέντα που αγαπούν πραγματικά τη φωτογραφία. Στόχος της ενέργειας είναι να τονιστεί το καινοτόμο πνεύμα που η Huawei έφερε στον τομέα της οπτικής έκφρασης, καθώς επίσης να προωθήσει τις γνώσεις της εταιρείας σε νέους τομείς όπου η επιστήμη της φωτογραφίας εξελίσσεται.

Κι αν απορείς ποιος θα κρίνει τους νικητές να σε ενημερώσω πως οι φωτογραφίες που θα υποβληθούν στον διαγωνισμό θα παρουσιάζονται στο ειδικό website, όπου κάθε χρήστης του διαδικτύου συμπεριλαμβανομένων και των συμμετεχόντων, θα μπορεί να ψηφίσει την αγαπημένη του φωτογραφία μέχρι τις 11 Αυγούστου 2019. Στην επόμενη φάση, οι καλύτερες δουλειές θα αξιολογηθούν από μια εκλεγμένη κριτική επιτροπή, αποτελούμενη από ειδικούς και καταξιωμένους φωτογράφους από όλο τον κόσμο.

ΤΙ ΜΠΟΡΕΙΣ ΝΑ ΚΕΡΔΙΣΕΙΣ

Και πάμε να δούμε τώρα τι μπορείς να κερδίσεις. Αν είσαι η μεγάλη τυχερή του διαγωνισμού τα δώρα σου θα είναι πολλά και είναι τα εξής: το ποσό των 10.000 (!) ευρώ, ένα HUAWEI MateBook 13, ένα Watch GT, ένα κουπόνι αξίας $250 για το TripAdvisor και η δημοσίευση της φωτογραφίας σου για μία εβδομάδα ως ταπετσαρία στις κεντρικές σελίδες της TripAdvisor στις εξής χώρες: Σουηδία, Πολωνία, Δανία, Αυστρία, Νορβηγία, Φινλανδία, Τσεχία, Ελλάδα, Ουγγαρία, Ισραήλ, Σερβία, Σλοβακία και Τουρκία.

Αν πάλι είσαι μεταξύ των νικητών της πρώτης θέσης σε κάθε κατηγορία, τότε θα κερδίσεις τα εξής: ένα HUAWEI MateBook 13, ένα Watch GT, ένα HUAWEI P30 Pro, ποσό των 2.000 ευρώ και έναν e-voucher κωδικό αξίας $250 για το Trip Advisor.

Σους νικητές της δεύτερης θέσης σε κάθε κατηγορία θα δοθεί από ένα HUAWEI P30 Pro, ενώ στους νικητές της τρίτης θέσης σε κάθε κατηγορία από ένα HUAWEI P30. Τέλος, ο νικητής του βραβείου του κοινού θα λάβει ένα HUAWEI P30 Pro και ένα Watch GT.

 

*Φωτογραφίες: Δημήτρης Δημόπουλος, Γιώργος Βουρσούκης 

Exit mobile version