Μπρόκολο: 4 λαχταριστές συνταγές με το λαχανικό που αγαπήσαμε στην καραντίνα
- 8 ΑΠΡ 2021
Ένα από τα πιο παρεξηγημένα λαχανικά έγινε ο πρωταγωνιστής της καραντίνας και σταματήσαμε να αηδιάζουμε κάθε φορά που το βλέπουμε.
Υπάρχουν φυσικά και εκείνοι που ξέρουν πολύ καλά ότι το μπρόκολο είναι ένα πεντανόστιμο υλικό, αν μαγειρευτεί με τους σωστούς τρόπους. Αν έχεις όμως παιδικά τραύματα από τη συγκεκριμένη γεύση, είναι πολύ πιθανό να το αποφεύγεις τα τελευταία 30 χρόνια, όπως την μπάμια και το κουνουπίδι.
Ανακαλύψαμε λοιπόν στην καραντίνα ότι το μπρόκολο είναι πεντανόστιμο και δεν χρειάζεται να φαγωθεί απαραίτητο σκέτο, με λίγο λεμόνι, λες και είμαστε τιμωρία. Υπάρχουν αμέτρητες συνταγές που σε βοηθούν να τρως περισσότερα λαχανικά, που σου δίνουν τη δυνατότητα να κάνεις έξυπνους συνδυασμούς και να πεις «α, να το ξαναφτιάξουμε αυτό».
Σαλάτα με μπρόκολο, αμύγδαλα και dressing
Υλικά για το dressing:
2 κουταλιές ελαιόλαδο
1 κουταλιά ρυζόξιδο
4 κουταλιές σος σόγιας
1 κουταλιά σησαμέλαιο
1 κουταλιά καστανή ζάχαρη
1 κουταλάκι τζίντζερ
μισή κουταλιά σουσάμι
Υλικά για τη σαλάτα:
μισό κιλό μπουκετάκια μπρόκολο
1 κουταλιά ελαιόλαδο
λίγο αλάτι
1/3 φλιτζάνι αμύγδαλα
1 φλιτζάνι noodles
2 φρέσκα κρεμμυδάκια
Εκτέλεση:
Ανακάτεψε καλά όλα τα υλικά για το dressing και, αν θες, αποθήκευσέ τη σε βαζάκι. Ψήσε στον αέρα στον φούρνο το μπρόκολο με λίγο λάδι και αλάτι, στους 200 βαθμούς. 5 λεπτά πριν τα βγάλεις, ρίξε τα αμύγδαλα από πάνω. Βγάλε τα να κρυώσουν, πρόσθεσε τα noodles, το κρεμμυδάκι και το dressing.
Τάρτα ουράνιο τόξο
Υλικά:
μισό φλιτζάνι ρικότα
μισό φλιτζάνι τριμμένη παρμεζάνα
αλατοπίπερο
τοματίνια, πιπεριές και μπρόκολο για να βάλεις από πάνω
έτοιμη ζύμη για τάρτα
1 κουταλάκι ελαιόλαδο
1 αυγό
Εκτέλεση:
Προθέρμανε τον φούρνο στους 190 βαθμούς και ανακάτεψε σε ένα μπολ τα τυριά και το αλατοπίπερο. Ψιλόκοψε όλα τα λαχανικά. Σε μία αλευρωμένη επιφάνεια, άνοιξε την έτοιμη ζύμη, άπλωσε από πάνω το μείγμα του τυριού και κλείσε από πάνω με τη ζύμη προς τα μέσα. Πέρασε με ένα πινέλο το αυγό από πάνω και ψήσε στον φούρνο για μισή ώρα.
Ζυμαρικά με μπρόκολο, πέστο και κοτόπουλο
Υλικά:
1 κουταλιά ελαιόλαδο
μισό ψιλοκομμένο κρεμμύδι
4 σκελίδες σκόρδο
2 στήθη κοτόπουλο
1 φλιτζάνι κρέμα γάλακτος με λίγα λιπαρά
1/4 φλιτζάνι τριμμένη παρμεζάνα
1/4 φλιτζάνι πέστο
αλατοπίπερο
4 φλιτζάνια ζυμαρικά
2 φλιτζάνια μπρόκολο
Εκτέλεση:
Βράσε τα ζυμαρικά και 1 λεπτό πριν τα βγάλεις, ρίξε μέσα το μπρόκολο και μετά σούρωσε. Ταυτόχρονα, σόταρε το κρεμμύδι σε τηγάνι, μετά το σκόρδο και μετά το κοτόπουλο. Αλάτι πιπέρι, παρμεζάνα, πέστο, κρέμα γάλακτος και τέλος τα ζυμαρικά με το μπρόκολο.
Σούπα με μπρόκολο
Υλικά:
2 κουταλιές έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
1 μικρό ψιλοκομμένο κρεμμυδάκι
μισό φλιτζάνι σέλερι
1/3 φλιτζάνι ψιλοκομμένο καρότο
μισό κιλό μπρόκολο σε μπουκετάκια
1 φλιτζάνι ψιλοκομμένη πατάτα
4 σκελίδες σκόρδο
4 φλιτζάνια ζωμό λαχανικών
3 φλιτζάνια κρουτόν
μισό φλιτζάνι άψητα κάσιους
1μιση κουταλάκι μηλόξιδο
μισό κουταλάκι μουστάρδα
λίγο άνηθο
1 κουταλιά χυμό λεμόνι
αλατοπίπερο
Εκτέλεση:
Προθέρμανε τον φούρνο στους 180 βαθμούς. Στο μεταξύ, βάλε σε μία κατσαρόλα, σόταρε το κρεμμύδι, το σέλερι, τα καρότα, το μπρόκολο και αλατοπίπερο, για 10 λεπτά. Πρόσθεσε τις πατάτες και το σκόρδο και βάλε τον ζωμό για να σιγοβράσουν όλα σε 20 λεπτά. Κράτα ένα φλιτζάνι μπρόκολο στην άκρη και βάλε το στον φούρνο με λίγο αλάτι και λάδι, για 10-15 λεπτά.
Μετάφερε τη σούπα στο μπλέντερ και πρόσθεσε τα κάσιους, το μηλόξιδο και τη μουστάρδα μέχρι να γίνει το μείγμα κρεμώδες. Ρίξε από πάνω τα ψητά μπρόκολα, τον άνηθο και τον χυμό λεμόνι. Έτοιμο!