Να γιατί πρέπει να πλένεις ακόμα και τις συσκευασμένες σαλάτες
- 14 ΑΠΡ 2016
Χρειάζεται να πλένεις τις έτοιμες σαλάτες που αγοράζεις από το σούπερ μάρκετ; Κι αν ναι γιατί; Υπάρχουν κίνδυνοι αν δεν το κάνεις; Σε όλα αυτά, απαντάει στο άρθρο που ακολουθεί ο γαστρεντερολόγος Χρήστος Ζαβός.
Όλοι μας λατρεύουμε τη φαντασίωση ότι θα ανοίξουμε τη σακούλα με το σπανάκι που αγοράσαμε από το σούπερ μάρκετ και θα την αδειάσουμε κατευθείαν στη σαλατιέρα προς κατανάλωση. Πόσοι όμως γνωρίζουμε ότι πρέπει οπωσδήποτε να πλυθούν καλά διότι ενδεχομένως να περιέχουν μικρόβια;
Είναι γνωστό ότι το κόψιμο των λαχανικών απελευθερώνει κυτταρικό υγρό, ιδανικό για την ανάπτυξη των βακτηρίων. Επίσης, η ανάπτυξη μικροβίων ευνοείται από το υγρό-ζεστό μικροκλίμα της σακούλας συσκευασίας. Ουσιαστικό ρόλο παίζει η τήρηση των κανόνων υγιεινής, τόσο κατά τη διαδικασία προετοιμασίας όσο και κατά τη συσκευασία των λαχανικών.
Τα τελευταία χρόνια, δεκάδες αποσύρσεις παρτίδων έχουν λάβει χώρα ακόμα και στις πιο αναπτυγμένες χώρες.
Όσο πιο περίπλοκη είναι η διαχείριση και επεξεργασία των λαχανικών, τόσο μεγαλύτερη είναι και η πιθανότητα να αναπτυχθούν μικρόβια στην επιφάνειά τους. Δηλαδή σε όσο μικρότερα κομμάτια είναι κομμένα ή τριμμένα, τόσο περισσότερο αυξάνει και η επιμόλυνσή τους από μικρόβια. Ο Αμερικανικός Οργανισμός Φαρμάκων και Τροφίμων συνιστά να πλένονται όλα τα κομμένα και συσκευασμένα λαχανικά, όπως ακριβώς θα κάνατε αν τα αγοράζατε ολόκληρα από τη λαϊκή αγορά. Συνεπώς, μην περιμένετε ότι αγοράζοντάς τα έτοιμα, κομμένα και συσκευασμένα, θα εξοικονομήσετε πολύ χρόνο μέχρι να τα καταναλώσετε.
Τον Αύγουστο του 2006, οι καταναλωτές ανακάλυψαν ότι αυτή η φαντασίωση αποτέλεσε την αιτία να μολυνθούν με κολοβακτηρίδιο. Τον Αύγουστο του 2007 ξέσπασε άλλη μια επιδημία σαλμονέλλας από τα συσκευασμένα λαχανικά. Ακολούθησε επιδημία λιστερίωσης. Τα τελευταία χρόνια, δεκάδες αποσύρσεις παρτίδων έχουν λάβει χώρα ακόμα και στις πιο αναπτυγμένες χώρες.
Πρόσφατα είχε αναφερθεί επιδημία γαστρεντερίτιδας στη Νέα Ζηλανδία και δεκάδες άνθρωποι είχαν εισαχθεί σε νοσοκομεία εξαιτίας λοιμώξεως από το μικρόβιο Yersinia pseudotuberculosis (Υερσίνια της ψευδοφυματιώσεως) που προκαλεί συμπτώματα παρόμοια με τη σκωληκοειδίτιδα (κοιλιακό πόνο, πυρετό). Συνήθως απαιτείται χρόνος επώασης 5-10 ημέρες έως την εκδήλωση των συμπτωμάτων (αν και έχουν αναφερθεί περιπτώσεις με χρόνο επώασης έως 21 ημέρες).
Οι ειδικοί εκτιμούν ότι 20 άνθρωποι θα έχουν αγγίξει μια ντομάτα πριν την κόψετε στη σαλάτα σας.
Οι αρχές της Νέας Ζηλανδίας είχαν ενημερώσει τους χειρουργούς να μην προβαίνουν σε σκωληκοειδεκτομές αν δεν ελέγξουν πρώτα για το μικρόβιο Υερσίνια της ψευδοφυματιώσεως, που θεωρήθηκε ότι μεταδόθηκε μέσω των συσκευασμένων καρότων και μαρουλιών ή άλλων συσκευασμένων φρούτων και λαχανικών που πωλούνται στα σούπερ μάρκετ. Το μικρόβιο προσβάλλει ζώα και ανθρώπους και μεταδίδεται είτε με την επαφή με μολυσμένα κόπρανα, είτε με την κατανάλωση μολυσμένης τροφής και νερού, είτε με την επαφή με μολυσμένο χώμα και ζώα. Τα τρόφιμα που έχουν αναφερθεί ότι προκαλούν επιδημία Υερσίνιας της ψευδοφυματιώσεως περιλαμβάνουν ωμά τριμμένα καρότα, μαρούλια, και σοκολατούχο γάλα. Το μικρόβιο παραμένει στα κόπρανα για αρκετές εβδομάδες μετά την ύφεση των συμπτωμάτων.
Αξίζει να αναφερθεί ότι όταν πιάνετε να φάτε ένα μήλο, τα χέρια σας μπορεί να είναι τα 20ά χέρια που το αγγίζουν. Τα φρούτα και τα λαχανικά συλλέγονται, ξεδιαλέγονται, πετιούνται στην καρότσα του φορτηγού, ξαναεπιλέγονται, τοποθετούνται σε κιβώτια, ξεπακετάρονται και τοποθετούνται στα ράφια των σούπερ μάρκετ. Πολλοί καταναλωτές ίσως τα έχουν αγγίξει πριν εσείς τα επιλέξετε να τα αγοράσετε. Οι ειδικοί εκτιμούν ότι 20 άνθρωποι θα έχουν αγγίξει μια ντομάτα πριν την κόψετε στη σαλάτα σας. Και επιπλέον, πιθανόν να έχει έρθει σε επαφή με κόπρανα ζώων κατά τη διαδρομή της από το χωράφι στο τραπέζι σας.
Ακόμη κι αν σκοπεύετε να ξεφλουδίσετε το φρούτο ή λαχανικό που θα καταναλώσετε οφείλετε προηγουμένως να το πλύνετε καλά, διότι μικρόβια από τη φλούδα ενδεχομένως να εισχωρήσουν στο εσωτερικό τους