Να τι πρέπει να κάνεις για να καταφέρεις να σε καλέσουν σε συνέντευξη για δουλειά
- 14 ΜΑΡ 2018
Θυμάσαι άραγε πόσες φορές έχεις στείλει το βιογραφικό σου σε μια εταιρεία και δεν πήρες απάντηση ποτέ; Ή ίσως πόσες φορές ήθελες πολύ μια δουλειά και τελικά απλά δεν έκατσε; Δε θα σου πω ότι ξέρω τι φταίει, μπορώ όμως να σου δώσω κάποια πολύ προφανή tips μεν, μην τα υποτιμάς γι' αυτό δε, για να κάνεις αυτή τη φορά το επόμενο βήμα με το δεξί.
#1
Πρώτα απ’ όλα καλό θα ήταν να μην φτιάξεις ένα πρότυπο βιογραφικού και αρχίσεις να το στέλνεις με τρέλα παντού. Όχι. Δε θα πιάσει. Αντιθέτως, θα ήταν προτιμότερο να προσαρμόζεις το ύφος του βιογραφικού σου σημειώματος ανάλογα με τις απαιτήσεις της εταιρείας/θέσης στην οποία απευθύνεσαι, αντί να στέλνεις το ίδιο παντού. Και έρχεσαι και αναρωτιέσαι γιατί. Και έρχομαι να σε ρωτήσω εγώ φίλη: η θέση για παράδειγμα της γραμματέως απαιτεί τα ίδια προσόντα με της babysitter; Αυτό που πρέπει να κάνεις, λοιπόν, είναι να τσεκάρεις αν διαθέτεις τα απαιτούμενα προσόντα, κι αν ναι, τότε βουρ για τη θέση. Καταλαβαίνεις και μόνη σου νομίζω τη χρησιμότητα αυτού του tip. Aν ζητάνε για παράδειγμα διακοσμητές και άτομα για ανθοστολισμό κι εσύ είσαι δημοσιογράφος, πόσο κοντά πιστεύεις ότι είσαι στο να πάρεις τη θέση; Χμμ..that’s what I thought.
#2
Ρίξε μια καλύτερη ματιά στις αγγελίες και βάλε ένα νοητό τικ σε αυτές που πλησιάζουν όσο το δυνατό περισσότερο σε αυτή που εσύ θες. Με αυτό τον τρόπο, έχεις πολύ περισσότερες πιθανότητες να γίνεις δεκτή σε μια θέση που σου ταιριάζει -πρώτα απ’ όλα- και φυσικά έχεις τις ικανότητες να ανταπεξέλθεις στις απαιτήσεις της. Δεν ξέρω κατά πόσο αξίζει τον κόπο και τον χρόνο να στείλεις παντού με την ελπίδα «ε, .έστειλα σε 100 διαφορετικές θέσεις, τι στο καλό δεν θα με πάρουν σε κάποια από όλες αυτές;». Γίνε πιο συγκεκριμένη για να αυξήσεις τις πιθανότητες. Τώρα μπορείς ελεύθερα να γεμίσεις το inbox των εταιρειών με το CV σου. Μάλλον είσαι ένα βήμα πιο κοντά στο να σε καλέσουν για συνέντευξη για τη δουλειά.
#3
Και άντε φίλη και το έκανες κι αυτό. Μετά έρχεται αυτό το άχαρο κομμάτι της αναμονής. Και στέκεσαι πάνω από το κινητό και τσεκάρεις το mail σου κάθε δυο ώρες μήπως έχεις κάποια θετική απάντηση. Όπως καταλαβαίνεις το άγχος δε βοηθά πουθενά. Αντί να μουρμουράς και να γρουσουζεύεις πως δεν πήρες τελικά τη δουλειά, κάνε κάτι πιο εποικοδομητικό. Τι; Ετοίμασε τον εαυτό σου για μια πιθανή συνέντευξη. Τι θα κάνεις όταν έρθει εκείνη η ώρα; Υιοθέτησε το κατάλληλο attitude (δες την κοπέλα πιο κάτω) και έφυγες.
#4
Θα κοιτάξεις να αποβάλλεις όσο μπορείς το άγχος σου *phew*, θα μπεις μέσα και θα προμοτάρεις όσο καλύτερα και πιο αληθινά μπορείς τον εαυτό σου. Καλό θα ήταν να σταθείς σε αυτά που έχεις να προσφέρεις στην εταιρεία και αυτά που προτίθεσαι να κάνεις για να βελτιώσεις, μέσα από τη δουλειά σου, τόσο την εικόνα σου όσο και αυτή της εταιρείας. Μην ξεχάσεις φυσικά τα μεγαλύτερα όπλα σου: να είσαι ο εαυτός σου και να χαμογελάς (όχι ψεύτικα, το άλλο το φυσικό, το απλό).