ΠΑΡΑΟΛΥΜΠΙΑΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ 2024

Νάσος Γκαβέλας: 6 πράγματα που δεν ήξερες για τον τρομερό «χρυσό» Παραολυμπιονίκη

© 2024 Nikos Karanikolas /rawimages.gr/SOOC

O Νάσος Γκαβέλας διατήρησε τον τίτλο του χρυσού Παραολυμπιονίκη, αφού στους Παραολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού κέρδισε για ακόμα μια φορά το μετάλλιο που είχε κατακτήσει στο Τόκιο πριν 3 χρόνια. Έτσι, γίνεται ο πρώτος Έλληνας Παραολυμπιονίκης που ανεβαίνει στο «χρυσό» σκαλί του πόντιουμ στην ίδια κορυφαία αθλητική διοργάνωση. 

Ο Νάσος Γκαβέλας εξασφάλισε με άνεση την πρόκριση στα ημιτελικά των 100 μέτρων της κατηγορίας Τ11 στους Παραολυμπιακούς Αγώνες της γαλλικής πρωτεύουσας, τερματίζοντας με χρόνο 11,16 δευτερόλεπτα. Πρόκειται για μια επίδοση που είναι και η κορυφαία για φέτος στον κόσμο. Στον τελικό του αγωνίσματος, έχοντας οδηγό τον Γιάννη Νυφαντόπουλο, ο πρωταθλητής ανέβηκε στο ψηλότερο σκαλί του βάθρου με χρόνο 11,02 δευτερόλεπτα.

Νάσος Γκαβέλας

«Δεν θα μιλήσω για τον εαυτό μου, αλλά για όλους τους ανθρώπους που με έχουν βοηθήσει κι ένας από αυτούς είναι αυτός εδώ ο βλάκας (σ.σ. Γιάννης Νυφαντόπολος), που έχει δώσει την ψυχή του εδώ και δύο μήνες. Όπως και με τον Μήτσο πέρσι βγάλαμε την ψυχή μας και δυστυχώς το παιδί τραυματίστηκε.

Αλλά ήρθαμε εδώ για να δείξουμε ποιος είναι το αφεντικό των 100 μέτρων, ήρθαμε για να κερδίσουμε και όχι για να χάσουμε. 2 μήνες με τον Γιάννη ήμουν σε πολύ δύσκολη ψυχολογική κατάσταση, με τον τραυματισμό του Δημήτρη, όταν μου έλεγαν όλοι τι έγινε Γκαβέλα, μήπως τελείωσες, μήπως δεν μπορείς να τρέξεις.

«Όχι μάγκες, δεν είναι ότι δεν μπορώ να τρέξω. Είναι ότι θέλω χαμόγελο και ανθρώπους να το πιστεύουν παραπάνω από 2 φορές για να κερδίσουμε».

Δεν είμαι μόνος μου, είναι και ο Γιάννης, τρέξαμε μέχρι τέλους. Μου είπε, εγώ θα τρέξω, αν θέλεις πέσε κάτω να συρθείς, πονάει, θα βγάλεις δέρμα. Κι έλεγα όχι ρε φίλε μην κάτσω να σκοτωθώ, θα σκοτωθώ στον τερματισμό και θα τους κερδίσουμε με 3 εκατοστά, κι έτσι έγινε.

Ο Γάλλος, Timothée Adolphe, προσπάθησε στο τέλος να φτάσει τον Νάσο Γκαβέλα, αλλά τελικά πήρε το ασημένιο μετάλλιο σε 11,05 δευτερόλεπτα. Το χάλκινο μετάλλιο με 11,08 δευτερόλεπτα κατέκτησε ο Κινέζος, Di Dongdong, και 4η θέση ο Ananias Shikongo από τη Ναμίμπια με 11,17 δευτερόλεπτα.

Μαζί θα το κάψουμε, ραντεβού τώρα στις Βρυξέλλες στο Diamond League, τελευταία κουρσίτσα και θα πάμε να πανηγυρίσουμε με τον Καραλή και τον Τεντόγλου διότι στο ΟΑΚΑ δεν θα είναι μόνοι τους», δήλωσε στην κάμερα της ΕΡΤ ο χρυσός Παραολυμπιονίκης με χαμόγελο και δάκρυα στα μάτια και παρακάτω μαθαίνεις 6 πράγματα που δεν ήξερες γι’ αυτόν:

 

Οι σπουδές στο Τμήμα Ψυχολογίας του ΕΚΠΑ

Ο Νάσος Γκαβέλας γεννήθηκε το 1999 και μεγάλωσε στην Αθήνα. Αποφοίτησε από το 1ο Γενικό Λύκειο Νέου Ψυχικού, έδωσε Πανελλήνιες και να εισαχθεί στο Τμήμα Ψυχολογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών το 2017.

Τα προβλήματα όρασης στα 10 και η διάγνωση με τη νόσο Stargardt

Ο Νάσος έχει περιορισμένη όραση από μικρός και στα 2 μάτια του με το πρόβλημα να ξεκινάει σε ηλικία 10 ετών. Στην 4η Δημοτικού άρχισε να μην διαβάζει καλά και να συλλαβίζει με τη δασκάλα του να τον μαλώνει μην έχοντας αντιληφθεί το πρόβλημά του. Οι συμμαθητές του, από την άλλη, πίστευαν ότι απλώς έκανε πλάκα. Όταν είπε στους γονείς του ότι κάτι συμβαίνει, ακολούθησε η διάγνωση με τη νόσο Stargardt. Πρόκειται για μία γονιδιακή ασθένεια που σταδιακά μειώνει την όραση.

Τα άσχημα σχόλια και ο αποκλεισμός από παρέες στα σχολικά του χρόνια

Όπως είχε πει σε συνέντευξη του στην ιστοσελίδα Propago.gr, «υπήρχαν άσχημα σχόλια, αλλά και μερικά παιδιά που δεν με έκαναν παρέα. Θυμάμαι κάποια παιδιά που, καταλαβαίνω τώρα, ότι διοχέτευαν τα νεύρα τους σε εμένα, ίσως γιατί ένιωθαν ότι είμαι ο εύκολος στόχος, επειδή δεν βλέπω και δεν θα αντιδράσω. Βέβαια αυτά τα φαινόμενα ήταν πάντα περιορισμένα, δεν μπορώ να πω πως όλη μου η σχολική ηλικία χαρακτηρίζεται από κοροϊδία και περιθωριοποίηση».

Η αγάπη του Νάσου Γκαβέλα για τον αθλητισμό και η (αρχική) ενασχόληση με το ποδόσφαιρο

Ο αθλητισμός είναι η αγάπη του και ήταν καλός ποδοσφαιριστής παρά τη δυσκολία του να βρει μέσα στο γήπεδο τους συμπαίκτες του. Όταν η όρασή του μειώθηκε σημαντικά σε σημείο που να μην μπορεί να παίξει πρακτικά μπάλα, μοιραία οδηγήθηκε στον χώρο του στίβου.Έτρεξε 100 μέτρα στο άλσος του Αιγάλεω και ένας προπονητής που διέκρινε το ταλέντο του, τον παρότρυνε να ασχοληθεί με το σπριντ.

Η βοήθεια από την οικογένειά του και η ανεβασμένη ψυχολογία

Τα κακεντρεχή και αποθαρρυντικά σχόλια, καθώς και οι δυσκολίες που αντιμετώπισε, δεν πτόησαν τον Νάσο Γκαβέλα με την οικογένειά του να αποτελεί την ασπίδα του σε όλα, δίνοντάς του παράλληλα το κίνητρο και τη δύναμη να συνεχίσει. Το τμήμα Ψυχολογίας το επέλεξε λόγω του ενδιαφέροντος του να κατανοήσει πώς λειτουργεί και συμπεριφέρεται ο άνθρωπος. Θέλει να ειδικευτεί στην αθλητική ψυχολογία για τα άτομα με αναπηρία, όντας και ο ίδιος ανάμεσά τους.

Νάσος Γκαβέλας: Μια πορεία γεμάτη διακρίσεις

Εκτός από τις παραολυμπιακές κατακτήσεις, ο Νάσος Γκαβέλας αναδείχθηκε Πρωταθλητής Ευρώπης το 2021 στο Bydgoszcz στα 100 μέτρα και την ίδια χρονιά έλαβε τον τίτλο του Κορυφαίου Αθλητή με Αναπηρία της χρονιάς από τον Πανελλήνιο Σύλλογο Αθλητικού Τύπου (ΠΣΑΤ), βραβείο που του απένειμε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου. Τον Δεκέμβριο του 2023, του απονεμήθηκε ξανά ο ίδιος τίτλος.

Νάσος Γκαβέλας

Τον Δεκέμβριο του 2022, το γυμναστήριο του 1ου Γενικού Λυκείου Νέου Ψυχικού, όπου φοίτησε, ονομάστηκε Κλειστό Γυμναστήριο «Αθανάσιος Γκαβέλας» προς τιμήν του. Εκτός από το παγκόσμιο ρεκόρ στα 100 μέτρα, ο Νάσος Γκαβέλας κατέχει το ρεκόρ και στα 60 μέτρα με 7,07 δευτερόλεπτα στην Ημερίδα Κλειστού Στίβου από τον Φεβρουάριο του 2022, στο ΣΕΦ. Στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα ΑΜΕΑ, επίσης, κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο στα 200 μέτρα (22,08 δευτερόλεπτα) και έκανε το ντεμπούτο του στο άλμα εις μήκος με άλμα 6,15 μέτρων.

Exit mobile version