HACK MY LIFE

Νερό ζυμαρικών: 6 απροσδόκητοι τρόποι που μπορείς να το χρησιμοποιήσεις αντί να το πετάξεις

Pexels

Το νερό από τα βρασμένα ζυμαρικά, δεν «βαφτίζεται» τυχαία από πολλούς σεφ ως «χρυσό υγρό». Γιατί; Γιατί το νερό που έμεινε από το πιο comfort και εύκολο φαγητό που θα υπάρξει ποτέ (ναι, για τα μακαρόνια μιλάω), είναι πλούσιο σε άμυλο και μπορεί να χρησιμοποιηθεί με διάφορους τρόπους στην κουζίνα σου, στα φυτά σου και γενικά στο σπίτι σου.

Βάζω στοίχημα. Τόσο καιρό, με το που έβραζες τα ζυμαρικά, το πρώτο πράγμα που έκανες ήταν να τα στραγγίξεις στο σουρωτήρι, ρίχνοντας παράλληλα άφθονο νερό κάτω από τον νεροχύτη για να μην κολλήσουν. Λάθος που κάνεις τόσο καιρό άθελά σου, γιατί δεν είχες την ανάλογη γνώση. Δεν ήξερες ότι μπορείς να χρησιμοποιήσεις το βρασμένο νερό των ζυμαρικών με 6 διαφορετικούς τρόπους. Εμείς είμαστε εδώ για να σε ενημερώσουμε γι’ αυτούς έτσι ώστε να μην επαναλάβεις το ίδιο λάθος μελλοντικά. Απ’ τα λάθη μαθαίνουμε εξάλλου.

Νερό ζυμαρικών: 6 άγνωστοι τρόποι χρήσης για να μην το πετάξεις στον νεροχύτη

Για το πότισμα των φυτών σου

Το νερό από τα ζυμαρικά, αφού κρυώσει, μπορεί να χρησιμοποιηθεί για το πότισμα των φυτών. Το άμυλο και τα θρεπτικά συστατικά στο νερό μπορούν να λειτουργήσουν ως φυσικό λίπασμα.

Για να μαγειρέψεις άλλα φαγητά

Σάλτσες, σούπες & πέστο: Το άμυλο στο νερό των ζυμαρικών μπορεί να βοηθήσεις τις σάλτσες και τις σούπες να «δέσουν» και να αποκτήσουν μια πιο παχύρευστη και κρεμώδη υφή.

Για ζύμες: Όλες οι ζύμες απαιτούν λίγο υγρό με μια πρέζα αλατιού. Με το νερό των ζυμαρικών που έμεινε στην κατσαρόλα κάνεις μια χαρά τη δουλειά σου. Το άμυλο βοηθάει στην καλύτερη σύσταση της ζύμης.

Ριζότο και κριθαράκι: Χρησιμοποίησε το νερό από τα ζυμαρικά για να προσθέσεις γεύση και υφή σε αυτά τα φαγητά.

Για να μουλιάσεις τα όσπρια

Το νερό ζυμαρικών θα μαλακώσει κάθε είδους όσπρια που θέλεις να μουλιάσεις, ώστε να τα μαγειρέψεις την επόμενη μέρα.

Για πλύσιμο μαγειρικών σκευών

Το εκχύλισμα αυτό ενεργεί ως φυσικό απορρυπαντικό όσο παράξενο κι αν σου φαίνεται. Το ζεστό νερό από τα βρασμένα ζυμαρικά είναι ιδανικό για μούλιασμα των μαγειρικών σκευών και πιάτων που έχουν λίπη και υπολείμματα τροφών στην επιφάνειά τους.

Καθαρισμός πατωμάτων

Το αμυλούχο, βρασμένο νερό των ζυμαρικών μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τον καθαρισμό ξύλινων πατωμάτων ή άλλων επιφανειών. Βεβαιώσου, μόνο, ότι έχει κρυώσει πριν το χρησιμοποιήσεις.

Συμβουλή: Δεν χρειάζεται να βράζεις τα ζυμαρικά σε μεγάλη ποσότητα νερoύ. Η υπερβολή δημιουργεί αχρείαστο πλεόνασμα. Χρησιμοποιώντας πολύ νερό σημαίνει ότι αραιώνεις πολύ το υγρό, καθιστώντας το πρακτικά άχρηστο. Φρόντισε να χρησιμοποιείς όσο νερό είναι αρκετό ώστε να καλύπτονται τα ζυμαρικά στην κατσαρόλα καθώς βράζουν. Κι αν φοβάσαι ότι θα κολλήσουν, το μόνο που έχεις να κάνεις είναι να τα ανακατεύεις καλά κατά τα πρώτα λεπτά του βρασμού.

Exit mobile version