Νόστιμη τραχανόπιτα που μπορείς να φας όλες τις ώρες
- 12 ΟΚΤ 2015
Το madameginger.com σας προτείνει μια διαφορετική συνταγή για να ξεκινάτε την κάθε σας μέρα.
Ήπειρος, Θεσσαλία και Στερεά Ελλάδα. Σε αυτές τις περιοχές τιμούν ιδιαίτερα αυτήν την πίτα με τις άπειρες παραλλαγές και συνταγές για την παρασκευή της. Η δικιά μας συνταγή είναι μια εύκολη τραχανόπιτα χωρίς φύλλο, από αυτές που βάζεις όλα τα υλικά σε ένα μπολ, τα ανακατεύεις καλά, στρώνεις τη ζύμη σε ένα ταψί και την ξεχνάς στο φούρνο για καμιά ώρα. Το καλύτερο είναι ότι μπορεί να καταναλωθεί για πρωινό, μεσημεριανό και βραδυνό και είναι αρκετά οικονομική. Απολαύστε τη σε θερμοκρασία δωματίου.
Quick Info: Ο τραχανάς είναι ζυμαρικό φτιαγμένο από αλεύρι και γάλα και έχει σχήμα κοκκώδες και ακανόνιστο. Υπάρχει σε διάφορες ποικιλίες: ξινός και γλυκός, χοντρός και ψιλός. Ο τραχανάς μαγειρεύεται σαν σούπα είτε με αρκετό νερό, είτε πιο πηχτή. Ο χρόνος μαγειρέματος του, είναι συνήθως μικρός, περίπου 15-20 λεπτά. Ορισμένες φορές μαγειρεύεται και με ντομάτα. Κατά την παρασκευή του τραχανά, το τελευταίο στάδιο είναι το στέγνωμά του. Για να γίνει αυτό ο τραχανάς απλώνεται ώστε να έχει τη μέγιστη δυνατή επιφάνεια. Η διαδικασία αυτή, το άπλωμα του τραχανά, έχει παραμείνει και ως λαϊκή έκφραση, που αναφέρεται σε κάποιον που αργοπορεί χαρακτηριστικά.
Τραχανόπιτα χωρίς φύλλο
Μερίδες: 8, Χρόνος Προετοιμασίας: 20′, Χρόνος Μαγειρέματος: 1 ώρα
1 1/2 λίτρο ζωμό κοτόπουλο ή νερό
200 γρ. ξινό τραχανά
1 ξερό κρεμμύδι
200 γρ. (περίπου 3/4 του φλυτζανιού) αλεύρι για όλες τις χρήσεις
180 γρ. φέτα
180 γρ. κασέρι
1/2 μάτσο μαϊντανό
4 αυγά
5 κ.σ. ελαιόλαδο
Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
1. Βάλτε το νερό ή το ζωμό στην κατσαρόλα σε δυνατή φωτιά. Μόλις βράσει, χαμηλώστε τη φωτιά και βάλτε τον τραχανά να βράσει. Ανακατέψτε συχνά και μόλις απορροφήσει όλα τα υγρά, τραβήξτε από τη φωτιά και αφήστε να κρυώσει καλά.
(TIP: Για πιο ήπια γεύση, αντί για ξινό τραχανά, χρησιμοποιήστε γλυκό και προσθέστε 1 κ.γ. ζάχαρη.
2. Ψιλοκόψτε και τσιγαρίστε ενα κρεμμύδι. Παράλληλα τρίψτε τα τυριά και ψιλοκόψτε το μαϊντανό. Βάλτε τα σε μπολ και προσθέστε τον τραχανά όταν κρυώσει καλά. Ρίξτε τα 3 αυγά, 4 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο, το κρεμμύδι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι, το μαϊντανό και το αλεύρι. Ανακατέψτε καλά και αν είναι αρκετά αραιός ο χυλός, προσθέστε λίγο ακόμα αλεύρι. Αν είναι πολύ σφιχτός, αραιώστε με λίγο χλιαρό νερό.
3. Αλείψτε το ταψί με το υπόλοιπο ελαιόλαδο και αδειάστε σε αυτό το χυλό. Χτυπήστε το αυγό σε ένα μπολάκι και με ένα πινέλο, αλείψτε την επιφάνεια τις πίτας. Ψήστε στον αέρα, στους 170oC για 1 ώρα και αφήστε να κρυώσει πριν κόψετε σε κομμάτια.