Ο (αηδιαστικός) λόγος που θα σε κάνει να το ξανασκεφτείς πριν βουτήξεις σε πισίνα ξενοδοχείου
- 27 ΜΑΙ 2018
Σύμφωνα με μια έρευνα των Κέντρων Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών (CDC), μεταξύ του 2000 και του 2014, καταγράφηκαν 493 κρούσματα ασθενειών που αφορούσαν επεξεργασμένα νερά αναψυχής, με αποτέλεσμα περισσότερες από 27.000 ασθένειες και οκτώ θανάτους. Δε θέλω να σε αποτρέψω από το να πας διακοπές, απλά θα σου έλεγα να προτιμήσεις τη θάλασσα.
Σε σχεδόν το ένα τρίτο αυτών των κρουσμάτων, οι λοιμώξεις θα μπορούσαν να εντοπιστούν στις ξενοδοχειακές πισίνες, τα υδρομασάζ και τα spa, λέει το CDC. Από τα κρούσματα με επιβεβαιωμένη αιτία, η μεγάλη πλειοψηφία – 94% – οφείλεται σε παθογόνους παράγοντες, ενώ τα υπόλοιπα προκλήθηκαν από χημικά.
Το Cryptosporidium (που ονομάζεται επίσης Crypto) – το οποίο είναι παράσιτο που προκαλεί διάρροια και άλλα γαστρεντερικά προβλήματα – προκάλεσε 212 κρούσαμτα και περισσότερες από 21.700 ασθένειες στα 14 χρόνια. Αυτό συνήθως προκαλείται όταν ένα άτομο κολυμπά ενώ έχει διάρροια, θέτοντας τους άλλους σε κίνδυνο να καταπιούν μολυσμένο νερό.
Τα κρούσματα εμφανίστηκαν ως επί το πλείστον Ιούνιο, Ιούλιο και Αύγουστο, αλλά παρατηρήθηκαν καθ ‘όλη τη διάρκεια της περιόδου μελέτης. Ο επιπολασμός των επιδημιών των ασθενειών από το νερό δείχνει πόσο δύσκολη μπορεί να είναι η πρόληψη. Το Crypto, για παράδειγμα, μπορεί να επιβιώσει ακόμη και σε σωστά διατηρημένες και χλωριωμένες πισίνες, ενώ οι Pseudomonas και Legionella (άλλα παράσιτα που βρέθηκαν στα κρούσματα της μελέτης) ευδοκιμούν σε γλοιώδεις περιοχές σε υδρομασάζ, πισίνες και παιδικές χαρές. Ενώ τα ξενοδοχεία, τα υδάτινα πάρκα και οι δημόσιες πισίνες μπορούν να ελαχιστοποιήσουν αυτούς τους κινδύνους μέσω επαρκούς συντήρησης, μεγάλο μέρος της επιβάρυνσης της πρόληψης πέφτει στους κολυμβητές, ειδικά όταν πρόκειται για το Crypto.
Είπαμε, καλού κακού, θαλασσίτσα εσύ.