TIPS

Ο απλός τρόπος να καθαρίσεις το ξύλο κοπής από λεκέδες και οσμές

Unsplash

Η αλήθεια είναι πως το ξύλο κοπής είναι ένα από τα απαραίτητα «εργαλεία» στην κουζίνα. Οπότε είναι ξεκάθαρα επένδυση. Και έχουμε κάθε λόγο να γνωρίζουμε την παραμικρή λεπτομέρεια στην καθαριότητα και τη συντήρησή του.

Πριν μαγειρέψεις είναι το πρώτο που επιστρατεύεις για την προετοιμασία του φαγητού σου. Το χρησιμοποιείς σε καθημερινή βάση, αλλά πόσο σωστά το καθαρίζεις; Για να διατηρήσεις καθαρό το ξύλο κοπής, αλλά και να μην το δεις να χαλάει πρέπει να ακολουθήσεις τα παρακάτω βήματα. Είναι πανεύκολα και πολύ γρήγορα.

Πώς να καθαρίσεις το ξύλο κοπής

Για αρχή θυμήσου ότι είναι πολύ σημαντικό να καθαρίζεις την ξύλινη επιφάνεια κοπής μετά από κάθε χρήση. Ιδανικά θα πρέπει να την πλένεις στο χέρι. Και πρόκειται για μία πολύ απλή διαδικασία.

Καθάρισε το ξύλο κοπής πρώτα με ζεστό νερό και σαπούνι και στη συνέχεια στέγνωσέ το με μια βαμβακερή πετσέτα. Άφησε το όρθιο μέχρι να στεγνώσει εντελώς και έπειτα ακούμπησέ το σε οριζόντια θέση σε μία επιφάνεια. Να θυμάσαι ότι δεν πρέπει να αφήσεις πάνω του νερά ή υγρά από τρόφιμα για πολλή ώρα για να μην «ποτίσει» το ξύλο.

Σε περίπτωση που υπάρχει κάποιος λεκές ή οσμές πάνω στο ξύλο κοπής μπορείς να το καθαρίσεις, βάζοντας αλάτι στον λεκέ και μία μικρή ποσότητα νερού. Τρίψε το μείγμα με ένα νοτισμένο πανί μέχρι να εξαφανιστεί ο λεκές. Στη συνέχεια πλύνε με ζεστό νερό και σαπούνι.

Για να αφαιρέσεις τις οσμές (όπως για παράδειγμα από το σκόρδο), στύψε λίγο λεμόνι πάνω στο ξύλο, τρίψε και μετά πλύνε τη ξύλινη επιφάνεια κοπής σου.

Tips για να το κάνεις να διαρκέσει για πάντα

Τα καλής ποιότητας ξύλα κοπής είναι φτιαγμένα για να κρατήσουν για μία ζωή. Ειδικά αν τα φροντίζεις με τον σωστό τρόπο. Φρόντισε να μην κόβεις μόνο σε ένα συγκεκριμένο σημείο, αλλά χρησιμοποίησε ολόκληρη την επιφάνεια, ώστε να φθείρεται ομοιόμορφα, αλλά και τις 2 του πλευρές (αν είναι φτιαγμένο να χρησιμοποιείται και από τις 2 πλευρές). Επίσης, καλό θα ήταν να αποθηκεύεις τα ξύλα κοπής μέσα στο σπίτι και να μην τα αφήνεις σε εξωτερικό χώρο για να μην εκτίθενται στην υγρασία.

Η συντήρηση της ξύλινης επιφάνειας κοπής σε τακτική βάση είναι απαραίτητη. Άλλο ένα tip είναι να περνάς την επιφάνεια με λάδι (όλες τις πλευρές του), τουλάχιστον κάθε 3 με 4 εβδομάδες. Ακόμα και στην περίπτωση που δεν το χρησιμοποιείς. Διαφορετικά το ξύλο κοπής θα ξεραθεί και θα κάνει ρωγμές. Αν μείνει για μεγάλο χρονικό διάστημα χωρίς να χρησιμοποιηθεί και χωρίς λάδι, τότε θα αποκτήσει κυρτό σχήμα και δεν θα είναι πια εύχρηστο.

Τα πιο χοντρά ξύλα κοπής φτιαγμένα από σκληρό ξύλο μπορούν να τριφτούν με γυαλόχαρτο, ακολουθώντας τη φορά του ξύλου και στη συνέχεια να περαστούν με λάδι ξανά. Με αυτόν τον τρόπο θα δημιουργήσεις μία νέα επιφάνεια κοπής.

Exit mobile version