POP CULTURE

Ο Γιώργος Λάνθιμος σήκωσε τον Χρυσό Λέοντα και μύρισε τιρινίνι στη Βενετία

Franco Origlia/Getty Images

Ο Γιώργος Λάνθιμος έγραψε ιστορία στο φετινό Φεστιβάλ Βενετίας κερδίζοντας με τη σουρεαλιστική ταινία γυναικείας ενδυνάμωσης (την ταινία την λες κι ένα φεμινιστικό ταξίδι ενηλικίωσης μιας γυναίκας που εξερευνά το σώμα του και τις ηδονικές απολαύσεις) Poor Things τον Χρυσό Λέοντα. Περιττό να σας πούμε ότι μύρισε τιρινίνι στην πολύπαθη μας χώρα. Ναι, νιώθουμε εθνική υπερηφάνεια. Ο Γιώργος Λάνθιμος είναι ο πρώτος Έλληνας σκηνοθέτης που το καταφέρνει.  

Εάλω η Βενετία

Το Poor Things, σε σκηνοθεσία Γιώργου Λάνθιμου, βραβεύτηκε το Σάββατο με το Χρυσό Λέοντα καλύτερης ταινίας στο 80ό Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Βενετίας (που στερήθηκε σε μεγάλο βαθμό τη γοητεία του Χόλιγουντ λόγω των απεργιών των συγγραφέων και των ηθοποιών) από την κριτική επιτροπή του διαγωνισμού με επικεφαλής τον Damien Chazelle. «Θέλω να ευχαριστήσω το Φεστιβάλ, το συνεργείο και όλους τους συνεργάτες. Πήρε κάποια χρόνια μέχρι η κινηματογραφική βιομηχανία να είναι έτοιμη για μία τέτοια ταινία» είπε ο Γιώργος Λάνθιμος παραλαμβάνοντας το βραβείο.

Ο Γιώργος Λάνθιμος σήκωσε τον Χρυσό Λέοντα χάρη στη νυμφομανή κυρία Φρανκενστάιν. Οι κριτικοί λάτρεψαν το Poor Things. Και το ξέρουμε από πρώτο χέρι γιατί μας το είπε ο Κωστής Μαραβέγιας (τον συναντήσαμε στην παρουσίαση των δύο πρώτων επεισοδίων του Milky Way) που είδε την ταινία στο Φεστιβάλ Βενετίας και παραμιλούσε. Μας είπε ότι ο Γιώργος Λάνθιμος έκανε κάτι μαγικό, πήγε το σινεμά ένα βήμα παρακάτω. Πραγματικά μετράμε αντίστροφα μέχρι να κυκλοφορήσει το Poor Things στις αίθουσες.

Φεμινιστικό ελληνικό weird wave και τα μυαλά στα κάγκελα

Γεννημένος στην Αθήνα τον Μάιο του 1973, ο  Γιώργος Λάνθιμος πρωτοστάτησε σε μια πλειάδα νέων Ελλήνων κινηματογραφιστών που εισήγαγαν στον κινηματογράφο το λεγόμενο «weird wave» που ξεκίνησε την εποχή της οικονομικής κρίσης στην Ελλάδα. «Απλώς κάναμε ό,τι διάολο έμπαινε στο κεφάλι μας», λέει συχνά στις συνετεύξεις του ο Γιώργος Λάνθιμος για τα πρώτα του χρόνια ως σκηνοθέτης,  που δεν ξεχνά τα πέτρινα χρόνια του όταν δανειζόταν εξοπλισμό και σκηνικά και γυρίσματα σε σπίτια φίλων.

Παραλαμβάνοντας το βραβείο, ο σκηνοθέτης Γιώργος Λάνθιμος είπε ότι η ταινία δεν θα υπήρχε χωρίς την Emma Stone, που ήταν επίσης παραγωγός αλλά δεν παρευρέθηκε  στο Lido για το Φεστιβάλ. «Δεν θα υπήρχε χωρίς την Emma Stone. Αυτή η ταινία της ανήκει, καθώς ήταν μπροστά και πίσω από την κινηματογραφική κάμερα». Η Emma Stone συνεργάστηκε στο παρελθόν με τον Λάνθιμο στην ταινία The Favourite, που κέρδισε το Μεγάλο Βραβείο της Επιτροπής στο φεστιβάλ το 2018.

Ένας ύμνος στη γυναικεία χειραφέτηση

Η ταινία βρετανικής παραγωγής του Γιώργου Λάνθιμου ξεσήκωσε τους θεατές του φεστιβάλ με την τρελή ιστορία μιας γυναίκας που επανέρχεται στη ζωή μετά την αυτοκτονία από έναν τρελό γιατρό που αντικαθιστά τον εγκέφαλό της με αυτόν του αγέννητου μωρού της. Καλησπέρα κυρία Φρανκενστάιν και καλή βραδιά.

O Γιώργος Λάνθιμος αντιστρέφει τον μύθο του Φρανκενστάιν. Μυαλό βρέφους αλλά με σώμα ενηλίκου, η Μπέλα Μπάξτερ γίνεται ολοένα και πιο ανεξάρτητη μέσα από τους σεξουαλικούς πειραματισμούς της καθώς αναλαμβάνει ένα ταξίδι αυτογνωσίας μέσα από μια σουρεαλιστική εκδοχή της Ευρώπης του 19ου αιώνα. Στην ταινία πρωταγωνιστεί επίσης ο Willem Dafoe ως ο πατέρας της Bella, ο οποίος είναι γιατρός, ο Ramy Youssef ως βοηθός του και ο μνηστήρας της, και ο Mark Ruffalo ως ένας δικηγόρος με ροπή στην ακολασία. Στην ταινία Poor Things ο τιτανοτεράστιος μοντέρ Γιώργος Μαυροψαρίδης έκανε το τελικό μοντάζ.

Όσκαρ ερχόμαστε

Η Βενετία σηματοδοτεί την έναρξη της σεζόν των βραβείων και αναδεικνύει συχνά μεγάλα φαβορί για τα Όσκαρ, με 8 από τα τελευταία 11 βραβεία καλύτερης σκηνοθεσίας να πηγαίνουν σε ταινίες που έκαναν το ντεμπούτο τους εδώ. «Σήκωσε το τιμημένο δεν μπορώ… δεν μπορώ να περιμένω…».

Ο πρόεδρος της Μπιενάλε, Roberto Cicutto, παρέδωσε το πολυπόθητο φτερωτό αγαλματίδιο σε έναν πολύ περήφανο Λάνθιμο, ο οποίος εξήγησε πώς χρειάστηκαν χρόνια για να ξεκινήσει η ταινία. «Περιμέναμε μέχρι να είναι έτοιμη η βιομηχανία του κινηματογράφου να την υποδεχθεί». Ο σκηνοθέτης αναφέρθηκε στο «θαυμάσιο μυθιστόρημα» του Σκωτσέζου συγγραφέα Alasdair Gray, στο οποίο βασίζεται η υπόθεση του Poor Things.

Exit mobile version