HACK MY LIFE

Ο λάθος τρόπος να πλένεις φρούτα και λαχανικά, σύμφωνα με ειδικούς

iStock

Όλοι ξέρουμε ότι τα λαχανικά και τα φρούτα θέλουν καλό πλύσιμο πριν τα καταναλώσουμε. Από το χώμα στο τραπέζι, τα φρούτα και τα λαχανικά μπορούν να μεταφέρουν λιστέρια, E. coli, σαλμονέλα, καθώς και ιούς, συμπεριλαμβανομένης της ηπατίτιδας Α και του νοροϊού, του συχνότερου αίτιου εμφάνισης ιογενούς γαστρεντερίτιδας. Ποιος είναι, όμως, ο πιο αποτελεσματικός τρόπος να τα πλύνεις;

Ένα από τα πρόσφατα home hacks που έχουν γίνει viral στον κόσμο των social media, λοιπόν, είναι αυτό που αφορά το πλύσιμο φρούτων και λαχανικών στο πλυντήριο πιάτων. Αρκετοί είναι οι TikTokers που λένε ότι αυτό το hack τούς εξοικονομεί χρόνο και ενέργεια, ιδιαίτερα όταν πρόκειται να πλύνουν μεγάλες ποσότητες. Είναι, όμως, ασφαλές να πλένεις φρούτα και λαχανικά κατ’ αυτόν τον τρόπο; Την απάντηση των experts τη βρίσκεις στη Washington Post.

Γιατί να ΜΗΝ πλύνεις τα φρούτα και τα λαχανικά σου στο πλυντήριο πιάτων; Η απάντηση των ειδικών

Γενικότερα, το πλύσιμο των φρούτων και των λαχανικών βοηθά στην απομάκρυνση της βρωμιάς και των υπολειμμάτων και στη μείωση προσβολής από παθογόνους μικροοργανισμούς, λένε οι ειδικοί για την ασφάλεια τροφίμων. Ωστόσο, το πλυντήριο πιάτων δεν είναι η καλύτερη μέθοδος για αυτήν τη δουλειά. Παρόλο που δεν ενέχει κάποιον άμεσο κίνδυνο για την υγεία σου, μπορεί να λειτουργήσει αντίστροφα.

«Μπορείς να κάνεις περισσότερο κακό παρά καλό πλένοντάς τα στο πλυντήριο πιάτων», δήλωσε η Kathy Savoie, καθηγήτρια και ειδικός σε θέματα ασφάλειας τροφίμων στο University of Maine Cooperative Extension.

Ο Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA), επίσης, δεν συνιστά τη χρήση συσκευών κουζίνας όπως είναι τα πλυντήρια πιάτων για το πλύσιμό τους. Τα πλυντήρια πιάτων χρησιμοποιούν απορρυπαντικό και άλλους χημικούς παράγοντες, μαζί με ζεστό νερό που μπορεί να φτάσει περισσότερους από 68℃ ώστε να καθαρίσουν τα πιάτα, λένε οι ειδικοί.

Παρόλο που οι χρήστες επισημαίνουν ότι χρησιμοποιούν τον κύκλο ξεβγάλματος με δροσερό νερό χωρίς απορρυπαντικό, είναι σημαντικό να διευκρινίσουμε ότι τα μοντέλα πλυντηρίων πιάτων ποικίλλουν. Μερικά όντως χρησιμοποιούν μόνο δροσερό νερό στον κύκλο ξεβγάλματος. Ωστόσο, ακόμη και όταν δεν προστίθεται απορρυπαντικό στον κύκλο πλύσης, η συσκευή μπορεί να περιέχει υπολείμματα απορρυπαντικών και λαμπρυντικών από πριν, προειδοποιούν οι ειδικοί.

Εκτός αυτού, τα πλυντήρια πιάτων μπορεί να φιλοξενούν βακτήρια, μούχλα και υπολείμματα τροφών που μπορεί να μεταφερθούν στα φρούτα και τα λαχανικά, προσθέτουν. Από την άλλη, τα ίδια τα φρούτα και τα λαχανικά μπορεί να έχουν μικροοργανισμούς που αναπτύσσονται πάνω τους, όπως μούχλα, και επειδή τα πλυντήρια πιάτων ανακυκλώνουν το νερό, ενδέχεται να μεταφερθούν μέσα στο πλυντήριο. «Το πλύσιμο στο πλυντήριο πιάτων αυξάνει τις πιθανότητες να μεταφερθούν μικρόβια στην ίδια τη συσκευή αντί να απαλλαγείς από αυτά -που είναι και ο απώτερος στόχος σου», ανέφερε χαρακτηριστικά ένας expert.

Τι άλλο πρέπει να γνωρίζεις – Τι προτείνουν οι ειδικοί

Για την απομάκρυνση όλων των παθογόνων μικροοργανισμών, καθώς και της βρωμιάς και των υπολειμμάτων, ξεπλένεις καλά με δροσερό, τρεχούμενο νερό αφού έχεις πλύνει τα χέρια σου, συνιστούν οι ειδικοί. Το τρεχούμενο νερό της βρύσης είναι πιο αποτελεσματικό επειδή απομακρύνει βακτήρια και ιούς αντί να τους «ανακυκλώνει» όπως πιθανόν να συμβεί με το πλυντήριο πιάτων.

  • Πλένεις λίγο πριν καταναλώσεις και όχι εκ των προτέρων, καθώς το εναπομείναν νερό μπορεί να ενθαρρύνει την ανάπτυξη μικροβίων.
  • Αν πρόκειται να τα πλύνεις για να τα αποθηκεύσεις είναι σημαντικό να είναι καλά σκουπισμένα. «Το νερό είναι ο εχθρός των φρούτων και των λαχανικών όταν τα αποθηκεύεις», είπε ένας καθηγητής επιστήμης τροφίμων στο Πολιτειακό Πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνια.
  • Χρησιμοποίησε μια βούρτσα λαχανικών σε φρούτα και λαχανικά με παχύ δέρμα, όπως τα καρότα, για να αφαιρέσεις καλά τη βρωμιά και τα υπολείμματα.
  • Μικρά και μαλακά φρούτα και λαχανικά, μπορείς να τα τοποθετήσεις σε ένα σουρωτήρι και να αφήσεις το νερό να τρέξει από πάνω τους.
  • Όσα έχουν σχισμές και η επιφάνειά τους δεν είναι λεία, τα μουλιάζεις σε δροσερό νερό για μερικά λεπτά πριν τα ξεπλύνεις. Σε μελέτη του 2006, ερευνητές εμβολίασαν μήλα, μπρόκολο, μαρούλι και ντομάτες με λιστέρια και διαπίστωσαν ότι το μούλιασμα των μήλων, του μαρουλιού και των ντοματών σε νερό πριν το ξέπλυμα μείωσε σημαντικά τον αριθμό των βακτηρίων. Διαπίστωσαν, επίσης, ότι το μούλιασμα του μαρουλιού σε διαλύματα λεμονιού ή ξιδιού δεν διέφερε σημαντικά από το μούλιασμα του σε σκέτο νερό.