Ο μόνος τρόπος να δεις τη Θεσσαλονίκη σε 2 ώρες
- 18 ΝΟΕ 2015
Πας στη Θεσσαλονίκη για λίγο, αλλά θέλεις να δεις όσο το δυνατόν μεγαλύτερο κομμάτι της; Ξέρουμε τι πρέπει να κάνεις. Κι όχι γιατί κάποιος μας το είπε ή γιατί το διαβάσαμε, αλλά γιατί το κάναμε εμείς οι ίδιες στο ταξίδι μας.
Την τελευταία ημέρα της αποστολής μας #ladylikesalonika, νιώθαμε ένα κενό. Μπορεί να είχαμε περπατήσει ήδη αρκετά χιλιόμετρα στο κέντρο και την Άνω Πόλη, να είχαμε γυρίσει όλες τις καλές σουβλακερί, να είχαμε φάει τα πιο επικά γλυκά, όμως μας έλειπε κάτι. Θέλαμε να πιούμε την πόλη μονορούφι, χωρίς να κουραστούμε. Η λύση ήταν με μια λέξη: ποδήλατο.
Είχαμε διαβάσει ήδη από την Αθήνα για την thessbike, έναν από τους μεγαλύτερους ιδιωτικούς φορείς διάθεσης κοινόχρηστων και ενοικιαζόμενων ποδηλάτων στην Ελλάδα. Πας σε έναν από τους 8 σταθμούς που έχει στην Θεσσαλονίκη, νοικιάζεις, αρχίζεις τις ορθοπεταλιές, επιστρέφεις το ποδήλατο και αυτό ήταν.
Μάλιστα σκοπός της πρωτοβουλίας, η οποία έγινε πραγματικότητα με τη χορηγία της Εθνικής Τράπεζας, είναι εκτός από το να γίνει το ποδήλατο μέσο για να περάσει κάποιος καλά, να γίνει επίσης και τρόπος ζωής για τους κατοίκους. Να το χρησιμοποιούν για τις δουλειές τους στο κέντρο.
“Σήμερα το 80% των χρηστών μας, νοικιάζουν ποδήλατο για αναψυχή. Στόχος μας είναι το ποσοστό να πάει στο 60% και το υπόλοιπο 40% να είναι Θεσσαλονικείς που νοικιάζουν ποδήλατο, για να κινηθούν στην πόλη για πρακτικούς λόγους” μας ανέφερε ο κ. Απόστολος Συμεωνίδης όταν μιλήσαμε μαζί του για να μάθουμε περισσότερα.
Εντάξει, εμείς δε θα μετακομίσουμε (μάλλον) στη Θεσσαλονίκη, άρα μπορούμε να πιάσουμε το κομμάτι της αναψυχής. Δε μπορεί, 8.000 συνολικά χρήστες τα 2 χρόνια που υπάρχει η thessbike, κάτι θα ξέρουν σκεφτήκαμε.
Ακολουθεί πραγματικός διάλογος:
Μαριέτα: Έλα πάμε, θα είναι πάρα πολύ ωραία
Δέσποινα: Είσαι τρελή; Θα το λέω και δε θα με πιστεύουν
Μαριέτα: Έλα, πέφτει και ο ήλιος είναι ωραία ώρα
Δέσποινα: Άντε καλά, πάμε να κάνουμε κανένα πεντάλεπτο, να βγάλουμε και καμιά φωτογραφία
Πήγαμε με ταξί στο Μέγαρο Μουσικής. Μέχρι εκεί δεν είχαμε φτάσει ως τότε και σκεφτήκαμε ότι θα ήταν μια καλή ιδέα να δούμε αυτή την πλευρά της πόλης. Για να σου δώσουμε να καταλάβεις είναι αριστερά του Λευκού Πύργου όπως κοιτάς τη θάλασσα (γελάς; Εμείς φταίμε που θέλουμε να σε κατατοπίσουμε).
Αφού ρίξαμε κλεφτή ματιά σε ένα κολυμβητήριο και ένα γήπεδο που είχε δίπλα, πήραμε τα ποδήλατα μας και κατεβήκαμε στην παραλιακή. Αυτό που είδαμε ήταν απίστευτο. Πολύς κόσμος έκανε τη βόλτα του, ποδήλατο, τρέξιμο. Ανεμπόδιστα. Όλοι σεβόντουσαν τον ποδηλατόδρομο και όσοι ήταν στο ποδηλατόδρομο, σεβόντουσαν με τη σειρά τους, τους πεζούς.
Τα 5 λεπτά που είχαμε συμφωνήσει στην αρχή να κάνουμε ποδήλατο, έγιναν 10. Τα 10 έγιναν 20 και τελικά περάσαμε πάνω από μια ώρα κάνοντας ορθοπεταλιές και βλέποντας θάλασσα, Λευκό Πύργο, χαρούμενους και γεμάτους ενέργεια ανθρώπους.
Μια βόλτα στη παραλιακή αρκεί για να σε κάνει να νιώσεις πως στην Αθήνα είσαι εγκλωβισμένος. Πως η Θεσσαλονίκη στον τομέα αθλητισμός στην καθημερινότητα μας βάζει τα γυαλιά.
Το γεγονός ότι όλη η παραλιακή είναι επίπεδη, κάνει τη βόλτα απολαυστική και πολύ ξεκούραστη. Δε λαχανιάζεις. “Αυτό παίζει μεγάλο ρόλο στο ότι η Θεσσαλονίκη αγαπάει το ποδήλατο. Μετακινείσαι μέσω της παραλιακής από τη μια μεριά της πόλης στην άλλη, με ασφάλεια και χωρίς να κουραστείς” μας ανέφερε ο κ. Συμεωνίδης της thessbike – εταιρεία που έχει βραβευτεί στα TRANSPORT& LOGISTICS AWARDS για τις πρωτοβουλίες που ανέλαβε σε σχέση με την βιώσιμη κινητικότητα στην πόλη της Θεσσαλονίκης.
Γυρίζοντας πίσω τα ποδήλατα μας, με πόνο ψυχής, παραδεχτήκαμε ότι ήταν ό,τι καλύτερο κάναμε στο ταξίδι μας. Καταφέραμε να πάρουμε μια γερή δόση της πόλης, χωρίς να κουραστούμε, γεμίζοντας παράλληλα τα κινητά και την ψηφιακή μας, με υπέροχες φωτογραφίες.
Στο ταξί του γυρισμού, ο οδηγός εντελώς τυχαία, σχολίασε πόσο επικίνδυνοι είναι οι ποδηλάτες και έθιξε το θέμα της υποδομής. Και δεν είχε άδικο. Όπως και στην Αθήνα, έτσι και στη Θεσσαλονίκη, οι ποδηλατόδρομοι δεν είναι τόσο μεγάλοι. Η Θεσσαλονίκη, έχει 15,5 χιλιόμετρα. Πολλοί στο κέντρο της πόλης, δυστυχώς, είναι κατειλημμένοι από αυτοκίνητα και μηχανάκια όμως οι ελπίδες όσων πιστεύουν σε αυτόν τον τρόπο μετακίνησης, είναι ότι σύντομα με τη βοήθεια της Δημοτικής Αστυνομίας, οι ποδηλάτες θα μπορούν να κινούνται πιο άνετα.
Ό, τι κι αν γίνει πάντως, εμείς ένα λέμε με το χέρι στην καρδιά: Η ποδηλατάδα στην παραλιακή της Θεσσαλονίκης, είναι μια υπέροχη εμπειρία που αξίζει να τη ζήσεις. Κοστίζει ελάχιστα και σε βοηθάει να δεις την πόλη από κοντά, χωρίς να κουραστείς. Καλά πετάλια!