ΓΕΥΣΗ

Ο Στέλιος Παρλιάρος μάς δίνει τη συνταγή για το πιο γιορτινό, χριστουγεννιάτικο κέικ

Stelios Parliaros

Ο Στέλιος Παρλιάρος μας προτείνει την πιο γλυκιά χριστουγεννιάτικη συνταγή για ένα κέικ που θυμίζει το fruit cake των Άγγλων.

Ο σπουδαίος, Έλληνας pastry chef Στέλιος Παρλιάρος, κάθε εβδομάδα του Δεκέμβρη, θα μοιράζεται με το κοινό του LadyLike τις συνταγές του για τα πιο ξεχωριστά γλυκά που αξίζει να δοκιμάσεις να φτιάξεις αυτές τις γιορτές.

Αυτή τη φορά ετοιμάζουμε το πιο νόστιμο Χριστουγεννιάτικο κέικ αλά Στέλιος Παρλιάρος.

ΜΕΡΙΔΕΣ: 18
ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ: 40΄
ΨΗΣΙΜΟ: 1 ώρα

 

Υλικά

  • 4 τεμ. αυγά
  • 250 γρ. ζάχαρη καστανή, κρυσταλλική
  • 250 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 200 γρ. αμύγδαλα αναποφλοίωτα, αλεσμένα στο μούλτι σε σκόνη
  • 1 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
  • 250 γρ. βούτυρο αγελάδας, λιωμένο
  • 800 γρ. φρουί γλασέ ψιλοκομμένα
  • 1 τεμ. λεμόνι, το ξύσμα
  • 30 γρ. ρούμι μαύρο ή κονιάκ
  • άχνη ζάχαρη για πασπάλισμα

 Χριστουγεννιάτικο κέικ αλά Στέλιος Παρλιάρος – Εκτέλεση

Χτυπάμε στο μίξερ με το σύρμα σε δυνατή ταχύτητα τα αυγά με τη ζάχαρη έως ότου ασπρίσουν και αφρατέψουν πολύ καλά. Σταματάμε το χτύπημα και προσθέτουμε σταδιακά το αλεύρι, την αμυγδαλόσκονη και το μπέικιν πάουντερ, ενώ παράλληλα ανακατεύουμε με μία ευλύγιστη σπάτουλα (μαρίζ).

Στη συνέχεια προσθέτουμε το λιωμένο βούτυρο και στο τέλος τα φρουί γλασέ, το ξύσμα και το ρούμι (ή το κονιάκ).

Αδειάζουμε το μείγμα σε ένα βουτυρωμένο και αλευρωμένο ταψί διαμέτρου 30 εκ. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 170◦C και ψήνουμε για 30 λεπτά.

Έπειτα χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία στους 160◦C και ψήνουμε για άλλα 30 λεπτά. Δοκιμάζουμε αν έχει ψηθεί καλά το κέικ, τρυπώντας το κέντρο του με ένα μαχαίρι· θα πρέπει να βγαίνει στεγνό, χωρίς υπολείμματα νωπής ζύμης, αλλιώς ψήνουμε λίγο παραπάνω. Αφήνουμε να κρυώσει, ξεφορμάρουμε και πασπαλίζουμε με άχνη ζάχαρη.

Ο Στέλιος Παρλιαρός και ο Jean-Marie Hoffmann ενώνουν τις δυνάμεις τους

Κι αν η μαγειρική και η ζαχαροπλαστική είναι το φετίχ σου ή το επόμενο χόμπι σου, κάνε δώρο στον εαυτό σου το ελληνογαλλικό βιβλίο «Μαζί | Ensemble» του Στέλιου Παρλιάρου και του chef της γαλλικής Πρεσβείας στην Ελλάδα, Jean-Marie Hoffmann, που περιλαμβάνει 60 συνταγές μαγειρικής και ζαχαροπλαστικής, εμπνευσμένες από την ελληνική και τη γαλλική κουζίνα. Έξτρα κίνητρο: τα έσοδα θα διατεθούν για φιλανθρωπικό σκοπό.