Οδηγός για να καταφέρεις να οργανώσεις μόνη σου το γάμο σου
- 3 ΑΠΡ 2018
Αν με ρωτούσε κάποιος πριν μερικά χρόνια την άποψή μου για την οργάνωση του γάμου θα έπαιρνε μία και μόνο απάντηση: «BOYNO». Όλη αυτή η διαδικασία μου φαινόταν πάρα πολύ δύσκολη για να την κουμαντάρω μόνη μου. Θεωρούσα δεδομένο πως θα πρέπει να συνεργαστώ με κάποιον wedding planner, ο οποίος και θα αναλάμβανε να βγάλει το φίδι από την τρύπα.Και να που τελικά έκανα λάθος. Όταν πριν από περίπου ένα χρόνο έπρεπε να σκεφτώ αν θα αναλάβω τελικά να οργανώσω μόνη μου το γάμο μου ή θα προτιμήσω την εύκολη λύση του wedding planner, δε μου πήρε πολύ καιρό για να καταλάβω ότι μπορώ να το κάνω και μόνη μου. Με καλή online έρευνα και καλό προγραμματισμό θα έβγαινε.
Γιατί επέλεξα να οργανώσω μόνη μου το γάμο μου:
– Γιατί δε με πίεζε ο χρόνος και γνώριζα πως είχα αρκετούς μήνες μπροστά μου για να τα βάλω όλα σε τάξη.
– Γιατί έχω πολύ καλή σχέση με το Pinterest και το Instagram και γνώριζα πως εκεί θα μπορούσα να βρω άπειρες ιδέες για κάθετι που ψάχνω.
– Γιατί από την πρώτη στιγμή ήξερα τι θέμα ήθελα να έχει ο γάμος μου, τι στιλ φόρεμα θα βάλω, ποια λουλούδια θα επιλέξω κλπ.
– Γιατί δεν είμαι αναποφάσιστη και αν επιλέξω κάτι δεν αλλάζω εύκολα γνώμη.
– Γιατί αν βρω κάτι που μου αρέσει το κλείνω και αφήνω στην άκρη τα «κι αν βρω κάτι καλύτερο», «μήπως βιάζομαι», «μήπως να ψάξω κάτι ακόμα».
– Γιατί μου αρέσει να έχω τον έλεγχο των πραγμάτων.
– Γιατί αναζητώντας στην αρχή πράγματα συνειδητοποίησα πως τελικά είχε πλάκα να το κάνεις μόνη σου και να το βιώσεις με το δικό σου τρόπο.
Δε θα επέλεγα να τον οργανώσω μόνη μου αν:
– Δεν είχα πολύ χρόνο μπροστά μου.
– Είχα πολύ περιορισμένο ελεύθερο χρόνο στην καθημερινότητά μου.
– Δεν ήμουν οργανωτική.
– Δεν τα πήγαινα καλά με τον προγραμματισμό.
– Δεν ήμουν καλή στις διαπραγματεύσεις.
– «Χαονόμουν» εύκολα.
– Ήμουν αναποφάσιστη.
– Δεν είχα καμία απολύτως αίσθηση πώς θέλω να είναι ο γάμος μου (από το νυφικό και το μέρος, μέχρι τη διακόσμηση).
– Δεν είχα διάθεση να ψάχνω με τις ώρες στο Internet.
– Ήθελα καθοδήγηση και δεν εμπιστευόμουν το ένστικτό μου.
Και πάμε, λοιπόν, στο ουσιαστικό κομμάτι. Άντε και επέλεξες να τρέξεις μόνη σου το γάμο σου, από πού ξεκινάς; Ποια είναι τα πράγματα που επείγουν και ποια μπορούν να περιμένουν; Ας πάρουμε, λοιπόν, τα πράγματα με σειρά προτεραιότητας:
Μέρος – Ημερομηνία
Συζήτησε μαζί με τον σύντροφό σου το μέρος που επιθυμείτε να παντρευτείτε, καθώς και την ημερομηνία. Αφού καταλήξετε, ξεκινήστε τα τηλέφωνα για να δείτε διαθέσιμες ημερομηνίες σε εκκλησίες (στο δημαρχείο δε θα έχετε πρόβλημα) και σε πιθανούς χώρους για το party. Κινηθείτε γρήγορα καθώς τα περισσότερα ζευγάρια κλείνουν πολύ καιρό πίσω το γάμο τους. Πρώτα κλείνουμε ημερομηνία και μέρος και μετά συνεχίζουμε με όλα τα υπόλοιπα.
Οικονομικά
Ταυτόχρονα με τη συζήτηση της ημερομηνίας και του μέρους πρέπει να δείτε και το οικονομικό θέμα. Αν δε γνωρίζετε το budget που μπορείτε να διαθέσετε, δεν μπορείτε να πάτε παρακάτω. Βάσει αυτού θα κριθούν οι επιλογές σας σε όλα. Από το χώρο του party και τη διακόσμηση, μέχρι το φωτογράφο και τον βιντεογράφο. To πρώτο σας μέλημα, λοιπόν, είναι να καταλήξετε στο συνολικό ποσό που μπορείτε να διαθέσετε. Στη συνέχεια βγάζετε ένα ενδεικτικό πλάνο των εκάστοτε εξόδων.
Αναγγελία γάμου και διαδικαστικό κομμάτι
Περίπου πέντε μήνες πριν το γάμο θα πρέπει να έχεις τακτοποιήσει τα δικαιολογητικά σου χαρτιά, τα οποία έχουν ισχύ μισό χρόνο. Αν δε γνωρίζεις τι ακριβώς χρειάζεται να συγκεντρώσεις, τότε μη χάνεις χρόνο δες τα όλα εδώ που στα έχουμε συγκεντρωμένα. Επίσης, τώρα είναι μια καλή στιγμή να ανοίξετε έναν κοινό λογαριασμό τραπέζης ή να ανοίξετε λίστα γάμου σε κάποιο κατάστημα, ώστε να είσαστε έτοιμοι για την καταγραφή τους στα προσκλητήριά σας.
Φωτογράφος – Βιντεογράφος
Μετά την εκκλησία και το μέρος, ο φωτογράφος και ο βιντεογράφος είναι τα sos της υπόθεσης. Θα δεις πως οι καλοί φωτογράφοι και βιντεογράφοι κλείνουν γρήγορα τις ημερομηνίες τους. Τα βήματα που πρέπει να ακολουθήσεις είναι δύο: α)να δεις δουλειές γνωστών ζευγαριών σου και να πάρεις τη γνώμη τους β) να ψάξεις σε blogs και sites γάμων και να βρεις από εκεί δουλειές φωτογράφων. Αφού τους συγκρίνεις, θα καταλήξεις σε αυτούς που είναι πιο κοντά στο στιλ σου. Ψάξε σχολαστικά τα sites τους, το facebook και το instagram account τους κι αν μείνεις ικανοποιημένη κλείσε ραντεβού να τους συναντήσεις από κοντά. Μην ξεχνάς πως το βίντεο και οι φωτογραφίες είναι αυτά που μένουν.
Συζήτηση με κουμπάρους
Καλό είναι να μην αφήσεις τη συζήτηση με τους κουμπάρους σου για το τέλος. Δώσε τους το χρόνο να διαχειριστούν τις υποχρεώσεις τους με την ησυχία τους. Συζητήστε για το budget που μπορούν να διαθέσουν, το στιλ της διακόσμησης, των στεφάνων, της καράφας, του ποτηριού, του δίσκου, των λαμπαδών και πιθανές άλλες λεπτομέρειες που πρέπει να έχουν κατά νου. Όσο πλησιάζει ο καιρός θα έχεις να διαχειριστείς τις δικές σου εκκρεμότητες. Πίστεψέ με δε θες να διαχειριστείς και τις δικές τους.
Νυφικό
Έφτασε η στιγμή που πρέπει να διαλέξεις το ιδανικό για εσένα νυφικό φόρεμα. Προμηθεύσου περιοδικά, ψάξε στο internet και ξεκίνα να αποθηκεύεις ό,τι σου αρέσει. Άνοιξε το pinterest, ψάξε με διαφορετικά keywords και κάνε pin ό,τι είναι κοντά στο στιλ σου. Φυσικά μην ξεχάσεις και τη δύναμη του Instagram. Πληκτρολόγησε το hashtag που θες και θα σου εμφανιστούν άπειρες προτάσεις. Κάνε τα screenshots σου και κράτα αρχείο. Στη συνέχεια ενημερώσου για τους οίκους που είναι πιο κοντά σε αυτό που ψάχνεις και κλείσε ραντεβού. Μην το καθυστερήσεις, καθώς κι εκεί τα ραντεβού είναι περιορισμένα. Αν πάλι δεν έχεις ιδέα τι νυφικό θέλεις να φορέσεις, προτίμησε να πας σε έναν οίκο που δεν έχει ένα πολύ συγκεκριμένο στιλ νυφικών, αλλά έχει μεγάλη ποικιλία σε σχέδια. Δοκίμασε πολλά και διαφορετικά σχέδια και θα δεις πως σιγά-σιγά θα αρχίσεις να αντιλαμβάνεσαι ποιο σου ταιριάζει περισσότερο και σε ποιο νιώθεις ο εαυτός σου. Μην ξεχάσεις και τα φορέματα για τα παρανυφάκια σου (σε περίπτωση που επιθυμείς να έχεις δηλαδή).
Makeup Artist & Hairstylist
Όχι, δεν εννοώ να κλείσεις από τώρα τo bridal χτένισμα και μακιγιάζ σου, αλλά σίγουρα θα πρέπει να κλείσεις τους επαγγελματίες που θα αναλάβουν να σε περιποιηθούν. Όπως καταλαβαίνεις οι έμπειροι και καλοί makeup &hair experts έχουν μεγάλη ζήτηση, επομένως ξέρεις τι πρέπει να κάνεις. Κι εδώ ακολουθείς την ίδια διαδικασία. Παίρνεις γνώμη από φίλες και γνωστές σου, ψάχνεις σε sites, instagram κλπ και αφού συγκρίνεις τις δουλειές τους καταλήγεις με ποιους θέλεις να προχωρήσεις σε ραντεβού.
DJ
Η μουσική είναι το Α και το Ω στο γάμο σου, επομένως μην την αφήσεις για τελευταία στιγμή. Πάρε γνώμες και κλείσε ραντεβού να συναντήσεις από κοντά τους DJs. Είναι πολύ βασικό να κινείστε στην ίδια λογική καθώς και να αντιληφθεί τις ανάγκες σου. Δώσε του λίστα με αγαπημένα σας τραγούδια και μην ξεχάσεις να τον κατευθύνεις όσο περισσότερο μπορείς.
Save the Date / Προσκλητήρια / Μπομπονιέρες
Πρώτο και βασικότερο; Η καταγραφή των καλεσμένων σας. Για να μην ξεχάσεις κάποιον, κάνε πολλαπλά τσεκ στη λίστα του τηλεφώνου σου, στο Facebook και όπου αλλού σε βολεύει. Αν δε θέλεις να στείλεις πολύ καιρό πίσω τα προσκλητήριά σου, τότε θα σου πρότεινα να στείλεις ηλεκτρονικά ένα Save the Date, ώστε να γνωρίζουν από νωρίς οι φίλοι και συγγενείς σου την ημερομηνία γάμου σου και να κινηθούν αναλόγως. Σε δεύτερη φάση, λοιπόν, ξεκίνα τις διαδικασίες για προσκλητήρια και γιατί όχι για μπομπονιέρες. Από τη στιγμή που θα ξεκινήσεις που θα ξεκινήσεις με τα προσκλητήρια, γιατί να μην ξεμπερδεύεις ταυτόχρονα και με τις μπομπονιέρες; Ψάξε με τις ώρες στο Pinterest και θα δεις πως θα βρεις τέλειες ιδέες για κάθε πιθανό στιλ. Στο κέντρο της Αθήνας υπάρχουν πολλά οικονομικά μαγαζιά που αναλαμβάνουν να σου φτιάξουν τα προσκλητήριά σου στην ποιότητα που επιθυμείς. Το ίδιο ισχύει και για τις μπομπονιέρες. Αν αναρωτιέσαι πότε είναι η κατάλληλη στιγμή να στείλεις το προσκλητήριο, τότε θα σου πω πως είθισται 2 μήνες πριν.
Κοστούμι
Επειδή οι περισσότεροι άντρες δεν προχωράνε άμεσα στη διαδικασία αναζήτησης κοστουμιού αν δεν τους το υπενθυμίσεις, ήρθε η ώρα να τον σκουντήξεις και να τον παροτρύνεις να ξεκινήσει τα ραντεβού. Κρίμα είναι να τρέχει τελευταία στιγμή.
Παπούτσια και αξεσουάρ
Όπως και το νυφικό, έτσι και τα παπούτσια θέλουν το χρόνο τους. Βγες στα καταστήματα και ξεκίνα να δοκιμάζεις σχέδια. Δώσε έμφαση στην άνεσή σου. Μην ξεχνάς ότι θα στέκεσαι όρθια για πολλές ώρες. Επιπλέον, τώρα είναι η στιγμή να αποφασίσεις ποια αξεσουάρ θα προσθέσεις στο bridal look σου.
Βέρες
Και κάπου εδώ ήρθε η στιγμή να αγοράσετε τις βέρες σας. Χαζέψτε παρέα στο ίντερνετ διάφορα στιλ και καταλήξτε σε αυτό που σας αντιπροσωπεύει. Καλό θα ήταν να επισκεφθείτε μαζί κοσμηματοπωλεία και να δοκιμάσετε διαφορετικά σχέδια. Έτσι θα σας είναι πιο εύκολο να καταλήξετε στη δική σας.
Διακόσμηση
Η διακόσμηση είναι η εικόνα του γάμου σου. Είναι πολύ σημαντικό να την εμπιστευτείς σε έναν ειδικό που γνωρίζει καλά αυτό το κομμάτι. Ακολούθησε την ίδια διαδικασία όπως με τους άλλους ειδικούς και όταν καταλήξεις σε αυτόν που θα συνεργαστείτε φρόντισε να του δώσεις σωστές κατευθύνσεις. Θα τον βοηθούσε πολύ αν έστελνες ένα email με φωτογραφίες από στολισμούς που σου αρέσουν, καθώς και λουλουδιών που προτιμάς για τη διακόσμηση της εκκλησίας, του χώρου που θα γίνει το party, καθώς και της νυφικής σου ανθοδέσμης (θα βρεις άπειρες προτάσεις στο Pinterest και το Instagram). Με αυτόν τον τρόπο θα του κάνεις σαφές τι σου αρέσει και θα αποφύγεις τις δυσάρεστες εκπλήξεις.
Γλυκά και μενού
Ο χώρος είναι έτοιμος, ώρα να τελειοποιήσεις το μενού με τα φαγητά και φυσικά τα γλυκά. Αφού κάνεις τις τελικές δοκιμές των φαγητών, κλείσε το μενού σου και αποφάσισε αν θα βάλεις candy bar στο χώρο του party, καθώς και να κλείσεις την τελική παραγγελία της γαμήλιας τούρτας (αν το επιθυμείτε).
Nέα συνάντηση με κουμπάρους + επιχείρηση δώρο
Φτάνει ο καιρός και ήρθε η ώρα να συζητήσετε όλοι μαζί σε τι φάση βρίσκεστε. Στέφανα, ποτήρι, δίσκος, διακόσμηση εκκλησίας, είναι όλα προγραμματισμένα; Επιπλέον, καλό θα ήταν να τους ρωτήσετε αν έχουν κάτι συγκεκριμένο ανάγκη ώστε να ξεκινήσετε να ψάχνετε το δώρο τους.
Τελική οργάνωση
1. Πλησιάζεις στην τελική ευθεία. Επιβεβαίωσε τους καλεσμένους σου και ξεκίνα να οργανώνεις με τον σύντροφό σου το πλάνο των τραπεζιών. Το ξέρω είναι αρκετά βαρετό, αλλά πίστεψέ με δεν μπορείς να το αποφύγεις με τίποτα. Ακόμη και wedding planner να είχες αυτό θα το έκανες και πάλι εσύ.
2. Τελική δοκιμή νυφικού. Κάνε fitting και δες αν χρειάζεσαι πιθανές μεταποιήσεις.
3. Κάνε το τελικό δοκιμαστικό για το makeup, καθώς και για το hairstyle σου.
4. Τηλεφώνησε στο φωτογράφο και τον βιντεογράφο για τα απαραίτητα τσεκ ημερομηνίας και ώρας που θέλεις να βρίσκονται στο χώρο σου.
5. Κάνε μια συνάντηση express με τον DJ και δείτε παρέα την playlist, καθώς και ενημέρωσέ τον για το τραγούδι που θα συνοδεύσει τον πρώτο σας χορό.
6. Επίσκεψη στο χώρο που θα γίνει το party για τελική συνεννόηση μενού, τραπεζιών, διακόσμησης και άλλων λεπτομερειών.
7. Παραλαβή μπομπονιέρων και τελικό έλεγχο στεφάνων, βερών, ρυζιού, νυφικού, παπουτσιών, κοστουμιού, αξεσουάρ.
Με το καλό!
ΥΓ: Δεν έβαλα πουθενά το ταξίδι του μέλιτος, καθώς και το bachelorette. Αυτά τα αποφασίζετε παρέα με τους δικούς σας ανθρώπους και κρίνετε μόνοι σας πότε είναι η κατάλληλη στιγμή. Αν σκέφτεστε πάντως να πάτε εξωτερικό με τον σύντροφό σας, τότε φροντίστε να κάνετε από νωρίς τις κρατήσεις σας. Όσο πιο νωρίς τις κάνετε, τόσο πιο οικονομικά θα σας βγει.
Good luck 🙂