ΕΞΟΔΟΣ

Οι 5 αρχαιολογικοί χώροι που πρέπει να έχεις επισκεφτεί έστω μια φορά και σήμερα έχουν δωρεάν είσοδο

Στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας Μνημείων και Τοποθεσιών, η οποία έχει καθιερωθεί από την UNESCO και το Διεθνές Συμβούλιο Μνημείων και Τοποθεσιών (ICOMOS), όλα τα μνημεία και οι αρχαιολογικοί χώροι θα είναι σήμερα, Τρίτη, ανοιχτοί και με ελεύθερη είσοδο από τις 8 το πρωί έως τις 8 το βράδυ.

Η κίνηση αυτή έχει καθιερωθεί από το 1983 και στοχεύει στην ευαισθητοποίηση του κοινού όσον αφορά σε θέματα πολιτιστικής κληρονομιάς. Εκμεταλλεύσου λοιπόν την ευκαιρία- καθώς και το “μούδιασμα” που παραδοσιακά ισχύει την επαύριον των πασχαλινών διακοπών και κάνε μία γερή εξόρμηση σ’ εκείνους τους αρχαιολογικούς χώρους και τα μνημεία που έχεις κυριολεκτικά μέσα στα πόδια σου αλλά δεν έχεις επισκεφτεί ποτέ (τα Ηλύσια Πεδία ξέρεις να τα φιλτράρεις στο instagram όταν πας Παρισάκι ε;).

Ακρόπολη

Πόσα χρόνια έχεις ν’ ανέβεις στον Ιερό Βράχο; Μήπως από εκείνη την εκδρομή με το σχολείο; Εύλογα σκέφτεσαι πως η Ακρόπολη εκεί θα είναι, πάνω από το κεφάλι σου, δεν φεύγει. Ναι, αλλά τα χρόνια περνάνε, τουρίστες πάνε κι έρχονται, εσύ έχεις φτάσει μέχρι το Μάτσου Πίτσου, αλλά το πιο σπουδαίο ελληνικό αξιοθέατο κάπως το σνομπάρεις. Ανέβα σήμερα, βολεύει.

Αρχαία Αγορά

 

Στα Βορειοδυτικά του Ιερού Βράχου, ανάμεσα στους λόφους του Αρείου Πάγου και του Αγοραίου Κολωνού, στην Αγορά των Αθηνών για τουλάχιστον 4 αιώνες ήταν η πολιτική, πολιτιστική και εμπορική “καρδιά” της πόλης, ώσπου λεηλατήθηκε από τα στρατεύματα των Περσών το 480/479 π.Χ. Γενικώς όποιος εισβολέας έμπαινε στην Αθήνα, έβαζε στόχο τα οικοδομήματα της Αγοράς. Η δομή των κατασκευών δεν έχει αλλάξει μορφή από το 2ο αιώνα π.Χ. αλλά τα κτίσματα έχουν υποστεί αρκετές ζημιές. Ανάμεσα στα αξιοθέατα, απομεινάρια από το Ωδείο του Αγρίππα (15 π.Χ.), τον Βωμό των 12 Θεών (522-521 π.Χ.) και το Βουλευτήριο.

Παναθηναϊκό Στάδιο

 

Το ξακουστό Καλλιμάρμαρο χτίστηκε το 330-329 π.Χ. επί Λυκούργου. Εκεί διεξάγονταν τα “Παναθήναια” κι έκτοτε έχει γνωρίσει μεγαλοπρεπείς δόξες πολιτιστικού και αθλητικού χαρακτήρα. Ανακαινίστηκε το 140-144 μ.Χ. από τον Ηρώδη. Η πρώτη ανασκαφή του σταδίου έγινε το 1870. Στα τέλη του 19ου αιώνα έγινε αναμόρφωση του σταδίου με αφορμή τους πρώτους σύγχρονους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1896. Σε σπάνιες περιπτώσεις έχει χρησιμοποιηθεί ως συναυλιακός χώρος, φιλοξενώντας καλλιτέχνες όπως οι Depeche Mode, οι Cure, o Placido Domingo αλλά και αρκετούς Έλληνες. Κάποτε υπήρχε χώρος για 80.000 θεατές σε 50 σειρές μαρμάρινων σκαλοπατιών αλλά πλέον ο αριθμός αυτός έχει περιοριστεί στους 45.000 θεατές.

Ολυμπίειον

Το ιερό του Ολυμπίου Διός αποτελεί ένα από τα πιο φημισμένα δείγματα της αρχιτεκτονικής με μάρμαρο στον κόσμο κι ένας από τους μεγαλύτερους ναούς του αρχαίου κόσμου που ήταν αφιερωμένος στο Δία. Τοποθετείται ανάμεσα στην Ακρόπολη και τον Ιλισσό. O χώρος έχει υποβληθεί σε υποδειγματική ανάπλαση και ενδείκνυται για ηλιόλουστες βόλτες. Η είσοδος στον ενιαίο χώρο του Ολυμπιείου και των Παριλισσίων Ιερών γίνεται μόνο από το φυλάκιο της Λεωφόρου Βασιλίσσης Όλγας.

Ιερό Ποσειδώνος και Αθηνάς (Σούνιο)

 

Η καλύτερη απόδραση για μια μέρα όπως αυτή έχει ως προορισμό το ιστορικό ακρωτήρι του Σουνίου, το νότιο όριο της επικράτειας της πόλης- κράτους των Αθηνών. Οι Αθηναίοι αφού οικοδόμησαν το ιερό στις αρχές του 5ου αιώνα π.Χ., κατά το 9ο έτος του Πελοποννησιακού Πολέμου το προστάτευσαν με οχυρό. Το ιερό περιελάμβανε ναούς αφιερωμένους στους θεούς της πόλης. Ο κυριότερος ναός ήταν αφιερωμένος στον Ποσειδώνα, το θεό της θάλασσας. Πρόκειται για ένα ναό δωρικού ρυθμού και για τον μοναδικό που έχει διασωθεί μέχρι σήμερα. Βρίσκεται σε ύψος 73 μέτρων από τη θάλασσα. Ο δεύτερος σε σπουδαιότητα ναός ήταν αφιερωμένος στη θεά Αθηνά, ενώ στον υπαίθριο χώρο του ιερού ήταν στημένα αγάλματα, αφιερώματα της πόλης ή επιφανών Αθηναίων προς τους θεούς.

Exit mobile version