ΓΕΥΣΗ

Οι καλύτεροι φούρνοι της Αθήνας για το πιο λαχταριστό ψωμί του ρεβεγιόν

iStock

Τραπέζι χωρίς ψωμί γίνεται; Δεν γίνεται! Πόσο μάλλον όταν μιλάμε για το υψηλών γαστριμαργικών απαιτήσεων και προδιαγραφών γιορτινό τραπέζι του ρεβεγιόν.

Που θα βρεις λοιπόν το πιο λαχταριστό ψωμί για το ρεβεγιόν;

Η αγάπη των Ελλήνων για το ψωμί είναι ξεχωριστή. Το ίδιο ισχύει βέβαια και για τους ανθρώπους που ασχολούνται επαγγελματικά με την τέχνη της αρτοποιίας. Το μεράκι τους για την ποιότητα των υλικών, την παράδοση, τη γεύση, ακόμα και τους τρόπους παραγωγής και λειτουργίας των επιχειρήσεών τους, έχει χαρίσει στους κατοίκους της Αθήνας, μερικούς από τους καλύτερους φούρνους της πόλης.

Παρακάτω λοιπόν, θα βρεις 8 από τους πιο talk of the town φούρνους της Αθήνας, στους οποίους θα ανακαλύψεις γευστικά ψωμιά, που ταιριάζουν και αναδεικνύουν τις γεύσεις του γιορτινού τραπεζιού. Προσοχή! Eξαντλούνται γρήγορα, οπότε καλό είναι να περάσεις στο ξεκίνημα της ημέρας σου.

Οι φημισμένοι φούρνοι της Αθήνας για το πιο λαχταριστό ψωμί του ρεβεγιόν

Οι φημισμένοι φούρνοι της Αθήνας για το πιο λαχταριστό ψωμί του ρεβεγιόν

The Black Salami Microbakery

Στην καρδιά των Εξαρχείων θα βρεις ένα φούρνο, που ενώνει Ελλάδα με Ιταλία: Όλες οι ζύμες, είναι φτιαγμένες από φυσικό προζύμι και δεν περιέχουν διογκωτικά. Χρησιμοποιούν αλεύρι από το Τορίνο, ενώ το λάδι τους είναι από τη Μάνη. Εδώ, έχεις αμέτρητες επιλογές ψωμιού, διάφορα είδη focaccia, αλλά και flatbread. Φυσικά ξεχωριστή θέση στο τραπέζι του ρεβεγιόν, έχει το προζυμένιο ψωμί από κίτρινο σκληρό σιτάρι. Για εσένα που προσέχεις τη διατροφή σου, υπάρχουν σταθερά και ψωμί ημι-ολικής με προζύμι, καρβέλι σίκαλης ολικής και πολύσπορο.

The Black Salami Microbakery: Ζωοδόχου Πηγής 71, Εξάρχεια

Kora Bakery

Ανηφορίζοντας προς Κολωνάκι, θα βρεις το Kora Bakery. Ανοίγοντας για πρώτη φορά τις πόρτες του εν μέσω πανδημίας, τα Χριστούγεννα του 2021, η Ιάνθη Μιχαλάκη και Μαρία Αλαφούζου, κατάφεραν το απόλυτο success story γυναικείας επιχειρηματικότητας, κάνοντας το Kora Bakery τον larger than life φούρνο της Αθήνας. Στο Kora Bakery το ψωμί παρασκευάζεται με ιταλικά και ελληνικά άλευρα κορυφαίας ποιότητας και προζύμι αργής ωρίμανσης (τουλάχιστον 20 ώρες). Στο προζυμένιο ψωμί, οι θρεπτικές ουσίες διατηρούνται για περισσότερο χρόνο, χάρη σε αυτή την διαδικασία αργής ζύμωσης ωρίμανσης . Επιπλέον, τα προβιοτικά και το γαλακτικό οξύ που δημιουργούνται στο ψωμί μέσα από την ζύμωση, βοηθούν στην παρατεταμένη διάρκεια ζωής του, έως και 10 ημέρες, όταν αυτό φυλάσσεται σωστά. Κλασικό σταρένιο, σικάλεως, ολικής αλέσεως, βρώμης και focaccia είναι τα must taste είδη που θα βρεις.

 Kora Bakery: Παναγιώτου Αναγνωστοπούλου 44, Αθήνα

Betty’s Bakery

Όλα τα ψωμιά εδώ, γίνονται με αγνά άλευρα, χωρίς συντηρητικά και πρόσθετα και τα οποία προέρχονται κυρίως από μικρούς Έλληνες παραγωγούς. Παρασκευάζονται μόνο με φυσικό προζύμι, είναι εξίσου γευστικά και εξαιρετικά θρεπτικά. Το Betty’s X-mas Bread, θα κερδίσει σίγουρα τους καλεσμένους σου, που δεν θέλουν να βγουν εκτός διατροφικού προγράμματος, κατά τη διάρκεια των γιορτών. Το Betty’s Bakery πωλείται στα καλύτερα καταστήματα βιολογικών και delicatessen εντός και εκτός της Αθήνας. Φυσικά μπορείς να κάνεις και online τις παραγγελίες σου.

 

Τρομερό Παιδί

Αυτό το Τρομερό Παιδί μπορεί να βρίσκεται στα Ιλίσια, αλλά εύκολα θα σε μεταφέρει στην Γαλλία με.. τρομερά ψωμιά! Στο λευκό, μίνιμαλ χώρο της Παπαδιαμαντοπούλου φουρνίζονται καθημερινά 8 διαφορετικά ψωμιά, τα οποία όλα τους είναι προζυμένια. Όποτε η υπόξινη, νοσταλγική γεύση του ψωμιού που φτιάχνουν στα χωριά, είναι ένα από τα χαρακτηριστικά τους. Εδώ θα βρεις και ένα «γλυκό ψωμί» με αποξηραμένα βερίκοκα και σύκα, κράνμπερι και φουντούκια, είναι ένα επιδόρπιο από μόνο του με ελαφρύ υπόξινο τελείωμα.

Τρομερό Παιδί: Παπαδιαμαντοπούλου 30, Ιλίσια

Ο Φούρνος του Ρεμούνδου

Ο παλιότερος φούρνος της Κυψέλης, είναι υπόθεση οικογενειακή υπόθεση.  Ο Γρηγόρης Ρεμούνδος άνοιξε τον φούρνο του στη γωνία των οδών Κυψέλης και Τήνου το 1953. Εδώ ακριβώς που συνεχίζει να λειτουργεί και σήμερα, δύο γενιές μετά. Τη σκυτάλη πια έχουν πάρει τα εγγόνια του παππού Ρεμύνδου, Γιώργος και Γρηγόρης Ρεμούνδος. Απόφοιτοι του National Bakery School του Λονδίνου, οι δυο τους ξεφουρνίζουν πλέον καθημερινά γύρω στα 15 διαφορετικά είδη πεντανόστιμου ψωμιού. Εδώ θα βρεις από προζυμένιο ψωμί με πιτιά γιαουρτιού, μέχρι καλαμποκόψωμο, χαρουπόψωμο και γαλλική μπαγκέτα, αλλά κι ένα σωρό ακόμα λιχουδιές.

Ο Φούρνος του Ρεμούνδου: Κυψέλης 37, Κυψέλη

Takis Bakery

Αν αγαπάς την παράδοση, μια βόλτα στο Κουκάκι θα είναι αυτή που θα σου εξασφαλίσει το πιο λαχταριστό ψωμί στο τραπέζι του ρεβεγιόν. Οι φανατικοί πελάτες του Τάκη, βρίσκουν εδώ και πενήντα χρόνια, αυθεντικό παραδοσιακό ψωμί. Το κλασικό χωριάτικο, οκτάσπορο, γερμανικό, δεκάσπορο, αλλά και η μπαγκέτα καμπαγιού, γίνονται ανάρπαστα και εξαφανίζονται από τα ράφια, εν ριπή οφθαλμού. Για όλους τους σωστούς (και νόστιμους) λόγους.

Takis Bakery: Μισαραλιώτου 14, Κουκάκι

Jesus Crust (Σολωμού 9, Νέο Ψυχικό)

Ακόμα ένας νέας κοπής φούρνος, είναι το Jesus Crust το οποίο θα βρεις στο Νέο Ψυχικό. Σε αυτό το new age bakery -όπως επιβάλλει η ορολογία πλέον- θα βρεις ψωμιά, όλα με φυσικά με προζύμι. Κλασικό λευκό, μαύρο ολικής άλεσης, χαρουπόψωμο, porridge με χυλό βρώμης, Danish πολύσπορο και με λίγο αλεύρι σίκαλης. Στο Jesus Crust θα βρεις και φοκάτσια, ενώ το μοναδικό ψωμί χωρίς προζύμι, είναι το μπριός. Ό,τι και να επιλέξεις ένα Jesus, θα το πεις!

Jesus Crust: Σολωμού 9, Νέο Ψυχικό

Bread B.C

Ψωμί προ Χριστού ή αλλιώς Bread B.C. είναι το όνομα ενός ακόμα νέας γενιάς φούρνου στο Χαλάνδρι, που αντιμετωπίζει το ψωμί όπως του πρέπει. Στους πάγκους του Bread B.C θα βρεις λευκό, σταρένιο ψωμί, ψωμί με πολύ υψηλό ποσοστό σίκαλης (τουλάχιστον 50%) και προζύμι σίκαλης, το «4 αρχαίοι σπόροι» που περιλαμβάνει τέσσερα σιτηρά (φαγόπυρο, λιναρόσπορο, άγριο κριθάρι και τεφ), αλλά και το Superseeded με ολόκληρο κριθάρι. Εδώ επίσης θα βρεις προζυμένιο ψωμί του τοστ αλλά και προπύρα, ένα είδος φοκάτσιας που φτιάχνεται παραδοσιακά στην περιοχή της Λακωνίας.

Bread B.C: Αγίας Παρασκευής 59, Χαλάνδρι

 

Exit mobile version