Όλα τα μυστικά για τέλεια μαγειρίτσα
- 30 ΑΠΡ 2016
Το mamapeinao.gr μας μαθαίνει να φτιάχνουμε την κλασική και αγαπημένη συνταγή της Ανάστασης. Ώρα για μαγειρίτσα.
1 κιλό εντόσθια αρνίσια
1 φλιτζ. ελαιόλαδο
1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
2 μεγάλα μαρούλια καθαρισμένα και ψιλοκομμένα
6 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
1 ματσάκι άνηθος ψιλοκομμένος
2 αυγά
χυμός από 2 λεμόνια
αλάτι
φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Πλένουμε και καθαρίζουμε τα εντόσθια (την καρδιά, τα νεφρά, τη συκωταριά και τα εντεράκια). Σε κατσαρόλα με νερό που βράζει, ρίχνουμε τη συκωταριά και την αφήνουμε να ζεματιστεί για περίπου 10 λεπτά. Στη συνέχεια, αποσύρουμε από την φωτιά και αφήνουμε τα εντόσθια να κρυώσουν. Τα στραγγίζουμε και με ψαλίδι κουζίνας την κόβουμε σε πολύ μικρά κομμάτια.
Σε μια κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά, βάζουμε το λάδι και το αφήνουμε να κάψει. Κατόπιν προσθέτουμε τα εντόσθια μαζί με τα κρεμμύδια και σοτάρουμε για περίπου 5 λεπτά. Αμέσως μετά προσθέτουμε το μαρούλι, τον άνηθο και σοτάρουμε για άλλα 5 λεπτά. Κατόπιν ρίχνουμε ζεστό νερό, τόσο ώστε να καλύψει τη μισή κατσαρόλα, και αλατοπιπερώνουμε. Σκεπάζουμε την κατσαρόλα και αφήνουμε τη μαγειρίτσα να βράσει για περίπου 30 λεπτά.
Παράλληλα ετοιμάζουμε το αυγολέμονο: σε ένα μεγάλο μπολ, χτυπάμε με το σύρμα ή με ένα πιρούνι τα αυγά μέχρι να ασπρίσουν και προσθέτουμε σιγά σιγά τον χυμό λεμονιού, συνεχίζοντας το χτύπημα. Μόλις η σούπα είναι έτοιμη, με μια κουτάλα παίρνουμε λίγο ζουμί (προσέχουμε να μην είναι καυτό) το ρίχνουμε το σιγά σιγά στο αυγολέμονο, χτυπώντας ταυτόχρονα ώστε να μην ψηθεί το αυγό. Μόλις το αυγολέμονο είναι έτοιμο, το ρίχνουμε στην κατσαρόλα με τη μαγειρίτσα και την αφήνουμε να σιγοβράσει σε πολύ χαμηλή φωτιά, για 3-4 λεπτά. Σερβίρουμε τη μαγειρίτσα με φρέσκο άνηθο και φρεσκοτριμμένο πιπέρι.
Αν δεν βρίσκετε ή δεν σας αρέσει η αρνίσια συκωταριά, μπορεί να χρησιμοποιήσετε συκωτάκια πουλερικών. Η εκτέλεση της συνταγής παραμένει ίδια.
Αν θέλετε να προσθέσετε και ρύζι στη μαγειρίτσα, στην παραπάνω συνταγή θα προσθέσετε ½ φλιτζάνι ρύζι, κατά προτίμηση γλασέ. Θα το προσθέσετε αφού η μαγειρίτσα έχει ήδη μαγειρευτεί για 30 λεπτά και θα την αφήσετε να βράσει για άλλα 12 λεπτά, ανακατεύοντας τακτικά.
Αν δεν σας αρέσουν τα εντόσθια, μπορείτε να φτιάξετε μαγειρίτσα με μανιτάρια. Στην περίπτωση αυτή θα χρειαστείτε περίπου 700 γρ. μανιτάρια ό,τι είδους θέλετε. Θα τα πλύνετε, θα τα κόψετε σε μεγάλα και χοντρά κομμάτια και θα ακολουθήσετε την παραπάνω συνταγή, αφήνοντας τα μανιτάρια να βράσουν για 20 λεπτά και παραλείποντας και ζεμάτισμά τους.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ ΣΤΟ MAMAPEINAO.GR