ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΣΠΙΤΙΟΥ

Οργάνωση σπιτιού: 3 πολύ απλές κινήσεις που (όντως) θα κάνουν τη διαφορά

Unsplash

Η τακτοποίηση δεν αφορά μόνο την αισθητική του χώρου, αλλά και την ψυχική σου ηρεμία. Η ακαταστασία δεν βοηθάει στην τελευταία. Αντιθέτως, αυξάνει το άγχος, μειώνει τα επίπεδα συγκέντρωσης και προκαλεί αίσθημα υπερφόρτωσης, καθώς το χάος γύρω σου μεταφράζεται συχνά σε νοητικό χάος. Έρευνες έχουν αποδείξει ότι το ακατάστατο περιβάλλον δυσκολεύει τη χαλάρωση, αυξάνει την αναβλητικότητα και μπορεί να οδηγήσει σε αίσθημα έλλειψης ελέγχου. Από την άλλη, ένας οργανωμένος χώρος συμβάλλει στη μείωση του στρες, ενισχύει τη διάθεση και βοηθά στη διαύγεια της σκέψης και την παραγωγικότητα.

Την ακαταστασία, λοιπόν, δεν τη θες στη ζωή σου αλλά από την άλλη δυσκολεύεσαι να βάλεις και «σε μια τάξη τα ασυμμάζευτα». Το σπίτι σου σού προκαλεί άγχος αλλά δεν ξέρεις από πού να ξεκινήσεις. Να ξέρεις σε αυτό το σημείο ότι δεν είσαι μόνη. Η οργάνωση μπορεί να μοιάζει με βουνό, ειδικά όταν η καθημερινότητα είναι γεμάτη υποχρεώσεις αλλά το μυστικό βρίσκεται στις μικρές, σωστές κινήσεις που δεν θα πάρουν χρόνο. Παρακάτω μαθαίνεις ποιες είναι οι 3 κινήσεις ματ της οργάνωσης- starter pack edition!

Κεφάλαιο οργάνωση στο σπίτι: 3 κινήσεις ματ που θα σε βοηθήσουν αν δυσκολεύεσαι

1: Ο κανόνας του ενός λεπτού

Αν κάτι μπορεί να γίνει μέσα σε 1 λεπτό (π.χ. να βάλεις στη θέση του ένα αντικείμενο, να διπλώσεις μια κουβέρτα, να καθαρίσεις τον πάγκο της κουζίνας), κάν’ το αμέσως. Είναι μικρές κινήσεις που αποτρέπουν τη δημιουργία μεγαλύτερου χάους.

2: Μην περιμένεις να γίνει χαμός για να τακτοποιήσεις

Είναι πιο εύκολο να συντηρείς την τάξη με μικρές κινήσεις παρά να πρέπει να αντιμετωπίσεις ένα τεράστιο χάος που «χτίστηκε» σε βάθος εβδομάδων. Κι ας μην τα έχεις όλα τέλεια. Καλύτερα να είναι τα 2 από τα 5 πράγματα οργανωμένα παρά κανένα. Επομένως, ό,τι χρησιμοποιείς να το βάζεις κατευθείαν πίσω στη θέση σου. Όχι αργότερα, ούτε αύριο.

Βάλε στον καθημερινό σου προγραμματισμό 10-15 λεπτά γρήγορης τακτοποίησης– για παράδειγμα, πριν κοιμηθείς, μόλις γυρίσεις σπίτι από τη δουλεία, πριν πας γυμναστήριο ή πριν φύγεις από το σπίτι το πρωί. Μπορείς, επίσης, αυτά τα 15 λεπτά να τα χωρίσεις και σε 5λεπτα μέσα στη μέρα ή μπορείς να βάζεις χρονοδιάγραμμα. Πχ. Μπορείς να πεις ότι μέχρι την Πέμπτη πρέπει να έχεις κάνει τις x- y δουλειές: να πάρεις τα ρούχα από τον καναπέ και να τα τακτοποιήσεις, να βάλεις πλυντήριο, να ξεσκονίσεις κλπ.

3: Οργάνωση ανά σημείο τη φορά: Δεν χρειάζεται να τα κάνεις όλα με την πρώτη

Όταν προσπαθείς να οργανώσεις το σπίτι σου, είναι εύκολο να νιώσεις ότι δεν ξέρεις από πού να ξεκινήσεις και αυτό μπορεί να σε κάνει να τα παρατήσεις πριν καν αρχίσεις. Αντί να επιχειρήσεις να τακτοποιήσεις τα πάντα μονομιάς -και πριν σε πιάσει πανικός, επικεντρώσου σε ένα σημείο τη φορά.

Μην πελαγώνεις βλέποντας τη «μεγάλη εικόνα». Αν σκεφτείς ότι πρέπει να τακτοποιήσεις όλο το σπίτι, αυτό μπορεί να σε αποθαρρύνει. Αν όμως σκεφτείς ότι απλά πρέπει να τακτοποιήσεις το κομοδίνο σου, είναι πολύ πιο εύκολο να ξεκινήσεις. Το κλειδί, λοιπόν, είναι η σταδιακή πρόοδος. Αν οργανώνεις κομμάτι-κομμάτι, η διαδικασία γίνεται πιο εύκολη και πολύ πιο εφικτή μακροπρόθεσμα.

Και μην ξεχνάς: Tο μυστικό είναι η συνέπεια και η δημιουργία ρουτίνας που λειτουργεί για εσένα!

Exit mobile version