ΓΑΜΟΣ

Όσα πρέπει να ξέρεις για να οργανώσεις έναν οικονομικό γάμο

Shutterstock

Είπες αισίως το «ναι» και ξημέρωσε η μέρα που μπήκες δειλά-δειλά στον κόσμο της οργάνωσης του γάμου σου. Αρχικά συγχαρητήρια. Δεύτερον καλώς ήρθες.

Πάντα ήξερες (ή έστω φανταζόσουν) ότι οι γάμοι κοστίζουν, αλλά το πόσο πολύ μπορεί να κοστίσουν το καταλαβαίνεις μόνο όταν έρχεται η σειρά σου.

Βλέπεις, εκεί που έγραφες τη λίστα με τους καλεσμένους, αναζητούσες χώρους, έψαχνες στο pinterest ιδέες για νυφικά και μακιγιάζ, κατέγραφες τα βασικά έξοδα (φαγητό, φωτογράφος, Dj, βίντεο, νυφικό, μακιγιάζ κ.ά.), με πρόχειρους υπολογισμούς κατάλαβες ότι δεν βγαίνεις. Να παντρευτείς είπαμε, όχι να «ξεκληριστείς».

Πώς μπορείς όμως να ρίξεις το budget ενός γάμου χωρίς να ρίξεις και την ποιότητα του; Spoiler alert: Κανένα έξοδο δεν μπορείς να το γλιτώσεις ολοκληρωτικά, μπορείς όμως να το μειώσεις κατά πολύ σε σύγκριση με την αρχική του τιμή.

Η νύφη τα ‘σκασε

 

Αν υπάρχει κάτι πιο δύσκολο από την ίδια την οργάνωση του γάμου, είναι η οργάνωση ενός οικονομικού γάμου. Σκέψου σαν να μαθαίνεις κατευθείαν διαίρεση χωρίς κανείς να σου έχει δείξει πρόσθεση. Μετά από αυτό το άρθρο, τίποτα δεν θα είναι δύσκολο.

Ας ξεκινήσουμε με τα πολύ πολύ βασικά.

1. Έχε πρόγραμμα
Κατάγραψε αυτά που θέλεις να έχεις στο γάμο σου και χώρισε τα σε δύο κατηγορίες: αυτά για τα οποία νιώθεις ότι σε παίρνει να κάνεις έκπτωση και αυτά για τα οποία δεν το διαπραγματεύεσαι.

2. Καλή επικοινωνία με τον σύντροφό σου
Συζητήστε και συμφωνήστε μαζί σε αριθμό καλεσμένων (που είναι ένας από τους πιο καθοριστικούς παράγοντες για τα έξοδα ενός γάμου) και το πόσο που είστε διατεθειμένοι να ξοδέψετε. 

3. Ευλαβική προσήλωση στο budget που έχετε ορίσει
Αυτό το λέμε γιατί είναι φοβερά εύκολο να ξεφύγεις ή και να αποκλίνεις εντελώς.

Οι καλεσμένοι

Όταν μιλάμε για low budget γάμο, συμμαθητές από το δημοτικό, φίλοι που έχετε να μιλήσετε περισσότερο από ενάμιση-δύο χρόνια, υποχρεώσεις γονιών προς θείους και μακρινά τριτόξάδερφα οφείλουν να πάνε περίπατο. Δυστυχώς, χρειάζεται να γίνετε επιλεκτικοί με τη λίστα με τους καλεσμένους, οπότε αρκεστείτε σε συγκεκριμένους και καλούς. 

Η μέρα

Το Σάββατο μπορεί να είναι η πιο βολική και ιδανική για όλους ημέρα ώστε να παρευρεθούν και να μείνουν μέχρι αργά σε ένα γάμο, αλλά παράλληλα είναι και η πιο ακριβή. Καλύτερα να επιλέξεις Παρασκευή ή αν θέλεις οπωσδήποτε να παντρευτείς Σαββατοκύριακο, μπορείς να το κάνεις το μεσημέρι της Κυριακής. Και στις δύο περιπτώσεις, οι τιμές για το ποτό, το φαγητό και το χώρο της δεξίωσης είναι σαφώς πιο χαμηλές.

Ο χώρος του πάρτι

 

Φυσικά και υπάρχουν χώροι ειδικά σχεδιασμένοι για δεξιώσεις γάμου (θα ξεχάσεις της ξαδέρφης σου σε εκείνο το κτήμα στο Μαρκόπουλο;). Πανέμορφοι μεν, καθόλου φιλικοί για το πορτοφόλι σου, δε, αφού απαιτούν αρκετά ευρώ για κάθε κεφάλι. Αντ’ αυτού λοιπόν μπορείς, αντί για κτήμα/ βίλα/ ξενοδοχείο/ κλιματιζόμενες αίθουσες εκδηλώσεων/ κοσμική ταβέρνα κ.ο.κ., να επιλέξεις λιγότερο «γαμήλιους» χώρους.

Μπορείς, για παράδειγμα, να ψάξεις για πολυχώρους ή μεγάλες βιομηχανικές αποθήκες που προορίζονται για την οργάνωση πάρτι. Επίσης, σκέψου αν υπάρχει κάποιος φίλος ή γνωστός που τυχαίνει να έχει μεγάλο κήπο ή ένα μεγάλο διαμέρισμα προς ενοικίαση και θα μπορούσε να σας το παρέχει. Όλα αυτά δεν θα είναι δωρεάν, αλλά η τιμή τους θα είναι σίγουρα πιο φιλική.

Τα προσκλητήρια

Σε περίπτωση που σου πέρασε από το μυαλό να στηριχτείς στο να επικοινωνήσεις το γεγονός αποκλειστικά δια μέσου τηλεφώνου προκειμένου να γλιτώσεις χρήματα, καλύτερα να το ξεχάσεις. Οι προσκλήσεις παραμένουν βασικό κομμάτι ενός γάμου αφού είναι είναι ο τρόπος να εξασφαλίσεις ότι θα έρθει κόσμος σε αυτόν.

Η πιο εύκολη λύση είναι να φτιάξεις προσκλητήρια σε ηλεκτρονική μορφή και να τα στείλεις μέσω email (εδώ η βοήθεια ενός φίλου γραφίστα θα αποδειχθεί πολύτιμη). Η άλλη λύση είναι να επιλέξεις ένα μεγάλο τυπογραφείο (θα βρεις πολλά στο κέντρο της Αθήνας) αφού σε ένα τέτοιο η ποικιλία σε χαρτιά και τιμές θα είναι μεγαλύτερη από αυτήν που θα έβρισκες σε ένα συνοικιακό και με μικρότερη ποικιλία.

Το νυφικό

Η αγορά ενός νυφικού από κάποιον οίκο ή ατελιέ νυφικών (πόσο μάλλον το να το ράψεις, ακόμα και να το νοικιάσεις) απέχει πολύ από την φιλοσοφία ενός οικονομικού γάμου.

Η λύση «αγοράζω νυφικό από το ίντερνετ» μπορεί να σε γλιτώνει από πολλά ευρώ έχει μεγάλο ρίσκο (αρκεί να σκεφτείς πόσα fail έχουμε δει κατά καιρούς να κυκλοφορούν στο ίντερνετ με φορέματα και απογοητευμένους παραλήπτες αφού αυτό που πήραν δεν είχε καμία σχέση με αυτό που έβλεπαν στη φωτογραφία). Σίγουρα μπορείς όμως να επιλέξεις ένα λευκό ή μπεζ ή εκρού φόρεμα (είτε από την αγορά, είτε από ένα site που εμπιστεύεσαι) και να το ενισχύσεις με κάποια άλλη φόδρα, δαντέλα ή αξεσουάρ κ.ά. σε κάποια μοδίστρα.

Όσο για τα παπούτσια, εδώ κι αν έχεις επιλογές μη νυφικές (δηλαδή απαραίτητα εκρού ή λευκές, με στρας ή υπερβολικά λαμπερές λεπτομέρειες) και απόλυτα φιλικές προς το πορτοφόλι σου. Αν, δε, παντρεύεσαι καλοκαίρι, ακόμα κι ένα προσεγμένο ζευγάρι χρυσά σανδάλια μπορεί να σε βγάλει ασπροπρόσωπη, τόσο από θέμα αισθητικής, όσο και από θέμα άνεσης.

Νυφικό μακιγιάζ και χτένισμα

 

Προφανώς αν έχεις φίλη επαγγελματία ή που «να πιάνουν τα χέρια της» έστω, όλα γίνονται αμέσως πολύ πιο εύκολα. Αν δεν έχεις κάνε έρευνα σε Pinterest, Instagram και Υοutube ώστε να πάρεις ιδέες και δοκίμασε τα εξής:

Το μακιγιάζ

Καν’ το μόνη σου

Στο youtube θα βρεις ένα σωρό tutorial για νυφικά μακιγιάζ. Το μόνο που χρειάζεσαι είναι τα σωστά προϊόντα μακιγιάζ κι ένα setting spray για μακιγιάζ με το οποίο θα εξασφαλίσεις ότι το μακιγιάζ θα μείνει στη θέση του για περισσότερη ώρα και ακόμα και υπό «αντίξοες» συνθήκες (ζέστη, ιδρώτας κ.λπ.).

Αν δεν πιάνει το χέρι σου όμως…

Κλείσε μακιγιάζ σε κατάστημα καλλυντικών τα οποία προσφέρουν δωρεάν μακιγιάζ έναντι αγοράς κάποιων προϊόντων. Το καλό: Θα γίνει από επαγγελματία μακιγιέζ. Το κακό: Πρέπει να το κλείσεις έγκαιρα ώστε να βρεις ραντεβού την ημέρα του γάμου σου και μάλιστα σε ώρα που να σε βολεύει.

 

Το χτένισμα

α. Αν δεν σε απασχολεί να έχεις κάποιο φοβερά περίτεχνο χτένισμα μπορείς να τα φτιάξεις μόνη σου ή με τη βοήθεια κάποιας φίλης που ξέρει να χειρίζεται συσκευές styling (ισιωτικό, ψαλίδι για μπούκλες). Είτε τα ισιώσεις, είτε τα κάνεις κυματιστά, είτε τα πιάσεις σε πλεξίδες στολίζοντας τα με ανθάκια ή άλλα αξεσουάρ της επιλογής σου το αποτέλεσμα θα είναι υπέροχο. Απλώς, φρόντισε να έχεις προμηθευτεί τα κατάλληλα προϊόντα styling: ένα σπρέι κατά του φριζαρίσματος και μια δυνατή λακ είναι απολύτως απαραίτητα.

β. Αν θέλεις πιο επαγγελματικό αποτέλεσμα, κλείσε ραντεβού για χτένισμα σε κομμωτήριο παραλείποντας να αναφέρεις ότι είναι «νυφικό». Ο,τι είναι για γάμο, αμέσως ανεβαίνει σε τιμή.

Οι μπομπονιέρες

Η προφανής λύση είναι να κάνεις μια έρευνα, να βρεις ένα σχέδιο που σου αρέσει και φτιάχνεται με σχετικά απλά υλικά, να τα αγοράσεις και να δημιουργήσεις  έναν στρατό από φίλες, μανάδες, πεθερές και ξαδέρφες και όλες μαζί -τάκα, τούκου ο αργαλειός μου- να τις φτιάξετε με τα χεράκια σας.  Με αυτόν τον τρόπο πληρώνεις τα υλικά, αλλά γλιτώνεις το κόστος παραγωγής. Εναλλακτικά, αν δεν έχεις χρόνο ή επαρκείς, διαθέσιμες γι’ αυτή τη δουλειά, φίλες, μπορείς να ψάξεις για οικονομικές επιλογές στο internet.

Φωτογράφιση και βίντεο

 

Πρόκειται για δύο βασικούς πυλώνες που πρέπει να καλυφθούν τόσο κατά τη διάρκεια της τελετής, όσο και του πάρτι. Εδώ η ευγενική καλoσύνη, οι φωτογραφικές μηχανές και τα κινητά των φίλων σου θα αποδειχτούν σωτήρια.

Αν όμως επιμένεις για ένα πιο επαγγελματικό αποτέλεσμα μπορείς α. Να μειώσεις το χρόνο παραμονής του φωτογράφου στο πάρτι ή να περιοριστείς στις υπηρεσίες του μόνο για τη διάρκεια της τελετής. Επιπλέον, μπορείς να προσλάβεις έναν βοηθό φωτογράφου ή κάποιον άλλον νέο (και πρόθυμο να κάνει πρακτική) ερασιτέχνη ή απόφοιτο σχολής φωτογραφίας ο οποίος θα είναι σίγουρα πιο οικονομικός.

Μουσική

Αν θέλουμε να μιλάμε για επιτυχημένο γάμο, η μουσική παίζει βασικό ρόλο. Όχι τόσο η λίστα -αυτή είναι η ίδια πάνω-κάτω ενώ μπορείς να τη φτιάξεις και παρέα με το σύντροφό σου- όσο το ποιος θα τη χειρίζεται και τι εναλλαγές θα κάνει. Με άλλα λόγια, ο Dj είναι αναπόφευκτος. Το μόνο που μπορείς να κάνεις εδώ είναι πολύ καλή αναζήτηση. Ρώτα φίλους, γράψ’ το στο Facebook, ψάξε, ζήτα να σου συστήσουν ώστε να δεις αν υπάρχει η επιλογή να βρεις Dj γνωστό γνωστού που μπορεί να σου κάνει καλύτερη τιμή.

Η διακόσμηση τραπεζιών

 

Αντί για ακριβοθώρητες ανθοσυνθέσεις στο κέντρο κάθε τραπεζιού, μπορείς να αγοράσεις τσίγκινα γλαστράκια και να τα γεμίσεις (ανάλογα πάντα με το «θέμα» του γάμου) με ά. βότσαλα και κοχύλια, β. καραμέλες και ζαχαρωτά γ. ένα μεγάλο λευκό κερί και αποξηραμένα φύλλα από δέντρα δ. με μπουκέτα από γυψοφύλλη (αυτά τα μικρά λευκά διακοσμητικά ανθάκια που μπαίνουν ανάμεσα στις ανθοδέσμες) που είναι σαφώς πιο οικονομικά.

Ο,τι φάμε και ο,τι πιούμε

Φαγητό

Αρχικά καλό είναι ο χώρος που θα φιλοξενήσει το πάρτι του γάμου σου να σου δίνει την επιλογή να επιλέξεις εσύ catering (έτσι θα έχεις τη δυνατότητα να κάνεις την έρευνά σου και να απευθυνθείς σε κάποιο πιο οικονομικό). Όταν έρθει η στιγμή να επιλέξεις το μενού-μπουφέ, απόφυγε να βάλεις πολλές επιλογές σε κρέας (περιορίσου σε δύο με έμφαση στο χοιρινό). Επιπλέον, πες όχι στα θαλασσινά που ανεβάζουν κατά πολύ το τελικό κόστος του μπουφέ.

Τέλος υπάρχει και η επιλογή του πάρτι με finger food με την οποία γλιτώνεις το κόστος επιπλέον σερβιτόρων για τα τραπέζια.

Ποτό

Τώρα για το ποτό, όλοι ξέρουμε ότι το να έχεις free bar είναι το ιδανικό, αλλά και το πιο ασύμφορο οικονομικά. Αυτό που σε συμφέρει περισσότερο είναι είτε να αγοράσεις εσύ ποτά και αναψυκτικά, είτε να συνεννοηθείς με το χώρο και μια κάβα ώστε να πληρώσεις μόνο τα μπουκάλια που θα καταναλωθούν.

Exit mobile version