TIPS

Όσα πρέπει να προσέξεις πριν νοικιάσεις ένα διαμέρισμα

Αν έχεις ξανανοικιάσει κάποιο σπίτι στο παρελθόν, τότε είναι πολύ πιθανό να γνωρίζεις ότι υπάρχουν κάποιες παράμετροι στις οποίες πρέπει να δίνεις ιδιαίτερη προσοχή πριν προχωρήσεις σε συμφωνία με τον ιδιοκτήτη. Αν πάλι όχι, τότε ναι, ήρθε η στιγμή να μάθεις πως ένα διαμέρισμα μπορεί να μην είναι τόσο αθώο όσο αρχικά φαίνεται.

Κι αυτό γιατί, όταν ο ιδιοκτήτης περιμένει υποψήφιους πελάτες, είναι λογικό να το έχει περιποιημένο και να έχει προσέξει και την παραμικρή λεπτομέρεια (εντάξει, πάντα υπάρχουν και οι εξαιρέσεις που δεν ασχολούνται γενικά, αλλά αυτό τελικά είναι καλό γιατί ξέρεις από την αρχή ότι πρέπει να φύγεις μακριά).

Ωστόσο, όσο προσεγμένο και να δείχνει φαινομενικά ένα σπίτι, υπάρχουν μερικά πράγματα που αν δεν τα προσέξεις παραπάνω και τελικά το νοικιάσεις, μπορεί μετά να το μετανιώσεις οικτρά. Ποια είναι αυτά; Σου έχουμε ετοιμάσει μια σύντομη λίστα με τα βασικά, για να μη βαδίζεις ξυπόλυτη στ’ αγκάθια.

1) Πίεση του νερού

Υπάρχει χειρότερο πράγμα από το να μπεις να κάνεις μπάνιο αμέσως μετά τη μετακόμιση και να ανακαλύψεις ότι το νερό τρέχει με ταχύτητα σαν εκείνη του ψύκτη στη δουλειά σου; Όχι, δεν υπάρχει. Κι επειδή μπορεί να είναι το τελευταίο που θα σκεφτόσουν να ελέγξεις μπαίνοντας σ’ ένα διαμέρισμα, εμείς το βάζουμε πρώτο για να το έχεις κατά νου.

2) Μούχλα

Αντιαισθητικό, ανθυγιεινό και κακή μυρωδιά είναι όσα με ακρίβεια χαρακτηρίζουν ένα μουχλιασμένο σπίτι. Κι επειδή η μούχλα δεν είναι πάντα τόσο ευδιάκριτη όσο βλέπεις στις ταινίες, τσέκαρε ταβάνια, παράθυρα, πόρτες, το μπάνιο και την κουζίνα για φουσκώματα ή διχρωμίες στην κάθε επιφάνεια.

 

3) Ζωύφια παντός είδους

Τα περισσότερα από αυτά είναι πολύ μικρά, γι΄αυτό και δεν φαίνονται παρά μόνο αν κοιτάξεις προσεκτικά τις επιφάνειες που μπορεί να βρίσκονται. Πατώματα, ταβάνια, χαλιά, ντουλάπες, μπάνιο, κουζίνα κλπ. είναι περιοχές που είθισται να κατοικούν από μυρμήγκια έως κάμπιες και κατσαρίδες οπότε δείξε τη δέουσα προσοχή. Ένα ή δύο είναι οκ, σε κάθε σπίτι μπορεί να συμβεί, τα παραπάνω είναι όμως πρόβλημα.

4) Επίπεδα ηχορύπανσης

 

Δεν αρκεί να έχει μια κάποια ηχομόνωση το σπίτι. Αν το διαμέρισμα βρίσκεται σε κεντρική λεωφόρο με αυξημένη κίνηση οχημάτων ή/και σε περιοχή με αυξημένη νυχτερινή ζωή, τότε είναι πολύ πιθανό να μη βρίσκεις εύκολα ησυχία ούτε στον πιο προσωπικό σου χώρο.

5) Μόνωση

Προσπάθησε να επισκεφτείς το σπίτι μια μέρα με αρκετό αέρα, ώστε να τσεκάρεις τα κουφώματα και το κατά πόσο διατηρούν τη μόνωση του σπιτιού και το διαφυλάττουν από τέτοιου είδους καιρικά φαινόμενα. Αν το σπίτι είναι πολύ παλιό και δεν έχει ανακαινιστεί, τότε το πιο πιθανό είναι να έχει παλιά κουφώματα και το χειμώνα ειδικά να καις τα διπλάσια λίτρα πετρελαίου από εκείνα που θα έκαιγες σ’ ένα διαμέρισμα με καινούρια κουφώματα.

6) Πρίζες

 

Λογικά, όσο πιο παλιά χτίστηκε το διαμέρισμα, τόσο πιο παλιές πρίζες θα έχει. Αν είναι σε καλή κατάσταση, ας πούμε ότι πάει κι έρχεται. Αν όχι, τότε κάτι θα πρέπει να κάνει ο ιδιοκτήτης γι’ αυτό, όπως ας πούμε να στις επισκευάσει πριν μπεις στο σπίτι ή έστω να συμφωνήσετε σε ένα χαμηλότερο ενοίκιο ώστε να τις επισκευάσεις εσύ. Πάντως, να μένεις σ’ ένα σπίτι με ετοιμόρροπες πρίζες, είναι επικίνδυνο.

Exit mobile version