ΔΙΑΚΟΠΕΣ

Όταν η τέχνη «σαλπάρει»: 6 νησιά ιδανικά για φιλότεχνους

Παραδοσιακές ταβέρνες, γραφικά στενά, αρχοντικά σπίτια ξεχασμένα στον χρόνο, ήλιος, κρυστάλλινα νερά, ερημικές παραλίες, ηλιοβασιλέματα που χάνονται στο γαλάζιο του Ιονίου και στο βαθύ μπλε του Αιγαίου. Αυτοί θα ήταν μερικοί χαρακτηρισμοί που ταιριάζουν στα ελληνικά νησιά, για τα οποία πολλοί ταξιδεύουν από κάθε άκρη της γης για να ζήσουν από κοντά το ελληνικό καλοκαίρι.

Τα ελληνικά νησιά, όμως, δεν είναι μόνο αυτό. Είναι και πολιτισμός, κουλτούρα και τέχνη. Η νησιωτική Ελλάδα είναι άρρηκτα συνδεδεμένη και βαθιά ριζωμένη στον κόσμο της τέχνης από εποχές πολύ πολύ μακρινές.

Εικαστικές βόλτες σε αίθουσες με θέα τη θάλασσα, γκαλερί τέχνης, μουσεία σύγχρονης τέχνης, μουσεία που ύμνουν το παρελθόν και το συνδέουν με το παρόν και αναδρομικές εκθέσεις προσθέτουν μια ξεχωριστή πινελιά στο καλλιτεχνικό τοπίο των παρακάτω 6 νησιών. Η τέχνη «σαλπάρει» και αξίζει να την ανακαλύψεις όσο απολαμβάνεις το island life των διακοπών σου.

Η τέχνη «σαλπάρει»: 6 νησιά ιδανικά για art lovers

Στην Άνδρο για το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Γουλανδρή

Χρειάζεσαι μόλις 2 ώρες από το λιμάνι της Ραφήνας για να βρεθείς στην Άνδρο. Το βορειότερο νησί των Κυκλάδων διαθέτει μία απίστευτη ομορφιά. Πηγές, πλατάνια, διαδρομές, καταγάλανα νερά σε ερημικές παραλίες, παραδοσιακές ταβέρνες και μία Χώρα με αρχοντικά σπίτια. Μικρά πλακόστρωτα στενάκια που οδηγούν στο πιο όμορφο σημείο του νησιού: τον Αφανή Ναύτη.

Στο travel plan σου μην ξεχάσεις να προσθέσεις και τη βόλτα από το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Γουλανδρή: Ένα από τα πιο γνωστά μουσεία σύγχρονης τέχνης στην Ελλάδα και κατέχει μια σημαντική θέση στο χώρο των εικαστικών τεχνών. Ιδρύθηκε από το ζεύγος Βασίλη και Ελίζας Γουλανδρή, οι οποίοι ήταν μεγάλοι συλλέκτες τέχνης και υπέρμαχοι της σύγχρονης τέχνης. Εκεί θα περιηγηθείς ανάμεσα σε έργα της συλλογής, που υπογράφουν διεθνώς αναγνωρισμένοι καλλιτέχνες (κυρίως από τον 20ό αιώνα), ενώ αυτή περιλαμβάνει και έργα σημαντικών Ελλήνων καλλιτεχνών που συμβάλλουν στην προβολή της ελληνικής σύγχρονης τέχνης.

Τη δεδομένη στιγμή «τρέχει» και η περιοδική έκθεση της Martine Franck με τίτλο Κοιτάζοντας τους άλλους. Περιλαμβάνει περίπου 150 φωτογραφίες της, καθώς και σημαντικό αρχειακό υλικό, δίνοντας τη δυνατότητα στους επισκέπτες να παρακολουθήσουν όλη την εξέλιξη της καλλιτεχνικής της πορείας από τα πρώτα της βήματα το 1963 έως τον θάνατό της το 2012. (έως 27 Οκτώβρη 2024).

Στην Τήνο για το Μουσείο Τηνίων Καλλιτεχνών και όχι μόνο

Άρρηκτα συνδεδεμένη με τη μαρμαροτεχνία, τη γλυπτική και τη ζωγραφική, η Τήνος είναι ένα αιγαιοπελαγίτικο νησί με τοπική πέτρα και λευκό μάρμαρο, που αποτελεί πατρίδα μερικών από τους σημαντικότερους Έλληνες γλύπτες. Πρώτοι και καλύτεροι, Γιαννούλης Χαλεπάς και Νικόλας Γύζης. Ακολουθούν οι και άλλοι. Στις μέρες μας, το νησί συνεχίζει να αποτελεί εξελικτικό κέντρο καλλιτεχνικής δημιουργίας αποτίωντας παράλληλα και τον ανάλογο φόρο τιμής στους τηνιακούς τεχνίτες και καλλιτέχνες του παρελθόντος που έκαναν τους προαναφερθέντες τομείς τέχνης, μέρος της τηνιακής ταυτότητας.

Μουσείο Μαρμαροτεχνίας στον Πύργο

Το Μουσείο Μαρμαροτεχνίας στον Πύργο αναδεικνύει εκτενώς την ιστορία και την τέχνη της μαρμαρογλυπτικής στην Τήνο, φιλοξενώντας τόσο παραδοσιακά, όσο και σύγχρονα έργα. Στους χώρους του παρουσιάζεται η τεχνολογία του μαρμάρου, ενώ παράλληλα περιγράφεται αναλυτικά το πλέγμα εργαλειακού εξοπλισμού και τεχνικών.

Μουσείο Τηνίων Καλλιτεχνών

Με έδρα τη Χώρα της Τήνου, το Μουσείο Τηνίων Καλλιτεχνών συγκαταλέγεται και αυτό στη λίστα με τους σημαντικούς πολιτιστικούς χώρους στην Τήνο. Είναι αφιερωμένο στην ανάδειξη της καλλιτεχνικής κληρονομιάς του νησιού. Το μουσείο αυτό φιλοξενεί έργα των πιο διάσημων Τηνιακών καλλιτεχνών, κυρίως γλυπτών και ζωγράφων της νεοελληνικής περιόδου, που έχουν συμβάλει σημαντικά στην ελληνική τέχνη.

 

Δημοτικό Ίδρυμα- Μουσείο Κώστα Τσόκλη

Στις 21 Μαϊου 2011, στο χωριό Κάμπος της Τήνου εγκαινιάστηκε το Μουσείο Κώστα Τσόκλη, ένα μουσείο αφιερωμένο στο έργο του Έλληνα εικαστικού καλλιτέχνη, Κώστα Τσόκλη.

Οι γκαλερί τέχνης στη Μύκονο

Γνωστό για την κοσμοπολίτικη ζωή, τη νυχτερινή ζωή, τις παραλίες και τα εστιατόριά της, η Μύκονος είναι ένα νησί που έχει ένα πλούσιο πολιτιστικό και καλλιτεχνικό υπόβαθρο.

Skoufa Gallery

Η Skoufa Gallery είναι μια σημαντική γκαλερί τέχνης στην Ελλάδα, με έδρα της στην Αθήνα και παρουσία στη Μύκονο, γεγονός που την καθιστά μια από τις γκαλερί που συμβάλλουν στο καλλιτεχνικό γίγνεσθαι του νησιού.

Kapopoulos Fine Arts

Εδώ μπορεί να βρει κανείς έργα σύγχρονων Ελλήνων και διεθνών καλλιτεχνών. Η γκαλερί έχει παρουσία σε πολλές πόλεις της Ελλάδας, με τη Μύκονο να είναι ένας από τους σημαντικότερους σταθμούς της.

Minima Gallery

Η Minima Gallery συμβάλλει στην καλλιτεχνική άνθιση της Μυκόνου ήδη από τα τέλη της δεκαετίας του 1990, που ιδρύθηκε. Η γκαλερί επικεντρώνεται στη σύγχρονη τέχνη, παρουσιάζει μια σειρά από σύγχρονα έργα ανερχόμενων Ελλήνων και ξένων καλλιτεχνών και φιλοξενεί εκθέσεις από καλλιτέχνες που εξερευνούν διάφορα μέσα, όπως ζωγραφική, γλυπτική και φωτογραφία.

Τέχνη στην Κέα: Στο ατελιέ-κατοικία του Αλέκου Φασιανού

Ο Αλέκος Φασιανός ανακάλυψε την Κέα, που μετέπειτα αποτέλεσε πηγή έμπνευσής του, την άνοιξη του 1967 καθώς του ζητήθηκε να συνοδέψει μια οικογενειακή φίλη να εκπληρώσει ένα τάμα. Ερωτεύτηκε το νησί για την ήρεμη και αυθεντική του ατμόσφαιρα αποφάσισε να αγοράσει ένα μικρό, ασβεστωμένο σπιτάκι στη Χώρα (Ιουλίδα), τυπικής κυκλαδίτικης αρχιτεκτονικής και έκτοτε περνούσε εκεί τα καλοκαίρια του μέχρι που έφυγε από τη ζωή τον Ιανουάριο του 2022.

Το ατελιέ-κατοικία του σημαντικού Έλληνα ζωγράφου στην Κέα αποτελεί μάρτυρα της αγάπης του για το τοπίο και την παράδοσή της και δεν είναι απλά ένας χώρος τέχνης, αλλά ένας χώρος όπου εκείνος κατάφερε να συνδυάσει την καθημερινότητα με την καλλιτεχνική δημιουργία. Εκεί, το φυσικό τοπίο της Κέας και η τέχνη του Φασιανού θα αλληλοσυμπληρώνονται πάντα.

Ο χώρος είναι γεμάτος με ιδιόχειρα προσωπικά αντικείμενα, παιχνίδια, κεραμικά, γλυπτά που δημιούργησε με τα πιο απλά υλικά και που αντικατοπτρίζουν τη μοναδική αισθητική και προσωπικότητα του σημαντικού Έλληνα ζωγράφου. Παράλληλα, βέβαια, είναι χτισμένο με σεβασμό προς την κυκλαδίτικη αρχιτεκτονική και η επίσκεψή του είναι κάτι παραπάνω από απαραίτητη για τους art lovers.

 

Το Art Space στη Σαντορίνη και η Μπιενάλε Σύγχρονης Κεραμικής που δεν πρέπει να χάσεις

Συνύπαρξη τέχνης και παράδοσης στο Art Space

Ιδιαίτερος χώρος τέχνης και πολιτισμού που συνδυάζει την τέχνη με την παραδοσιακή αρχιτεκτονική της Σαντορίνης, το Art Space στη Σαντορίνη που βρίσκεται κοντά στο χωριό Πύργος και στεγάζεται σε ένα παλιό οινοποιείο, αξίζει την επίσκεψη.

Η γκαλερί αυτή φιλοξενεί εκθέσεις σύγχρονης τέχνης, με έμφαση σε έργα Ελλήνων και διεθνών καλλιτεχνών. Επίσης, διοργανώνει πολιτιστικές εκδηλώσεις, όπως μουσικές παραστάσεις και εργαστήρια, προσφέροντας μια μοναδική ευκαιρία για τους επισκέπτες να εξερευνήσουν την τέχνη και τον πολιτισμό σε έναν μαγευτικό φυσικό χώρο. Επίσης, υπάρχει η δυνατότητα γευσιγνωσίας κρασιού στον χώρο του ανακαινισμένου οινοποιείου.

Μπιενάλε Σύγχρονης Κεραμικής

Μέχρι τις 26 Οκτωβρίου 2024 λαμβάνει χώρα η 1η Μπιενάλε Σύγχρονης Κεραμικής Τέχνης (Biennale of Contemporary Keramics – BCK) στη Σαντορίνη, στο Μουσείο Προϊστορικής Θήρας, με ευρύτερη θεματική Πηλού Αντηχήσεις: Μέσα Aπό Kρυμμένες Αφηγήσεις πάνω στην οποία κινούνται τα πρωτότυπα έργα 20 καλλιτεχνών.

Η διοργάνωση περιλαμβάνει την κεντρική έκθεση στο Μουσείο Προϊστορικής Θήρας και ένα πλούσιο πρόγραμμα με παράλληλες εκπαιδευτικές δράσεις και εκθέσεις σε χώρους σε όλο το νησί, όπως στο Εργοστάσιο Τεχνών Σαντορίνης (SAF), στο Βιομηχανικό Μουσείο Τομάτας Δ. Νομικός κ.α. Οι 20 καλλιτέχν@ που συμμετέχουν επιλέχθηκαν από διεθνή κριτική επιτροπή, ενώ την έκθεση επιμελούνται οι Κωνσταντίνα Δασκαλαντωνάκη, Λουκία Θωμοπούλου, Μαρίνα Φωκίδη και Μάγια Ευσταθίου.

Στην Ύδρα για το Desde Foundation of Contemporary Art

Τόπος συνάντησης και συνδιαλλαγής καλλιτεχνών, δημιουργών, συγγραφέων, λόγιων και διανοούμενων, που εγκαταστάθηκαν στην Ύδρα ήδη από την εποχή της άνθισής της (19ος αι.), συνέβαλαν στη διαμόρφωση της καλλιτεχνικής ταυτότητας του νησιού, το Ίδρυμα Desde Foundation με έδρα την Αθήνα και παράρτημα στην Ύδρα, αναλαμβάνει τη σύνδεση του παρελθόντος και του παρόντος.

Στον χώρο των πρώην Σφαγείων στην Ύδρα φιλοξενείται η έκθεση με τίτλο The Mad and the Lonely, με έργα του George Condo, που παρουσιάζει το Ίδρυμα ΔΕΣΤΕ. Η έκθεση The Mad and the Lonely περιλαμβάνει ορισμένους μικρής κλίμακας πίνακες, αλλά και γλυπτά επιλεγμένα από τη μακρόχρονη καριέρα του καλλιτέχνη. Σε αυτή την ιδιαίτερη εγκατάσταση έργων, ο Condo έχει συνδυάσει το αρχαίο στοιχείο της πολυχρωματικής ελληνικής ζωγραφικής με μια νέα και αθέατη μέθοδο.  Ακολουθώντας την παράδοση της προσωπογραφίας, τα έργα της έκθεσης απεικονίζουν ετερόκλητες ψυχές, οι οποίες έχουν απορριφθεί από την κοινωνία και βρίσκονται μετέωρες ανάμεσα σε καταστάσεις τρέλας και μοναξιάς. [Έως 31 Οκτωβρίου 2024]