POP CULTURE

Όταν ο Γιώργος Λάνθιμος γύριζε 17 βιντεοκλίπ, στα Όσκαρ έτρωγαν βελανίδια

24 Μedia Creative Team/ Atsushi Nishijima/© 2023 Searchlight Pictures

Ο Γιώργος Λάνθιμος είναι ένας εθνικός θησαυρός. Εννοείται ότι νιώθουμε εθνική υπερηφάνεια για τις 11 οσκαρικές υποψηφιότητες του Poor Things (θρίαμβος και ας μην πάρει ούτε ένα μεγάλο βραβείο).

Ο Γιώργος Λάνθιμος φυσικά τα κατάφερε μόνος του χωρίς την παραμικρή βοήθεια της χώρας μας, που δεν έχει καν κινηματογραφικά στούντιο κι ας λέει ότι έχει κινηματογραφική παραγωγή. Έδιναν με το σταγονόμετρο χρήματα από το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου στον σκηνοθέτη -που ευτυχώς ξενιτεύτηκε. Ωστόσο η ελληνικότητα είναι παρούσα σε κάθε δουλειά του (στη Βληχή τον ακούσαμε να λέει ότι εμπνεύστηκε από το σινεμά του Τάκη Κανελλόπουλου και την ταινία του Μακεδονικός γάμος και στο Poor Things ο μοντέρ Γιώργος Μαυροψαρίδης είναι ο δεύτερος Έλληνας, μετά τον Γιώργο Λάνθιμο, που απέσπασε οσκαρική υποψηφιότητα).

Επίσης, στο Poor Things είναι και παραγωγός ο γεννημένος στην Αθήνα τον Μάιο του 1973,  Γιώργος Λάνθιμος, που  πρωτοστάτησε με μια πλειάδα νέων Ελλήνων κινηματογραφιστών, που εισήγαγαν στον κινηματογράφο το λεγόμενο weird wave. Το ρεύμα αυτό ξεκίνησε την εποχή της οικονομικής κρίσης στην Ελλάδα. Πριν κάνει την πρώτη του μεγάλου μήκους ταινία (την Κινέττα πίσω στο 2005), σκηνοθέτησε 17 βιντεοκλίπ και μερικές από τις πιο viral διαφημίσεις των 00s. Ας τα θυμηθούμε.

Στην πίσω τσέπη του μπλου τζην της Κατερίνας Κυρμιζή

Το τραγούδι κυκλοφόρησε το 1996 σε μουσική του Νίκου Γρηγοριάδη και συνοδεύεται από ένα υπέροχο βιντεοκλίπ που σκηνοθέτησε ο τότε άγνωστος Γιώργος Λάνθιμος. 2 τραγούδια της Κατερίνας Κυρμιζή τα έχει σκηνοθετήσει ο Γιώργος Λάνθιμος δίνοντας στίγμα σε μια αναδυόμενη εναλλακτική ποπ κουλτούρα στα τέλη των 90s.

Η Παραμυθένια της Κατερίνας Κυρμιζή

Πρώιμο λανθιμικό steampunk. Βγάζουν μάτι οι ομοιότητες με το Poor Things και πέστε να με φάτε. Από το 1996 έπρεπε να καθιερωθεί στη Pantone το «μπλε λανθιμί» ως απόχρωση.

Στα ξαφνικά των Xaxakes

Ο Γιώργος Λάνθιμος συνάντησε τον Γιάννη Νάστα κι έδωσε στους ρομαντικούς της Θεσσαλονίκης τον ύμνο του 1997. Αν κάτι πρέπει να προσέξεις είναι η αγάπη του σκηνοθέτη για τους παραμορφωτικούς φακούς. Φυσάει λέμε.

Ασημένιος κύκλος του Νίκου Γρηγοριάδη

Πριν τη Βληχή και το οργασμικό βέλασμα της Emma Stone (γυμνές ερωτικές σκηνές made in Greece), το ασπρόμαυρο ήταν χαρακτηριστικό του λανθιμικού σύμπαντος.

Το Τραγούδι στον Αέρα της Καλλιόπης Βέττα

Το 1997 η Καλλιόπη Βέττα δεν ήταν βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Κοζάνης. Ακόμη ένα ασπρόμαυρο βιντεοκλίπ, σε ινσταγκραμμικά χρώματα before it was cool. 

Μόνη Σου του Διονύση Σχοινά

Πριν τη Κινέττα έδωσε σημάδια ότι το weird wave έρχεται να σοκάρει. Που; Στα κλιπ του. Τι κάνει μια κοπέλα σε ένα σιδερένιο κρεβάτι (με βελούδινα υφάσματα που είδαμε και στο The Favourite) στη μέση ενός δάσους; Βλέπουμε τα πρώτα στοιχεία του σιωπηλού κόσμου των ταινιών του Λάνθιμου.

Δέκα Εντολές της Δέσποινας Βανδή 

Ήθελε κάτι λίγο πιο ποπ ο Γιώργος Λάνθιμος κι αυτό βγήκε. Πετάει τα indie μελαγχολικά πλάνα κι αγκαλιάζει το μαζικό κοινό. Και following shot, και zoom shot και κίνηση πλονζέ της κάμερας. Μερακλής ο σκηνοθέτης.

 Ένας φαντάρος σ’ ένα τραίνο της Χάρις Άλεξίου

Ο Γιώργος Λάνθιμος κερνούσε ψυχεδέλεια από το 1998. Δεν έχει σημασία να καταλάβεις τι θέλει να πει ο Γιώργος Λάνθιμος. «Σκέψου πρώτα, κατάλαβε και μετά πες ότι δεν καταλαβαίνω».Το μπλε του Λάνθιμου το βλέπουμε όλοι; Και την αγάπη του σκηνοθέτη στα εφέ. 

Μάταια της Μαντώς 

Κοντινό σε βλέμμα Μαντώ vs κοντινό σε βλέμμα Nicole Kidman (στην ταινία του Ο θάνατος του ιερού ελαφιού). Βρείτε τις διαφορές. Δεν έδωσε πολύ πόνο στο συγκεκριμένο βιντεοκλίπ. 

Woman in White  της Alexia Vassiliou

Το τραγούδι ερμηνεύει η Αλέξια, σε μουσική του Αριστείδη Μυταρά και στίχους της Μαριλένας Παναγιωτοπούλου, από την παράσταση του χοροθεάτρου ΟΚΤΑΝΑ, H Κυρία Με Τις Καμέλιες σε χορογραφία του Κωνσταντίνου Ρήγου. To βίντεοκλιπ του 1999 είναι έπος και extra bonus για την χορεύτρια Έλενα Τοπαλίδου (πριν τη δούμε ως ηθοποιό). 

H Λανθιμιάδα του Σάκη Ρουβά 

Το Θέλεις ή δεν θέλεις που τιμήθηκε με το Βραβείο Καλύτερου Βιντεοκλίπ στα Μουσικά βραβεία Ποπ Κορν του 1998 θυμίζει σε αιθητική πάρα πολύ την ταινία Κυνόδοντας. Την ίδια χρονιά γυρίστηκαν και τα Υπήρχες Πάντα, Η καρδιά μου

Το sci fi Δεν έχει σίδερα η καρδιά σου (1998) θυμίζει και λίγο Poor Things. Έπειτα ήρθε το Άντεξα (2000).

Μιλάμε για τα βιντεοκλίπ που αγαπήσαμε. Ημίγυμνος Σάκης Ρουβάς. Νουάρ αισθητική και τα δυο ασπρόμαυρα. Λόγος που κολλούσαμε στο MAD TV. 5 βιντεοκλίπ που παραμένουν αξεπέραστα. 

Baby asteroid του Leon of Athens

Ξεκάθαρα Γιώργος Λάνθιμος. Δεν ξέρουμε γιατί ο Γιώργος Λάνθιμος αποφάσισε να κάνει ένα βιντεοκλίπ το 2014 πριν ξεκινήσουν τα γυρίσματα του The Lobster. Ξέρουμε ότι είναι ένας έπος.

Identikit των Radiohead 

Ο Γιώργος Λάνθιμος σκηνοθετεί Radiohead το 2016 και αυτό δεν θα το ξεπεράσουμε ποτέ. Είναι πιο λανθιμικό από ό,τι έχει κάνει στον κινηματογράφο. Ο Denis Lavant (Holy Motors) πρωταγωνιστεί και ούτε αυτό θα το ξεπεράσουμε ποτέ. Τρώει καθισμένος στη γωνία μιας ρετρό ταβέρνας, όσο τον πλησιάζει η κάμερα βλέπουμε ότι δεν κρατάει απολύτως τίποτα. Στα 43 του ο Γιώργος Λάνθιμος είχε κέφια και σταθερό έρωτα για το αλλόκοτο. 

Τι άλλο έκανε ο Γιώργος Λάνθιμος πριν τα Όσκαρ; Έχει σκηνοθετήσει promos για τρεις παραστάσεις του Δημήτρη Παπαϊωάννου. Ήταν επίσης μέλος της δημιουργικής ομάδας που σχεδίασε την έναρξη και τη λήξη των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας το 2004. Είχε συνεργαστεί με το Λάκη Λαζόπουλο, ως βοηθός σκηνοθέτη στους Δέκα Μικρούς Μήτσους και στην ταινία Ο καλύτερος μου φίλος (2001) Σκηνοθέτησε το διαφημιστικό του οίκου Gucci για τη συλλογή του Ανοιξη-Καλοκαίρι 2020.

Έχει κάνεις τις πιο εμβληματικές διαφημίσεις της Aegean: Έλληνες Στο Λονδίνο (2006), Κρέας Ή Ψάρι (2006), Παρίσι (2008), Κάθε Επιβάτης Και Μία Ιστορία (2009), Οι Ενοχλητικοί Διπλανοί (2011). Προσωπικά, πιστεύω ότι η διαφήμιση Put the Kot down είναι ανεπανάληπτη (στην 25η επέτειο των Ermis Awards, ψηφίστηκε ως τη καλύτερη διαφήμιση της 25ετίας ο «Κλεφτοκοτάς» της Nova.