ΠΟΤΟ

Ούζο όταν πιεις, βρε θα ευφρανθείς (και θα νιώσεις καλοκαίρι)  

Αν σου ζητήσω να κλείσεις τα μάτια και να σκεφτείς ένα ποτό που σου θυμίζει τις ξέγνοιαστες και ανέμελες μέρες του καλοκαιριού, στοιχηματίζω ότι θα σκεφτείς το ούζο. Γεύση, άρωμα, παράδοση και στιγμές κοντά στα πιο αγαπημένα σου πρόσωπα. Ένα ουζάκι, με τρόπο σχεδόν μαγικό σε ταξιδεύει σ’ ακρογιαλιές, δειλινά.

Ούζο το παραδοσιακό

Το ούζο μοιάζει να είναι γραμμένο στο DNA μικρών και μεγάλων στην Ελλάδα, καθώς είναι άρρηκτα συνδεμένο με παραδόσεις και έθιμα της χώρας μας. Ο πρώτος, ημερολογιακός σταθμός, για τα πρώτα, παγωμένα ή νερωμένα ποτήρια, ήταν φυσικά η Καθαρά Δευτέρα. Δίπλα στις σαρακοστιανές λιχουδιές, απλά ΔΕΝ ΓΙΝΕΤΑΙ να μη βρεις το εθνικό μας απόσταγμα. Το ούζο, ως ένα άλλο must της Σαρακοστής, έρχεται να απογειώσει γευστικά τις πρώτες μέρες της άνοιξης. Να γίνει η ιδανική αφορμή για να μαζευτούμε όλοι μαζί, γύρω από ένα τραπέζι. Η ώρα του ούζου άλλωστε, είναι η ώρα της ζεστασιάς, της ανεμελιάς και της χαλαρής διάθεσής. Και εξηγούμαι:

Κάθε φορά που θα κάτσεις σε ένα τραπεζάκι για να πιεις ένα ούζο και να φας κάτι, νιώθεις ότι κάνεις κάτι που θα έκαναν και οι γονείς ή παππούδες σου. Κάτι αυθεντικό και παραδοσιακό. Κάτι που για άλλους είναι μια ιεροτελεστία, την οποία ακολουθούν ευλαβικά, εδώ και δεκαετίες. Ακόμα κι αν οι «ελληνικές παραδόσεις» δεν είναι ακριβώς του τύπου σου, ο αρωματικός γλυκάνισος, σίγουρα κρύβει μια γλυκιά ανάμνηση και για εσένα.

Αν το καλοσκεφτείς, το ούζο έχει μια αναπολογητική ρετρό διάθεση γιατί θέλει και την «ατμόσφαιρά» του. Θέλει να φτιάξεις το κατάλληλο σκηνικό για να το απολαύσεις. Είτε είσαι στο μπαλκόνι του σπιτιού σου, είτε δίπλα στη θάλασσα, είτε σε ένα πεζοδρόμιο της πόλης.

Τα μικρά καλοκαίρια της ζωής

Πόσα μικρά καλοκαίρια κρύβονται αλήθεια μέσα στην χρονιά; Ο Μάρτιος, ο πρώτος μήνας της άνοιξης μάς προετοιμάζει για το καλοκαίρι που έρχεται. Είναι ο μήνας που, κρύβει την εαρινή ισημερία. Από τις 20 Μαρτίου λοιπόν, οι μέρες αρχίζουν να μεγαλώνουν επίσημα, αποχαιρετούμε το χειμώνα και υποδεχόμαστε τις πρώτες ηλιόλουστες και φωτεινές μέρες που μυρίζουν καλοκαίρι.

Ξεκινάμε τις πρώτες συζητήσεις για τις καλοκαιρινές μας διακοπές, να ονειρευόμαστε δειλά-δειλά τις πρώτες βουτιές, αισιόδοξες και ανέμελες στιγμές. Όλα αρχίζουν να θυμίζουν σιγά-σιγά καλοκαίρι και γίνονται αφορμές για να αφήσουμε για λίγο στην άκρη τη ρουτίνα και να οργανώσουμε μικρές ή μεγάλες εξορμήσεις εκτός πόλης, μαζί με τα αγαπημένα μας πρόσωπα. Λίγο πιο μετά, έρχεται και το Πάσχα, που κατά πάσα πιθανότητα θα σε βρει στο χωριό, να συναντάς συγγενείς και φίλους. Και πριν καλά-καλά το καταλάβεις, τσουπ: Καλοκαιράκι!

Η τελετουργία του ούζου

Το ούζο έχει το δικό του ιδιαίτερο τρόπο για να το απολαύσεις. Δεν μιλάμε για «κανόνες», αλλά για τελετουργία.

  • Πάντα με παρέα: Γιατί η ώρα του ούζου δεν είναι ώρα φαγητού. Είναι η ώρα της παρέας.
  • Με νερό ή με πάγο: Ο πάγος δίνει στο ούζο τη σωστή θερμοκρασία, ενώ με την προσθήκη νερού το ούζο αποκτά το χαρακτηριστικό θόλωμα.
  • Το σωστό σερβίρισμα: Σε ένα μακρόστενο ποτήρι βάζουμε πρώτα το oύζο, μετά το νερό και τέλος τον πάγο. Με αυτόν τον τρόπο και την σταδιακή αλλαγή στην θερμοκρασία, απελευθερώνονται όλα τα αρώματά του.

Πάνω από όλα, όμως, να θυμάσαι: Το ούζο θέλει παρέα, χαλαρή διάθεση και χρόνο. Υψώνουμε τα ποτήρια, τσουγκρίζουμε και λέμε «Στην υγειά μας!».

Όταν λέμε ούζο, εννοούμε Πλωμάρι

Ούζο όταν πιεις βρε θα ευφρανθείς (και θα νιώσεις καλοκαίρι)  

Το ούζο είναι ταυτισμένο με το ελληνικό, ηλιόλουστο καλοκαίρι. Γλυκόπιοτο, αλλά δυνατό. Με έντονη τη γεύση του γλυκάνισου και γεύση Ελλάδας. Κι όταν λέμε ούζο, εννοούμε Πλωμάρι.

Ο Ισίδωρος Αρβανίτης, ήταν ένας επίμονος και τελειομανής Πλωμαρίτης, που είχε όραμα να δημιουργήσει το ούζο που θα ξεχώριζε από όλα τα υπόλοιπα και θα γινόταν ξακουστό στην Ελλάδα και στον κόσμο. Μετά από πολλούς πειραματισμούς απόσταξης και ταξίδια σε όλο τον κόσμο, δημιούργησε την περίφημη, μυστική συνταγή του Ούζου Πλωμαρίου.

Χρησιμοποιώντας μοναδικά υλικά, τα οποία ταίριαξε στις σωστές αναλογίες, έδωσε στο ούζο του τη γεύση ακριβώς που ονειρευόταν: Μία γεύση που να δένει με την παράδοση, ένα ποτό καθαρό σαν το κύμα του Αιγαίου.

Χάρη σ’ αυτήν την πολύτιμη ισορροπία γεύσης και την ιδανική περιεκτικότητα σε αλκοόλ, κέρδισε την αγάπη και την πρώτη θέση στις προτιμήσεις των Ελλήνων, αλλά έγινε και ξακουστό σε κάθε γωνιά της Γης. Το ούζο Πλωμαρίου ταξιδεύει σήμερα σε περίπου 50 χώρες, προωθώντας την ελληνικότητα και την κουλτούρα της Λέσβου, κερδίζοντας τις εντυπώσεις και τους δικούς του φανατικούς θαυμαστές, σε όλο τον κόσμο.

Φτιαγμένο με αγάπη και μεράκι από το Πλωμάρι, με αναλλοίωτη ποιότητα στον χρόνο και υψηλή αισθητική, αγαπημένη ιεροτελεστία μικρών και μεγάλων, το ούζο Πλωμαρίου σε κάθε του ποτήρι, είναι το ιδανικό ποτό για να συντροφέψει τις καλοκαιρινές μας στιγμές και ο τέλειος συνοδός για τους αγαπημένους μας παραδοσιακούς μεζέδες, σε όλο τους το μεγαλείο.

Ας πιούμε στα μικρά καλοκαίρια της χρονιάς!

Ούζο όταν πιεις βρε θα ευφρανθείς (και θα νιώσεις καλοκαίρι)