Όχι εγώ, μια φίλη μου, μιλάει συνεχώς online με τύπους που δεν της ζητάνε ραντεβού. Τι τους έχει βρει;
- 4 ΔΕΚ 2024
Όχι εγώ, μια φίλη μου, γνώρισε έναν τύπο σε ένα μπαρ. Όπως όλοι, της ζήτησε το instagram της κι εκείνη – γιατί όχι; – το έδωσε. Το πρώτο άγχος για το αν τελικά θα επικοινωνήσουν ποτέ, έφυγε γρήγορα, αφού εκείνος φρόντισε να τη ρωτήσει την επόμενη κιόλας μέρα «τι κάνεις;». Η συζήτηση προχωρούσε και πολύ σύντομα οι 2 τους αφιέρωναν αρκετό χρόνο και αρκετούς χαρακτήρες στο messenger, προκειμένου να γνωριστούν καλύτερα. 3 εβδομάδες μετά, ακόμα δεν της έχει κάνει καμία νύξη να βρεθούν.
Παράλληλα, η φίλη έκανε match με κάποιον στο Tinder. Ο διάλογός τους μεταφέρθηκε στην πλατφόρμα του Instagram, προκειμένου να μπορούν να ανταλλάξουν ηχητικά μηνύματα, βίντεο και φωτογραφίες. Φυσικά, μετατράπηκε αρκετά γρήγορα σε sexting με υποσχέσεις για πράγματα που θα κάνει ο ένας στον άλλον μόλις ιδωθούν. Εννοείται πως 2 εβδομάδες και αρκετούς πραγματικούς, αλλά χωριστούς οργασμούς μετά, ακόμα δεν έχουν βρεθεί.
Τι συμβαίνει και οι άντρες δεν βγαίνουν ραντεβού; Τους αρκεί μόνο η διαδικτυακή επαφή; Κι αν ναι, γιατί θεωρούν ότι χρειάζεται να υπόσχονται συναντήσεις και να χτίζουν προσδοκίες, ενώ δεν σκοπεύουν να τις κάνουν ποτέ πραγματικότητα;
-
-
- Απαντάει η Ψυχολόγος (BSc), Σεξολόγος (MSc),Ψυχοδυναμική Ψυχοθεραπεύτρια, Αντωνιάδου Σοφία:
-
Αγαπητή φίλη, η εμπειρία της φίλης σου είναι χαρακτηριστική της εποχής μας, όπου οι σχέσεις συχνά εξελίσσονται μέσα από την οθόνη. Στις online γνωριμίες, η καπιταλιστική κουλτούρα προωθεί μια «καταναλωτική» λογική στις επαφές. Όπως με τα υλικά αγαθά, οι επιλογές φαίνονται απεριόριστες, ενώ πάντα καραδοκεί η σκέψη ότι μπορεί να υπάρχει κάτι καλύτερο. Είναι όπως όταν επιθυμούμε το τελευταίο μοντέλο ενός κινητού, ακόμα κι αν το δικό μας λειτουργεί άψογα. Αυτή η υπερπροσφορά – ή μάλλον η ψευδαίσθησή της – συχνά αναστέλλει την ουσιαστική επένδυση σε μια συγκεκριμένη σχέση.
Παράλληλα, η οθόνη λειτουργεί ως ασπίδα ασφαλείας απέναντι στις προσωπικές μας ανασφάλειες.
Μας δίνει την ψευδαίσθηση του ελέγχου, μειώνοντας τον φόβο της απόρριψης ή της απογοήτευσης. Ωστόσο, αυτή η ασφάλεια μπορεί να γίνει παγίδα: οι άνθρωποι υπόσχονται περισσότερα από όσα θα τολμούσαν δια ζώσης, όχι κατ’ ανάγκη από δόλο, αλλά επειδή η έλλειψη άμεσης επαφής μειώνει το αίσθημα ευθύνης.
Αυτό το “finger food” επικοινωνίας εκτονώνει προσωρινά βασικές ανάγκες: επιβεβαίωση, ενδιαφέρον, ρομαντική και σεξουαλική σύνδεση. Όταν όμως οι ανάγκες αυτές καλύπτονται αποσπασματικά και βραχυπρόθεσμα, οι υποσχέσεις για κάτι περισσότερο συχνά παραμένουν ανεκπλήρωτες. Αξίζει να σημειωθεί ότι η συγκεκριμένη συμπεριφορά δεν αφορά μόνο άντρες, αλλά άτομα κάθε φύλου και σεξουαλικής ή ρομαντικής ταυτότητας.
Επιπλέον, πολλά άτομα – ειδικά πιο εσωστρεφή – χρησιμοποιούν την οθόνη ως «πρόβα» για μελλοντικές γνωριμίες, αποφεύγοντας την άμεση επαφή.
Από την άλλη, όσα άτομα επιθυμούν ουσιαστική σύνδεση συχνά υπερεπενδύουν στις online επαφές, καθώς αυτές φαίνονται πιο εύκολες και συμβατές με τις απαιτητικές ρουτίνες μας.
Ωστόσο, η αποφυγή μπορεί να προκύψει και στις δια ζώσης γνωριμίες, όπου η ευθύνη της δέσμευσης παραμένει το ίδιο τρομακτική.
Τέλος, μέσα από την οθόνη συχνά κατασκευάζουμε περσόνες, που μοιάζουν περισσότερο με την εικόνα που θα θέλαμε να δουν οι άλλοι και λιγότερο με αυτό που πραγματικά βλέπουμε εμείς στον εαυτό μας. Αν η «φίλη σου» επιθυμεί περισσότερα, ας το εκφράσει ανοιχτά. Αν η άλλη πλευρά δεν ανταποκριθεί, ίσως είναι η στιγμή να επενδύσει τον χρόνο και την ενέργειά της αλλού – και, κυρίως, στον εαυτό της.
- Τι λένε για όλα αυτά οι φίλες μου, Λίλα και Πόλυ:
Πόλυ: Γιατί οι γυναίκες παρουσιάζονται ως θύματα;! Όταν το επιτρέπεις τόσες εβδομάδες και δεν έχεις θέσει όρια και ξεκαθαρίσματα σημαίνει ότι σου αρέσει αυτό το «παιχνίδι»! Όλο αυτό σου προσφέρει πληθώρα επιλογών, χωρίς δέσμευση. Επίσης όλοι μπορούν να παρουσιάσουν τον εαυτό τους όπως θέλουν κρύβοντας αδυναμίες και ελαττώματα.
Λίλα: Μας φάγανε τα social media και τα dating apps! Προφητικό εκείνο το παλιό σουξέ της Βίσση που λέει «όλοι ζούμε σ’ έναν κόσμο που όλα είναι πλαστικά…». Ζούμε στην εποχή που πασάρουμε έναν δήθεν ιδανικό εαυτό από τις οθόνες, κρυβόμαστε και δεν επενδύουμε. Όταν έχεις τον άλλον δια ζώσης απέναντί σου δεν μπορείς να διαγράψεις/ αλλάξεις ούτε μισή λέξη, να κρύψεις μια ατέλεια ή να πλασαριστείς ως κάτι που δεν είσαι, ώστε να τον εξιτάρεις. Δεν φταίνε, όμως, μόνο οι άντρες κορίτσι μου! Θέλεις συνάντηση; Ζήτησέ την! Κι αν την αποφύγει, μόλις γλίτωσες από κάποιον που ποτέ δεν θα σου έδινε όσα ζητάς… Thank you, next!