ΑΤΑΚΕΣ

Παγκόσμια Ημέρα Φιλοσοφίας: 10 αποφθέγματα φιλοσόφων της αρχαιότητας που αξίζει να θυμηθείς

AP Photo/Yorgos Karahalis

Η Παγκόσμια Ημέρα Φιλοσοφίας γιορτάζεται στις 21 Νοεμβρίου. Όπως κάθε χρόνο η 3η Πέμπτη του Νοεμβρίου είναι αφιερωμένη στην πολύτιμη φιλοσοφία. Καθιερώθηκε από την UNESCO το 2002 με στόχο την ευαισθητοποίηση του κοινού για τη σημασία της φιλοσοφίας και το ρόλο της στη σύγχρονη κοινωνία. Η Γενική Συνέλευση της UNESCO τόνισε τη σημασία της φιλοσοφίας, ιδιαίτερα για τους νέους ανθρώπους, ως ένα δρόμο «για την ανάπτυξη της κριτικής και ανεξάρτητης σκέψης με γνώμονα την καλύτερη κατανόηση του κόσμου και την προώθηση της ανεκτικότητας και της ειρήνης».

 

Η φιλοσοφία είναι η μελέτη των θεμελιωδών ερωτημάτων σχετικά με την ύπαρξη, τη γνώση, την ηθική, τον νου και τη γλώσσα. Εξετάζει τις βασικές αρχές και τις αξίες που κατευθύνουν την ανθρώπινη σκέψη και πράξη. Η φιλοσοφία προάγει τον κριτικό στοχασμό, την ανοχή στη διαφορετικότητα των ιδεών και την κατανόηση των πολιτισμών και των κοινωνιών.

Η ημέρα αυτή δίνει την ευκαιρία σε φιλοσόφους, ακαδημαϊκούς αλλά και στο ευρύ κοινό να συμμετάσχουν σε συζητήσεις, σεμινάρια και άλλες εκδηλώσεις που στόχο έχουν την ανταλλαγή απόψεων και την ανάδειξη του φιλοσοφικού στοχασμού ως εργαλείου για την κατανόηση του κόσμου και των προκλήσεών του.

Είναι μια μέρα που μας θυμίζει τη διαρκή ανάγκη να αμφισβητούμε, να αναλυούμε και να κατανοούμε την πραγματικότητα γύρω μας, προωθώντας τον διάλογο και την ειρηνική συνύπαρξη μεταξύ ανθρώπων και πολιτισμών. Ορισμένες ατάκες φιλοσόφων και σπουδαίων ανθρώπων του πνεύματος, έχουν «χαράξει» τον δρόμο της φιλοσοφικής σκέψης και έχουν αφήσει το στίγμα τους. Τα αποφθέγματα σου τα παρουσιάζουμε παρακάτω.

9 φιλοσοφικά αποφθέγματα που έφτασαν στις μέρες μας από την αρχαιότητα

«Εν οίδα ότι ουδέν οίδα». (Ένα γνωρίζω, πως δεν γνωρίζω τίποτε). Σωκράτης, 470-399 π.Χ.

«Τον ελάττω μη αποσκευαλίζεις». (Μην ταπεινώνεις τον κατώτερό σου)- Αναξαγόρας, 500- 427 π.χ.

«Αρχή ήμισυ παντός». (Η κάθε αρχή είναι το μισό του όλου). Πλάτων, 427-347 π.Χ.

«Άπαξ άνθρωποι γεγόναμεν, δις δε ουκ έστι γενέσθαι». (Μια φορά γεννηθήκαμε άνθρωποι, δυο φορές όμως δεν είναι δυνατό να γίνουμε). Επίκουρος, 341-270 π.Χ.

«Νόει το πραττόμενον». (Nα έχεις συναίσθηση των πράξεών σου). Βίας ο Πριηνεύς, 625-540 π.Χ.

«Σοφώτατον χρόνος· ανευρίσκει γαρ πάντα». (Το πιο σοφό από όλα είναι ο χρόνος γιατί βρίσκει τα πάντα), Θαλής ο Μιλήσιος (643- 548 π.Χ.

«Μετά πόνου η μάθησις». (Με κόπο αποκτά κάποιος τις γνώσεις). Αριστοτέλης, 384-322 π.Χ.

«Τω ανθρώπω μικρώ κόσμω όντι». (Ο άνθρωπος είναι ένας μικρόκοσμος) – Δημόκριτος (470- 30 π.Χ.)

«Πάντα κατ’ αριθμόν γίγνονται».(Τα πάντα γίνονται σύμφωνα με αριθμούς). Πυθαγόρας 580-490 π.Χ.

«Ήθος ανθρώπω δαίμων». (Ο χαρακτήρας του ανθρώπου είναι ο θεός του πεπρωμένου του) – Ηράκλειτος, 544- 484 π.Χ.