Παγκόσμια Ημέρα Θεάτρου: 5 online θεατρικές παραστάσεις για να γιορτάσεις το θέατρο
- 27 ΜΑΡ 2021
Σίγουρα αυτή δεν είναι η ιδανική συνθήκη για να γιορτάσει κανείς το θέατρο. Το θέατρο το γιορτάζεις μόνο καθισμένος στα καθίσματά του και βλέποντας μπροστά σου τη δράση των ηθοποιών. Μέχρι να ακολουθήσουμε το παράδειγμα της Γερμανίας, όπου 7 θέατρα άνοιξαν δοκιμαστικά, γιατί ως φαίνεται ο πολιτισμός εκεί δεν θεωρείται πολυτέλεια, αλλά ανάγκη, τη φετινή Παγκόσμια Ημέρα του Θεάτρου θα τη γιορτάσουμε από τον καναπέ μας. Πώς αλλιώς αν όχι παρακολουθώντας μία από τις online θεατρικές παραστάσεις αυτής της λίστας.
Πριν σου παρουσιάσω τις 5 online θεατρικές παραστάσεις που διάλεξα για να τιμήσουμε την Παγκόσμια Ημέρα Θεάτρου, θα σταθώ στο μήνυμα που έστειλε για την γιορτή, που έχει καθιερωθεί να γιορτάζεται στις 27 Μαρτίου κάθε έτους, η Dame Helen Mirren.
«Διανύουμε μια πολύ δύσκολη εποχή για τις ζωντανές παραστάσεις και πολλοί καλλιτέχνες, τεχνικοί, τεχνίτες και γυναίκες αγωνίζονται σε ένα επάγγελμα που ήταν ήδη επισφαλές. Ίσως αυτή η διαρκής ανασφάλεια να τους κατέστησε ικανότερους να επιβιώσουν αυτής της πανδημίας με εξυπνάδα και θάρρος. Η φαντασία τους έχει ήδη μετουσιωθεί μέσα σε αυτές τις νέες συνθήκες σε ευρηματικούς, ψυχαγωγικούς και συγκινητικούς τρόπους επικοινωνίας, πράγμα το οποίο οφείλεται φυσικά σε μεγάλο βαθμό στο διαδίκτυο. Από τότε που υπάρχουν άνθρωποι πάνω σ’ αυτόν τον πλανήτη, αφηγούνται ο ένας στον άλλον ιστορίες. Η πανέμορφη κουλτούρα του θεάτρου θα ζει όσο παραμένουμε εδώ», σημείωσε η Helen Mirren μετά από πρόσκληση του Διεθνούς Ινστιτούτου Θεάτρου να απευθύνει ένα μήνυμα για την Παγκόσμια Ημέρα Θεάτρου. Το Διεθνές Ινστιτούτο Θεάτρου ήταν εκείνο που καθιέρωσε την Παγκόσμια Ημέρα Θεάτρου το μακρινό 1962.
«Η δημιουργική παρόρμηση των συγγραφέων, σκηνογράφων, χορευτών, τραγουδιστών, ηθοποιών, μουσικών, σκηνοθετών δεν θα καταπνιγεί ποτέ και στο πολύ εγγύς μέλλον θα ευδοκιμήσει και πάλι με νέα ενέργεια και μια νέα αντίληψη του κόσμου που μοιραζόμαστε όλοι. Αδημονώ», συμπλήρωσε. Κι αυτή την Παγκόσμια Ημέρα Θεάτρου αδημονούμε κι εμείς τη στιγμή που θα παρακολουθήσουμε ξανά τις παραστατικές τέχνες ζωντανά. Ως τότε χαμηλώνουμε τα φώτα, κλείνουμε τα κινητά και διατηρούμε την ελάχιστη αυτή επαφή με το θέατρο μέσα από τις παρακάτω online θεατρικές παραστάσεις.
«Ο Κοτζάμπασης του Καστρόπυργου»: Το Εθνικό Θέατρο γιορτάζει την Παγκόσμια Ημέρα Θεάτρου με live streaming
Με τον Κοτζάμπαση του Καστρόπυργου γιορτάζει το Εθνικό Θέατρο την Παγκόσμια Ημέρα Θεάτρου, το Σάββατο 27 Μαρτίου. Η παράσταση, σε σκηνοθεσία Δημήτρη Τάρλοου ανεβαίνει ζωντανά για δεύτερη φορά σε live streaming, απευθείας από τη Σκηνή «Μαρίκα Κοτοπούλη». Η αληθινή (;) ιστορία ενός εξωμότη γίνεται στα επιδέξια χέρια του Μ. Καραγάτση ένα συναρπαστικό μυθιστόρημα, ενώ η διασκευή του από τον Θανάση Τριαρίδη τη φέρνει στο σανίδι του Εθνικού Θεάτρου. Γνώριμοι ημίθεοι από το έπος του 1821 παρελαύνουν με τις ανθρώπινες αδυναμίες τους ενώπιόν μας και μας μεταφέρουν στην άγρια ζωή εκείνων που ονειρεύτηκαν μια ελεύθερη πατρίδα. Στο κέντρο όλων αυτών, ο Μίχαλος Ρούσης, ένας «κατά λάθος» ήρωας, που αγωνίστηκε με γενναιότητα χάρη στον φόβο του θανάτου.
«Ο Κοτζάμπασης του Καστρόπυργου είναι μια ελεγεία πάνω στον ανθρώπινο φόβο. Με φόντο την ελληνική επανάσταση, ο Μ. Καραγάτσης μιλάει με τόλμη για την πολυπλοκότητα της ανθρώπινης φύσης, για την Ιστορία που ρέει σαν ορμητικό ποτάμι και μας ξεπερνά, για τη ζωή που αφήνουμε να γλιστρήσει μέσα από τα χέρια μας, για την αφόρητη τυχαιότητα της ύπαρξης, για τον ηρωισμό ως ατύχημα, για την ελευθερία ως άπιαστο όνειρο», σημειώνει μεταξύ άλλων ο σκηνοθέτης της παράστασης.
Διανομή (αλφαβητικά)
Προμηθέας Αλειφερόπουλος: Παπαφλέσσας, πρόκριτος, άντρας
Κώστας Βασαρδάνης: Όθωνας, Δωρόθεος
Ξανθή Γεωργίου: Αμαλία
Δημήτρης Ήμελλος: Κολοκοτρώνης, ενωμοτάρχης
Βίκυ Κατσίκα: Ευαγγελία Ρούση
Αλκιβιάδης Μαγγόνας: Πανάγος, Κοσμάς, πρόκριτος, άντρας
Χρήστος Μαλάκης: Μουσταφάμπεης
Λήδα Μανιατάκου: Μάρθα, ούτι, μπάσο, πιάνο
Μάξιμος Μουμούρης: Σουλεϊμάν, Άντρας
Γιώργος Μπινιάρης: Γερο-Μίχαλος, Τρούκας, Χουσεΐν Αγάς, Ανδρέας Μερσίνης
Δημήτρης Μπίτος: Μοθωνίτης, Λουκάς Πύρρος, Αρβανίτης, Αχμέτ Τόσκα, Πλαπούτας, Μακρυγιάννης, Καραγιαννόπουλος
Λεωνή Ξεροβάσιλα: Βαγγελιώ Σπυροπούλου
Αρετή Πασχάλη: Χανούμισσα, λυρικό τραγούδι
Μελισσάνθη Ρεγκούκου: Ρηνούλα, χανούμισσα
Γιώργος Χριστοδούλου: Μίχαλος Ρούσης
Μουσικοί επί σκηνής: Γιώργος Δούσος (κλαρίνο, καβάλ), Κώστας Νικολόπουλος (ηλεκτρική κιθάρα, μπάσο), Γιάννης Αγγελόπουλος (τύμπανα).
Η παράσταση απευθύνεται σε θεατές άνω των 15 ετών.
Ώρα έναρξης: 19:30
Τιμή εισιτηρίου: 8 ευρώ
Η απευθείας μετάδοση θα είναι διαθέσιμη στη σελίδα: livestream.n-t.gr όπου μπορείτε να πραγματοποιήσετε και την αγορά ηλεκτρονικού εισιτηρίου (κωδικού πρόσβασης).
«Εκτός Ύλης»: Ο Γεράσιμος Σκιαδαρέσης από τη Βουλή στο σαλόνι σου
Την Παγκόσμια Ημέρα Θεάτρου θα παρουσιαστεί από την εταιρία θεατρικών παραγωγών A Priori, για μία και μόνο δωρεάν online προβολή το Σάββατο 27 Μαρτίου 2021 στις 21.30, η παράσταση «Εκτός Ύλης ή Ο μονόλογος ενός καθ’ ομολογία παράλογου». Το έργο του Κώστα Λεϊμονή που σκηνοθέτησε ο Κωνσταντίνος Νικολαΐδης παρουσιάζεται, τιμώντας την Παγκόσμια Ημέρα Θεάτρου. Ο Γεράσιμος Σκιαδαρέσης είχε ερμηνεύσει τον μονόλογο στη Βουλή των Ελλήνων σε συνεργασία με τις δύο ερασιτεχνικές θεατρικές ομάδες της Βουλής υπό την καθοδήγηση του Μπάμπη Αρώνη. Συμμετέχουν οι ηθοποιοί: Μαγδαληνή Παλιούρα, Δημήτρης Κακαβούλας, Τάσος Κονταράτος.
Την παράσταση είχαν παρακολουθήσει βουλευτές διαφόρων κομμάτων, συμπεριλαμβανομένου του Προέδρου της Βουλής, καθώς και εργαζόμενοι της Βουλής. Το έργο είναι βραβευμένο από την Πανελλήνια Ένωση Λογοτεχνών και το βιβλίο κυκλοφορεί από τις εκδόσεις ΚΡΙΤΙΚΗ.
Η υπόθεση του έργου
Στο ελληνικό κοινοβούλιο ένας υπουργός, ενώπιον συναδέλφων αλλά και πολιτών στα θεωρεία, λίγο πριν αποχωρήσει οριστικά από το αξίωμά του, εκφράζει μια εκ βαθέων και ειλικρινή συγγνώμη στον ελληνικό λαό που είναι πάντα πρόθυμος να εναποθέσει τις ελπίδες της σωτηρίας του σε τρίτους. Παραδέχεται λάθη, παρατυπίες, υποσχέσεις που κατέληξαν σε ηχηρά ψεύδη και ομολογεί, ενώπιον όλων, πώς η υποδούλωσή του στις δυνάμεις της εξουσίας και του χρήματος επηρέασαν αρνητικά την κοινωνία στην οποία ζει, αλλά και την ίδια του τη ζωή, κάνοντάς τον να χάσει ότι πολυτιμότερο για κάθε άνθρωπο. Τον αληθινό εαυτό του.
Η διαδικτυακή παράσταση θα προβληθεί μέσω facebook εδώ.
«Ελεύθερο Ζευγάρι»: Το ΚΘΒΕ γιορτάζει την Παγκόσμια Ημέρα Θεάτρου με μία πρεμιέρα
Το «Ελεύθερο ζευγάρι», η ξεκαρδιστική και συνάμα δεικτική κωμωδία για ένα ζευγάρι που πειραματίζεται με τα όρια της σχέσης του, κάνει πρεμιέρα αυτό το Σάββατο 27 Μαρτίου (Παγκόσμια Ημέρα Θεάτρου) απ’ το ΚΘΒΕ στο Μικρό Θέατρο της Μονής Λαζαριστών, σε σκηνοθεσία Μιχάλη Σιώνα.
Γραμμένο από ένα άλλο ζευγάρι, τον Ιταλό νομπελίστα συγγραφέα, σκηνοθέτη και ηθοποιό Ντάριο Φο και τη σύζυγό του -επίσης ηθοποιό- Φράνκα Ράμε, το «Ελεύθερο Ζευγάρι», μπαίνει κυριολεκτικά στα σπίτια μας και μας ρωτά:
«Πόσο ανοιχτή μπορεί να είναι μια σχέση»;
«Πόσο υποτάσσεται στις νόρμες μιας κοινωνίας συγκεκριμένων δομών και μέσα στα όρια της ταξικής πολιτικής κατάστασής»;
«Γιατί ένας άνδρας δε μπορεί να έχει και γυναίκα και ερωμένη»;
«Τι γίνεται όταν τελικά οι όροι αντιστρέφονται»;
ΔΙΑΝΟΜΗ
Γυναίκα : Λίλα Βλαχοπούλου
Άνδρας: Γιάννης Σαμψαλάκης
Καθηγητής: Στέφανος Πίττας
Φωνή γιου: Σέργιος Σωτηρούδης
Η παράσταση προβάλλεται ΔΩΡΕΑΝ και θα είναι διαθέσιμη στο κοινό από το Σάββατο 27 Μαρτίου στις 17:00 και όλη την Κυριακή 28 Μαρτίου από το κανάλι του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος στο vimeoκαι από την επίσημη ιστοσελίδα του οργανισμού ntng.gr
«Mon Petit Prince- Ο Μικρός Πρίγκιπας»: Η πιο ποιητική μεταφορά του έργου του Antoine de Saint – Exupéry
Η παράσταση «Ο μικρός Πρίγκιπας» (Mon Petit Prince) που είχε σκηνοθέτηση ο Δημήτρης Μπογδάνος στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά, με τη Λένα Παπαληγούρα στον ρόλο του μικρού πρίγκιπα, προβάλλεται on demand σε hi definition πολυκάμερη μαγνητοσκόπηση. Είναι μια παράσταση που απευθύνεται στους ενήλικους που δεν έχουν ξεχάσει την παιδική τους ματιά για τον κόσμο.
Είχα την τύχη να έχω παρακολουθήσει τη συγκεκριμένη παράσταση μια εποχή που ο Covid- 19 έμοιαζε εξίσου σενάριο φαντασίας με τη συνάντηση του Antoine de Saint – Exupéry με ένα πλάσμα που έπεσε στη γη μετά από ένα ταξίδι ανάμεσα στους πλανήτες, ψάχνοντας ένα πρόβατο για να προστατεύσει το τριαντάφυλλό του. Έχοντας δει πολλές μεταφορές του εμβληματικού κειμένου του «Μικρού Πρίγκιπα» στη σκηνή (κατά τύχη ήταν η πρώτη παράσταση που είδα και ως παιδί), μπορώ με βεβαιότητα να σου πω ότι τουλάχιστον σε ό,τι αφορά τη δική μου οπτική, πρόκειται για την πιο ποιητική αναπαράσταση ενός ήδη βαθιά ποιητικού έργου.
Η σύλληψη και σκηνοθεσία ανήκει στον Δημήτρη Μπογδάνο ενώ τα credits για το υπέροχο αποτέλεσμα πρέπει να μοιραστούν από κοινού στον Πάρι Μέξη για τα σκηνικά και τα κοστούμια του, στην Έλενα Γεροδήμου για την κινησιολογία, τον George Kelly για το ηχητικό τοπίο και το live set στη σκηνή και στους φωτισμούς του Λευτέρη Παυλόπουλου. Φυσικά η Λένα Παπαληγούρα δίνει μια εξαίσια ερμηνεία αυτού του άφυλου και άχρονου πλάσματος που λέγεται «Μικρός Πρίγκιπας».
Μαζί της στη σκηνή είναι οι: Γιωργής Τσαμπουράκης, Βασίλης Μαυρογεωργίου, Λευτέρης Βασιλάκης, Λήδα Καπνά, Θάνος Λέκκας, Ειρήνη Μακρή, Υβόννη Τζάθα.
Παραστάσεις έως 30 Μαρτίου.
Τιμή εισιτηρίου: 13 ευρώ
Εισιτήρια εδώ.
«Φυλές»: Η ανάγκη του ανήκειν είναι πιο έντονη απο ποτέ αυτή την Παγκόσμια Ημέρα Θεάτρου
Με online προβολές της παράστασης «Φυλές», το σαββατοκύριακο 27 και 28 Μαρτίου, γιορτάζει την Παγκόσμια Ημέρα Θεάτρου το Θέατρο Σταθμός. Πρόκειται για το πολυβραβευμένο έργο της Νίνα Ρέις (Drama Desk Award for Outstanding Play, New York Drama Critics’ Circle Award, Off-Broadway Alliance Award – Best Play, υποψήφιο για Olivier Award), που παρουσιάστηκε σε σκηνοθεσία Τάκη Τζαμαργιά και μετάφραση της Έρις Κύργια, στο Θέατρο Σταθμός για πρώτη φορά στην Ελλάδα.
Ο Μπίλυ, αν και εκ γενετής κωφός, έχει μεγαλώσει «φυσιολογικά» μέσα σε μια οικογένεια που έχει κάνει τα πάντα για να αμβλύνει τις συνέπειες της διαφορετικότητάς του. Η εισβολή όμως της Σύλβιας στον μικρόκοσμο της οικογένειας ανατρέπει ό,τι ίσχυε ως τότε.
Το έργο καταπιάνεται με μία σειρά από θέματα που φαντάζουν πιο επίκαιρα από ποτέ μετά την παγκόσμια εμπειρία της πανδημίας που έχουμε ζήσει και εξακολουθούμε να ζούμε, παλεύοντας με την κοινωνική απομόνωση, που ελοχεύει ως κίνδυνος της κοινωνικής αποστασιοποίησης. Το έργο πραγματεύεται ευαίσθητα θέματα όπως την απουσία ενσυναίσθησης ακόμα κι ανάμεσα στους πιο στενούς ανθρώπινους δεσμούς, τα όρια της λεκτικής επικοινωνίας, την ανάγκη να ανήκεις σε μια φυλή παρά τα όποια αδιέξοδά της.
Ερμηνεύουν: Βαγγελιώ Ανδρεαδάκη, Μανώλης Μαυροματάκης, Δημήτρης Κουρούμπαλης, Μάνος Καρατζογιάννης, Βασιλική Τρουφάκου, Ελένη Μολέσκη. Για την ερμηνεία του στις “Φυλές” ο Μάνος Καρατζογιαννης τιμήθηκε με το βραβείο καλύτερης ανδρικής ερμηνείας στα Θεατρικά Βραβεία Κοινού- all4fun 2019.
Τιμή εισιτηρίου: 10 ευρώ
Εισιτήρια εδώ.