ΒΙΒΛΙΑ

Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου: 7 βιβλία με γυναίκες ηρωίδες που πρέπει να διαβάσεις

Unsplash

Μπορεί να είχες συνηθίσει κάθε άνοιξη να κάνεις τη βόλτα σου στο Ζάππειο χαζεύοντας τίτλους βιβλίων αλλά όπως έχεις διαπιστώσει ήδη, το 2020 έχει βαλθεί να καταργήσει ό,τι είχες ως δεδομένο στη ζωή σου. Ο κορονοϊός έχει αναβάλει όλες τις εκθέσεις βιβλίου της άνοιξης και του καλοκαιριού, αλλά την Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου, φυσικά δεν την ανέβαλε.

Η Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου που διοργανώνεται επί ετήσιας βάσης από την UNESCO αποτελεί γιορτή της φιλαναγνωσίας, των εκδοτών και των πνευματικών δικαιωμάτων. Η 23η Απριλίου καθιερώθηκε πρώτη φορά ως ημέρα γιορτής για το βιβλίο από βιβλιοπώλες της Καταλονίας, αφού συνέπιπτε με τον θάνατο του Θερβάντες, του συγγραφέα του Δον Κιχώτη. Η UNESCO υιοθέτησε την προτεινόμενη ημερομηνία το 1995 καθώς συμπίπτει και με τον θάνατο του Shakespeare. Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου, λοιπόν, αδιαμφισβήτητα διαφορετική το 2020.

Οι εκθέσεις που έχουν αναβληθεί. Τα βιβλία θα περιμένουν τους αναγνώστες τους

Εδώ και καιρό έχει αποφασιστεί η αναβολή για το διάστημα 29 Οκτωβρίου-1 Νοεμβρίου, της 17ης Διεθνούς Έκθεσης Βιβλίου Θεσσαλονίκης. Η έκθεση ήταν αρχικά προγραμματισμένη για τις αρχές Μαΐου και έχει κεντρικό αφιέρωμα τη γερμανόφωνη λογοτεχνία. Επιπλέον έχουν αναβληθεί οι διεθνείς εκθέσεις βιβλίου στο Παρίσι και το Λονδίνο που πραγματοποιούνται παραδοσιακά κάθε Μάρτιο.

Η έκθεση Παδικού Βιβλίου της Μπολόνια στην Ιταλία ήταν προγραμματισμένη για το διάστημα 4 -7 Μαΐου και επίσης έχει αναβληθεί. Η έκθεση θα φιλοξενούσε 1500 εκθέτες από 80 χώρες. Και η Έκθεση Σπανίων Βιβλίων στις Βρυξέλλες, προγραμματίστηκε εκ νέου για τον Ιούνιο του 2020. Το Διεθνές Φεστιβάλ Βιβλίου του Εδιμβούργου, που ήταν προγραμματισμένο για τον Αύγουστο, αποφασίστηκε και αυτό να αναβληθεί για την επόμενη χρονιά.

Την θέση όλων αυτών των εκθέσεων έχουν πάρει πρωτοβούλίες διοργανωτών αλλά και εκδοτών να διαθέτουν δωρεάν ψηφιακά βιβλία και προγράμματα με σκοπό την προβολή της ανάγνωσης και την καλλιέργεια της αγάπης για το βιβλίο. Κι εδώ που τα λέμε μόνο αυτό το τελευταίο στοιχείο χρειάζεται για να γιορτάσεις την Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου όποιες κι αν είναι οι συνθήκες στην οποία σε βρήκε.

Με συντροφιά τα καλά βιβλία μπορείς να ταξιδέψεις μακριά από το σπίτι σου, την καραντίνα και την εποχή του κορονοϊού. Και στην περίπτωση της συγκεκριμένης λίστας με βιβλία με γυναίκες ηρωίδες, θα γνωρίσεις κάποιες υπέροχες γυναικείες προσωπικότητες, φτιαγμένες από χαρτί και βιώματα.

Persepolis

PUBLIC.GR

Περσέπολις

Εκδόσεις Ηλίβατον
ΑΓΟΡΑΣΕ ΤΟ

 

Η Marjane Satrapi αφηγείται τα παιδικά της χρόνια στην πανάρχαιη χώρα της, το Ιράν μέσα από ένα κόμικ ωδή στη μάχη για ισότητα της σύγχρονης γυναίκας. Το Persepolis διαδραματίζεται στα δύσκολα χρόνια της ανατροπής του Σάχη, της ισλαμικής επανάστασης και του πολέμου μεταξύ Ιράν και Ιράκ. Η καθημερινότητα της Marjane στο Persepolis, μας δείχνει την καταπίεση των ανθρώπων και ιδιαίτερα των γυναικών στο Ιράν και την άσβεστη δίψα του ανθρώπου για ελευθερία και δημοκρατία.

Περηφάνια και Προκατάληψη

Η Jane Austen ήταν πολύ μπροστά από την εποχή της. Το βιβλίο της γράφτηκε το 1813 και οι απόψεις των γυναικών που προβάλλονται σε αυτή είναι τόσο σύγχρονες. Οι κόρες της κυρίας Μπένετ δεν βλέπουν ως μόνη διέξοδο στη ζωή τους έναν καλό γάμο που θα τους εξασφαλίσει την κοινωνική άνοδο. Θέλουν να ανοίξουν τα δικά τους φτερά, να αυτονομηθούν και έπειτα να παντρευτούν από αγάπη.

Εντάξει είπαμε το 1813 γράφτηκε το βιβλίο, τι περίμενες, να ξέφευγαν από τον γάμο; Ήταν όμως γυναίκες που μέσα στην πατριαρχική κοινωνία που ζούσαν απαίτησαν να ζήσουν τη ζωή με τους δικούς τους κανόνες. Κι αυτό είναι το μάθημα εδώ.

Ο γυάλινος κώδων

PUBLIC.GR

Ο γυάλινος κώδων

Εκδόσεις Μελάνι
ΑΓΟΡΑΣΕ ΤΟ

Μία γυναίκα που ψάχνει την ταυτότητά της, είναι η πρωταγωνίστρια του μοναδικού μυθιστορήματος της Sylvia Plath. Η πίεση της πατριαρχικής κοινωνίας του ’50 στη Νέα Υόρκη είναι αφόρητη και η ηρωίδα της Plath πασχίζει να βρει τη θέση της σε αυτήν. Το βιβλίο εκδόθηκε ένα μήνα πριν την αυτοκτονία της σπουδαίας ποιήτριας, την οποία έκανε σύμβολο του φεμινισμού.

Η Κυρία Νταλογουέι

Διόλου επαναστάτρια η Κλαρίσα Νταλογουέι της Virginia Woolf, έχει επιλέξει να ζει μια ζωή συμβιβασμού παίζοντας το ρόλο της «τέλειας οικοδέσποινας». Τη συναντάμε καθώς προετοιμάζει μία ακόμα κοσμική εκδήλωση στο Λονδίνο του 1923. Τη συναντάμε καθώς παραδίδεται στη συνειδητοποίηση των συγκινήσεων που στέρησε από τον εαυτό της και καθώς σε μια στιγμή επιτρέπει στον εαυτό της να αφεθεί στο συναίσθημα.

Ξέρω γιατί κελαηδάει το πουλί στο κλουβί

Το πρώτο αυτοβιογραφικό βιβλίο της Μάγιας Αγγέλου κυκλοφόρησε το 1969 και δεν έχει σταματήσει να μετραφράζεται και να επανεκδίδεται σε όλο τον κόσμο. Η Μάγια Αγγέλου αφηγείται σε πρώτο πρόσωπο τα παιδικά και εφηβικά της χρόνια στις Νότιες Πολιτείες της Αμερικής. Ένας βιασμός, εγκυμοσύνες, ο ρατσισμός αντιμάχονται την αγάπη της για τα γράμματα και τη δύναμη της για επιβίωση. Το αποτέλεσμα είναι μια νεαρή κοπέλα να εξελιχθεί σε μία πραγματικά σπουδαία γυναίκα.

Η Κασσάνδρα και ο Λύκος

PUBLIC.GR

Η Κασσάνδρα και ο λύκος

Εκδοσεις Καστανιώτη
ΑΓΟΡΑΣΕ ΤΟ

Η 4χρονη Κασσάνδρα είναι ένα παιδί, είναι έφηβη, είναι γυναίκα. Είναι ένα κορίτσι που τα έχει όλα και όμως της λείπουν πολλά. Μία κοπέλα με guest πατέρα και μία μητέρα που ζει μακριά της και έχει φίλο τον Ιονέσκο. Ένα παιδί που φτιάχνει τις πιο φριχτές ιστορίες στο κεφάλι του ή μία ενήλικη που την κλείνουν σε ψυχιατρική κλινική. Το πρώτο μυθιστόρημα της Μαργαρίας Καραπάνου είναι μια ωδή στο παράλογο αλλά κι ένα συναρπαστικό βιβλίο που σε έλκει και σε κρατά μέσα του μέχρι να τελειώσει.

Ένα μικρό παιδί που αγωνίζεται να πάρει την αγάπη που δικαιούται. Ένας ενήλικας που βιώνει τα αποτελέσματα του άδικου αγώνα του. Η αφιέρωση στην αρχή του βιβλίου; «Στη μητέρα μου, Μαργαρίτα Λυμπεράκη με αγάπη».

Το δεύτερο φύλο

PUBLIC.GR

Το δεύτερο φύλο

Εκδόσεις Μεταίχμιο
ΑΓΟΡΑΣΕ ΤΟ

«Θα προσπαθήσω να περιγράψω πώς η γυναίκα μαθαίνει την κατάστασή της, πώς τη βιώνει, σε τι είδος σύμπαντος βρίσκεται εγκλωβισμένη, ποιους τρόπους διαφυγής έχει. Και μόνο αν όλα αυτά γίνουν κατανοητά, μόνο τότε θα μπορέσουμε να καταλάβουμε ποια προβλήματα αντιμετωπίζουν οι γυναίκες που, έχοντας κληρονομήσει ένα βαρύ παρελθόν, προσπαθούν να χτίσουν ένα καινούργιο μέλλον», έγραψε η Simone de Beauvoir για το «Δεύτερο Φύλο» της. Το βιβλίο κυκλοφόρησε το 1949 και αποτέλεσε το απόλυτο έργο αναφοράς του φεμινιστικού κινήματος. Οι ηρωίδες του είναι πολλές. Είναι όλες οι γυναίκες. Ανεπίτρεπτο να μην υπάρχει στη βιβλιοθήκη σου.

Exit mobile version