Παστίτσιο ή μουσακάς; Πώς τα everest βάζουν τέλος στο αιώνιο debate
- 23 ΜΑΙ 2023
Όταν μιλάμε για φαγητό τώρα πια, τα κριτήρια και οι αναφορές μας είναι εξελιγμένα, οι ουρανίσκοι μας πιο απαιτητικοί και η γευστική μας παλέτα πιο ώριμη και γεμάτη εμπειρίες. Αυτό σημαίνει πρακτικά πως τα standards έχουν ανέβει και τα άδεια στομάχια δεν θα συμβιβαστούν, ούτε θα κάνουν εκπτώσεις με κάτι λιγότερο από αυτό ακριβώς που λαχταρούν.
Έχοντας κάνει αυτό το disclaimer, θα μιλήσουμε για εκείνη τη στιγμή που η αφράτη, λαχταριστή μπεσαμέλ αγκαλιάζει ασφυκτικά τον κιμά. Οι δυο τους επιδίδονται σε ένα γαστριμαργικό όργιο, αλλά πάνω σε τι; Μακαρόνι ή μήπως μελιτζάνα; Αυτό το δίλημμα παστίτσιο ή μουσακάς πρέπει να εξαλειφθεί και έχει έρθει η ώρα. Ο Βασίλης Καλλίδης ως chef των everest δημιουργεί το απόλυτο προϊόν: Πίτα μουσακάς και πίτα παστίτσιο. Πρόσθεσε στις αυθεντικές χειροποίητες συνταγές ένα σεντόνι από φύλλο σφολιάτας και απόλαυσε όσα κομμάτια θες και από τα δύο διαχρονικά αγαπημένα, παραδοσιακά ελληνικά φαγητά.
Ο Βασίλης Καλλίδης, λοιπόν, μεταμορφώνει τη γαστρονομική μας κληρονομιά σε πεντανόστιμες πίτες, μετατρέποντας την παραδοσιακή κουζίνα σε σύγχρονο χειροποίητο street food. Πού; Μα φυσικά, μόνο στα everest. Ο πιο urban γαστριμαργικός προορισμός σε κάθε γωνιά της πόλης, έχει μόλις διευρύνει την ποικιλία στα σφολιατοειδή του. Νοστιμιά που δεν πρέπει να χάσεις.
Αν όμως έπρεπε να διαλέξεις, εσύ τι θα προτιμούσες; Παστίτσιο ή μουσακά;
Παστίτσιο για τη Μάριον Παλιούρα
Από μικρή έτρωγα το παστίτσιο γυρισμένο ανάποδα: πρώτα τα μακαρόνια με τον κιμά και μετά τη μπεσαμέλ. Η μαμά μου το μετέφραζε ως προβολή της προσωπικότητάς μου στον τρόπο που διαχειρίζομαι το φαγητό μου: «μια ζωή ανάποδο αυτό το παιδί». Εγώ νομίζω ότι απλά το παστίτσιο κάπως έδινε σάρκα και κιμά (#sorrynotsorry) σε ένα διασκεδαστικό παιχνίδι που είχα εμπνευστεί και απολάμβανα όταν καθόμουν στο τραπέζι.
Τα παντοτινά αγαπημένα μου μακαρόνια είναι μια βάση που πάντα θα προτιμώ, εξ ου και δεν θα μπορούσα να τα προδώσω για μια μελιτζάνα. Επίσης ποιος μπορεί να πει «όχι» στα μακαρόνια με κιμά; Κι από πάνω μπεσαμέλ; Είναι εξ ορισμού λάθος αυτό το δίλημμα. Βέβαια, δοκιμάζοντας τις πίτες του Βασίλη Καλλίδη για τα everest, έχω πλέον διευρύνει τους ορίζοντές μου. Γιατί να διαλέξω, ενώ μπορώ να τα έχω και τα δύο; Στην παραδοσιακή τους εκδοχή, λοιπόν, θα πω ξεκάθαρα παστίτσιο. Στα everest όμως, θέλω (και αξίζω) μία πίτα παστίτσιο και μία μουσακά.
Μουσακά για τη Λία Παπαϊωάννου
Η ψήφος μου πάει οπωσδήποτε σε έναν περιποιημένο, λαχταριστό μουσακά που ευχαρίστως «τσακίζω» σε κάθε ευκαιρία. Είναι μια γεύση που μου θυμίζει πρώτα απ’ όλα τη μαμά μου και κάτι ωραία καλοκαιρινά μεσημέρια μετά το μπάνιο. Έβγαινε ο μουσακάς από τον φούρνο μέσα στο ζεστό ταψί και μια αίσθηση μαμαδίστικης ευτυχίας μάς πλημμύριζε όλους. Κανείς μας, ποτέ δεν έμενε στο ένα κομμάτι, ποτέ δεν ξέμενε φαγητό για την επόμενη, αν και παραδοσιακά ο μουσακάς «κρατάει» για μέρες. Όχι στο σπίτι μας.
Αυτά όμως, παλιά, όταν έμενα ακόμα με τη μάνα μου. Στο τώρα τι γίνεται; Ψέματα δεν θα πω, αν και το καλό φαγητό το αγαπώ και στην κουζίνα μπαίνω συχνά, ο μουσακάς παραμένει δύσκολη πίστα. Αυτό, όμως δεν σημαίνει πως δεν τον αποζητώ ακόμα. Όπως καταλαβαίνεις, η είδηση πως ο μουσακάς έρχεται στα everest με την υπογραφή του Βασίλη Καλλίδη και μάλιστα σαν πίτα είναι μια είδηση που με χαροποιεί ιδιαίτερα. Γιατί τα ωραία πράγματα πρέπει να τα απολαμβάνεις όσο περισσότερο μπορείς, κι όχι να τα αφήνεις για μία στο τόσο. Πίτα μουσακά από τα everest, σου ‘ρχομαι!
Παστίτσιο για τη Μαριλέλλα Αντωνοπούλου
Παστίτσιο ναι, όχι γιατί ο μουσακάς δεν είναι «φίλος» μας, τον λατρεύουμε και σε κάθε ευκαιρία τον θέλουμε στο πιάτο (και πλέον και στο χέρι). Αλλά το παστίτσιο, σαν μεγάλη οπαδός των μακαρονιών με κιμά, παίρνει το προβάδισμα με το συγκριτικό πλεονέκτημα της στοργικής γεύσης που ακούει στο όνομα μπεσαμέλ. Δώσε μου παστίτσιο και πάρε μου την ψυχή. Δώσ’ το μου σαν πίτα και θα σ’ ευγνωμονώ για πάντα.
Γιατί σαν άνθρωπος πρακτικός και φαγάς, θέλω το φαγητό μου να το χαίρομαι παντού, να μην εξαρτώμαι από μια τραπεζαρία. Η πίτα παστίτσιο από τα everest με την υπογραφή του food guru Βασίλη Καλλίδη ήταν κάτι δίκαιο που επιτέλους έγινε πράξη. Χάσαμε χρόνια πολλά χωρίς αυτήν, αλλά ήρθε η ώρα να κερδίσουμε- και να «φάμε» το χαμένο έδαφος με τις στρώσεις χοντρού μακαρονιού, λαχταριστού κιμά, φίνας μπεσαμέλ και της πίτας που κλείνει μέσα της αυτό το τρίπτυχο γευστικής ευτυχίας.
Εσύ τι θα επιλέξεις;