Πάσχα χωρίς σούβλα: Ο Γιώργος Τσούλης μάς ετοιμάζει μυρωδάτο Μαστέλο Σίφνου
- 7 ΑΠΡ 2023
Μετράμε αντίστροφα για το φετινό Πάσχα και προετοιμαζόμαστε να τιμήσουμε τις γευστικές μας παραδόσεις, ακόμα και αν από την εικόνα λείπει το πασχαλινό σούβλισμα.
Είτε μιλάμε για Πάσχα στο χωριό, είτε για Πάσχα στην πόλη, το μόνο σίγουρο είναι ότι μιλάμε για μια γιορτή γεμάτη παραδόσεις. Και οι πασχαλινές συνταγές, είναι αναπόσπαστο κομμάτι της πασχαλινής ατμόσφαιρας. Αγαπημένοι chefs μάς δείχνουν τον τρόπο να απολαύσουμε γευστικές, πασχαλινές συνταγές, με πρωταγωνιστές φυσικά το αρνί και το κατσίκι, ακόμα και χωρίς σούβλα. Στη σημερινή συνταγή σού δίνουμε μια συνταγή για αρνάκι με Σιφνιώτικα αρώματα. Ο σεφ Γιώργος Τσούλης θα σε ξετρελάνει με τις μυρωδιές που θα αναδύονται από τον φούρνο σου με αυτή τη συνταγή για Μαστέλο Σίφνου.
Καλό Πάσχα και καλοφάγωτα!
Συνταγή για Μαστέλο Σίφνου
Υλικά
- 1 κιλό αρνί, κομμένο σε μερίδες
- 4-5 κληματόβεργες
- 500 ml λευκό κρασί
- 3 φύλλα δάφνης
- 3 σκ. σκόρδο, σπασμένες
- 1 ματσάκι άνηθο, ψιλοκομμένο
- Αλάτι
- Πιπέρι
- Ελαιόλαδο
Προετοιμασία και Εκτέλεση
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200°C, στον αέρα.
- Τοποθετούμε το αρνί σε ένα μπολ, το αλατοπιπερώνουμε καλά, το πασπαλίζουμε με ελάχιστο ελαιόλαδο, ανακατεύουμε πολύ καλά με τα χέρια, φορώντας γάντια μίας χρήσης και το αφήνουμε στην άκρη.
- Τοποθετούμε ένα μεγάλο τηγάνι σε δυνατή φωτιά. Μόλις ζεσταθεί, προσθέτουμε το αρνί και το θωρακίζουμε πολύ καλά από όλες τις πλευρές.
- Στον πάτο μίας γάστρας (πήλινης ή κανονικής) τοποθετούμε τις κληματόβεργες και από πάνω το αρνί. Προσθέτουμε το κρασί, τα φύλλα δάφνης, το σκόρδο και τον άνηθο.
- Σκεπάζουμε τη γάστρα με το καπάκι της και ψήνουμε στον προθερμασμένο φούρνο για 1 ώρα. Έπειτα, χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία στους 160°C και ψήνουμε για ακόμα 1 ώρα και 30 λεπτά.
- Μόλις είναι έτοιμο το μαστέλο Σίφνου, το αποσύρουμε από το φούρνο και το σερβίρουμε ζεστό.
Extra Tips:
- Δεν προσθέτουμε πολύ ελαιόλαδο στο σοτάρισμα, καθώς θα βγάλει και το αρνί αρκετό λίπος.
- Αν δεν έχουμε κληματόβεργες, βάζουμε λαδόκολλα