HACK MY LIFE

Πολλαπλασιασμός αβοκάντο: Πώς να καλλιεργήσεις το δικό σου από το κουκούτσι

Unsplash

Το τρως σε κομματάκια μέσα στις σαλάτες, αποτελεί «signature dish» του κυριακάτικου brunch, το απολαμβάνεις ως dip βουτώντας τα nachos στην καταπράσινη guacamole, το λιώνεις με το πιρούνι πάνω σε φρυγανισμένο ψωμί για πρωινό. Φυσικά, δεν αναφέρομαι σε κάτι άλλο πέρα από το λατρεμένο αβοκάντο. Το φρούτο από το νότιο Μεξικό, τη Γουατεμάλα και τη Νικαράγουα, με τα αμέτρητα οφέλη για την υγεία μας (και τα μαλλιά μας) – και το οποίο έχει κυριαρχήσει τα τελευταία χρόνια στη διατροφή μας.

Επιγραμματικά, το αβοκάντο έχει αμέτρητες φυτικές ίνες και έχει σχετιστεί με τη μείωση του μεταβολικού συνδρόμου, που είναι μία ομάδα παθήσεων που αυξάνουν το ρίσκο για διαβήτη, εγκεφαλικό και καρδιακή νόσο. Οι βιταμίνες του μειώνουν την πίεση και τις φλεγμονές, ενώ είναι ιδανική επιλογή ως σνακ μετά τη γυμναστική επειδή επανορθώνει για τα υγρά που χάνονται και θεραπεύει τον τραυματισμό των αρθρώσεων. Τέλος, βελτιώνει την όραση και την ποιότητα του ύπνου.

Όλα τα καλά του κόσμου, λοιπόν, συγκεντρωμένα σε ένα μονάχα φρούτο, το οποίο δυστυχώς αποκτάς σε «τσιμπημένη» τιμή για να επωφεληθείς των θρεπτικών του συστατικών. Ωστόσο, με λίγη υπομονή και τριβή με την τέχνη της κηπουρικής, μπορείς να καλλιεργήσεις το δικό σου αβοκάντο, για να κόβεις αυτά τα λαχταριστά φρούτα από το δικό σου δεντράκι.

Τα 5 είδη αβοκάντο

  • Hass
  • Fuerte
  • Avocadito
  • Nabal
  • Edranol

Πολλαπλασιασμός αβοκάντο: Πώς να τρως από τη δική σου γλάστρα

Αυτό που θα χρειαστεί να κάνεις στην αρχή, λοιπόν, είναι να φας το αβοκάντο και να κρατήσεις τον καρπό του, αντί να τον πετάξεις στα σκουπίδια.

Τα βήματα είναι απλά:

  1. Αφαιρείς προσεκτικά το κουκούτσι από το αβοκάντο.
  2. Το ξεπλένεις με άφθονο νερό και αφαιρείς τον φλοιό γύρω του (εάν το περίβλημα είναι σκληρό, μούλιασε το κουκούτσι για λίγα λεπτά μέχρι να μαλακώσει). Πρόσεξε να μην αφαιρέσεις το καφέ δέρμα στο κάτω μέρος του αβοκάντο. Αυτό προστατεύει ουσιαστικά τον σπόρο.
  3. Τοποθετείς περιμετρικά του αβοκάντο τρεις οδοντογλυφίδες. Extra tip: Ορισμένα κουκούτσια αβοκάντο είναι ελαφρώς μακρόστενα, ενώ άλλα έχουν πιο σφαιρικό σχήμα. Ωστόσο, όλα έχουν «πάτο» (από όπου θα αναπτυχθούν οι ρίζες) και «κορυφή» (από όπου θα ξεπροβάλλει το βλαστάρι). Το ελαφρώς πιο μυτερό άκρο είναι το πάνω μέρος και το επίπεδο άκρο, είναι το κάτω μέρος. Επομένως, είναι πολύ σημαντικό να καταλάβεις ποιο είναι ποιο, πριν τρυπήσεις το αβοκάντο με οδοντογλυφίδες.
  4. Αφού τρυπήσεις το αβοκάντο, το τοποθετείς με τον «πάτο» προς τα κάτω σε ένα ποτήρι, ένα μικρό βάζο ή ακόμα και ένα άδειο γυάλινο βάζο μαρμελάδας.
  5. Το γεμίζεις με νερό.

Extra tip: Σε ό,τι τύπο δοχείου και αν τοποθετήσεις το αβοκάντο, καλύτερα να είναι διαφανές ώστε να βλέπεις εύκολα πότε αρχίζουν να αναπτύσσονται οι ρίζες και πότε χρειάζεται να αλλάξεις το νερό. Καλό είναι να αλλάζεις το νερό κάθε πέντε ημέρες έως μία εβδομάδα περίπου. Ανανεώνοντας το νερό τακτικά, αποτρέπεις την ανάπτυξη μούχλας, βακτηρίων και μυκήτων, που μπορεί να καταστρέψουν το αναπτυσσόμενο βλαστάρι. Προτίμησε ηλιόλουστη τοποθεσία μέσα στο σπίτι.

Όταν αναπτυχθούν οι ρίζες

Όπως σου είπα και πριν, η όλη διαδικασία χρειάζεται υπομονή. Μπορεί να χρειαστούν και έως οκτώ εβδομάδες για να δεις τις ρίζες να φυτρώνουν. Όταν το στέλεχος του αβοκάντο (που θα φυτρώσει από την πάνω πλευρά), φτάσει σε μήκος 15 εκατοστών, είναι καλό να το κόψεις στα 8 εκατοστά για να μπουστάρεις την ανάπτυξή του. Όταν φτάσει ξανά στα 15 εκατοστά, το φυτεύεις σε γλάστρα διαμέτρου 25 εκατοστών, αφήνοντας το πάνω μισό του κουκουτσιού, έξω από το χώμα.

Όταν το στέλεχος φτάσει τα 30 εκατοστά σε ύψος, κόψε τα δύο τελευταία του φύλλα. Αυτό θα ενθαρρύνει την ανάπτυξη πλαϊνών βλαστών και περισσότερων φύλλων. Κάθε φορά που το φυτό μεγαλώνει άλλα 15 εκατοστά, κόψε τα 2 νεότερα φύλλα στην κορυφή του.

Extra tips: Τοποθέτησε τη γλάστρα σε ηλιόλουστο μέρος. Τα αβοκάντο αγαπούν τον ήλιο. Όσο περισσότερος, τόσο το καλύτερο. Να ποτίζεις το αβοκάντο σου συχνά. Το έδαφος θα πρέπει να είναι πάντα υγρό αλλά όχι με πλεονάζουσα ποσότητα νερού.

Πότε θα φας, τελικά, αβοκάντο;

Η ερώτηση του ενός εκατομμυρίου: Πότε θα φάω αβοκάντο από τη δική μου «αβοκαντιά»; Δύσκολη ερώτηση, αβέβαιη απάντηση. Μπορεί να χρειαστούν 3-4 χρόνια για να δώσει το αβοκάντο που φύτεψες, νέους καρπούς. Άλλα χρειάζονται 15+ χρόνια για να καρποφορήσουν και μερικά δεν το κάνουν ποτέ.

Όμως, η προσπάθεια μετράει. Σκέψου το ως μια νέα, πράσινη προσθήκη στο σπίτι σου. Το πιο ιδιαίτερο φυτό εσωτερικού χώρου θα το έχεις εσύ!

Exit mobile version