ΣΥΝΤΑΓΕΣ

3 συνταγές που συνδυάζουν απόλαυση και θρεπτική αξία. Το κλειδί είναι στη μπεσαμέλ

istock

Η μπεσαμέλ είναι η λευκή, κρεμμώδης σάλτσα που με το που τη γεύεσαι της παραχωρείς κατευθείαν μία γεύση στην καρδιά σου. Εκτός από απόλαυση που σου δίνει, μπορεί να είναι και το συστατικό «κλειδί» για θρεπτικά πιάτα που δεν θα χορταίνεις να απολαμβάνεις στο  διαιτολόγιο σου. Η μπεσαμέλ μπορεί να παρασκευαστεί με ελαφριά υλικά, όπως το γάλα χαμηλών λιπαρών και το ελαιόλαδο αντί του βούτυρου, για τα καλά λιπαρά που προσφέρει, ενώ μπορεί να εμπλουτιστεί με πρωτεΐνη όπως τυρί με χαμηλά λιπαρά ή γιαούρτι. Επίσης η μπεσαμέλ μπορεί να γίνει η τέλεια συνοδεία για πιάτα λαχανικών ή σε συνταγές πλούσιες σε πρωτεΐνες, με βασικό συστατικό το κοτόπουλο ή το ψάρι. Η απόλαυση και η θρέψη πάνε χέρι- χέρι και η Μπεσαμέλ ΓΙΩΤΗΣ σού δίνει όλες τις αποδείξεις που χρειάζεσαι πρωταγωνιστώντας στα πιο θρεπτικά πιάτα.

Η μπεσαμέλ είναι η go-to σάλτσα σου για νόστιμα πιάτα. Και πώς να μην είναι; Αφού είναι απολαυστική κι εύκολο να τη φτιάξεις, μπορεί να «σώσει» το φαγητό που περίσσεψε, κάνοντάς το εντελώς καινούργιο και προσθέτει γεύση και υφή σε όποια συνταγή κι αν την προσθέσεις, ενώ με τις απαραίτητες προσαρμογές στα υλικά με τα οποία θα φτιάξεις την πιο γευστική Μπεσαμέλ ΓΙΩΤΗΣ, αλλά και εκείνα που θα μπουν σε ένα πιάτο με την ονειρεμένη, λευκή σάλτσα, μπορεί να γίνει μία από τις πιο απολαυστικές και θρεπτικές επιλογές στη διατροφή σου.

Είπα πώς είναι εύκολο να τη φτιάξεις και το εννοώ. Η ΓΙΩΤΗΣ φροντίζει γι΄ αυτό. Η Μπεσαμέλ ΓΙΩΤΗΣ είναι η εγγύηση για εύκολη, γρήγορη και με σίγουρη επιτυχία μπεσαμέλ χωρίς βράσιμο. Απλά τη χτυπάς με κρύο γάλα για ένα λεπτό κι είσαι έτοιμη να την προσθέσεις στα φαγητά σου στο λεπτό. Κι αν θες να φτιάξεις μία πιο light εκδοχή της αγαπημένης σου Μπεσαμέλ ΓΙΩΤΗΣ, μπορείς να αντικαταστήσεις το πλήρες γάλα με χαμηλών λιπαρών ή ακόμα και με φυτικό γάλα και να έχεις το ίδιο fluffy και νόστιμο αποτέλεσμα.

Μπεσαμέλ istock

Την Μπεσαμέλ ΓΙΩΤΗΣ την έφτιαξες, λοιπόν, στο λεπτό, αλλά δεν είσαι fan του μουσακά και του παστίτσιου. Ποιος είπε ότι η μπεσαμέλ είναι σάλτσα μόνο γι’ αυτά τα 2 πιάτα; Η Μπεσαμέλ ΓΙΩΤΗΣ απογειώνει γευστικά κάθε πιάτο και ακολουθούν 3 απροσδόκητες προτάσεις που θα σε κάνουν να πεις γιαμ στο πι και φι, ενώ ταυτόχρονα καταναλώνεις τροφές όπως είναι τα λαχανικά, τα οποία σου προσφέρουν τα θρεπτικά τους συστατικά απλόχερα. Έτοιμη να μπούμε στην κουζίνα;

Istock

Με τη Μπεσαμέλ ΓΙΩΤΗΣ, λοιπόν, θα πας το σουφλέ με κοτόπουλο, μπρόκολο και βασιλικό σε άλλη διάσταση

Με αυτή τη συνταγή το θρεπτικό και το νόστιμο μπορούν να γίνουν ένα. Εκτός από Μπεσαμέλ ΓΙΩΤΗΣ μπορείς να φτιάξεις με γάλα χαμηλό σε λιπαρά ή με φυτικό ρόφημα, μπορείς να προσθέσεις στο σουφλέ σου υλικά με πλούσιο διατροφικό προφίλ όπως είναι το μπρόκολο, αλλά και το κοτόπουλο. Επιπλέον το κοτόπουλο θεωρείται ο «βασιλιάς» της άπαχης πρωτεΐνης. Αρκεί μία μερίδα στήθος από κοτόπουλο και 31 γραμμάρια πρωτεΐνης, χωρίς όμως λιπαρά και υψηλό θερμιδικό φορτίο, γίνονται δικά σου για να ενισχύσουν τον οργανισμό σου ενέργεια.

Μπορείς να βασίσεις το σουφλέ σου στα λαχανικά όπως το γεμάτο ασβέστιο μπρόκολο, για ένα boost ενέργειας, τα μανιτάρια που έχουν ελάχιστες θερμίδες αλλά πολλή βιταμίνη D, πρωτεΐνες και μέταλλα που βοηθούν συνολικά την υγεία σου. Θα το βασίσεις και στο κοτόπουλο, που αποτελεί μία πολύ καλή πηγή πρωτεΐνης με πολύ χαμηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά. Το στήθος του κοτόπουλου, το άλιπο μέρος του δηλαδή θα προσφέρει στον οργανισμό σου και βιταμίνες του συμπλέγματος Β, νιασίνη και σελήνιο.

Περιττό να σου πω ότι αν δυσκολεύεσαι να φας μόνο του το μπρόκολο παρόλο που ξέρεις πόσο καλό κάνει στον οργανισμό σου, αυτή είναι η κατάλληλη συνταγή για να το εντάξεις στη διατροφή σου, καθώς η ιδιαίτερη γεύση του «δένει» υπέροχα με τη γεύση της Μπεσαμέλ ΓΙΩΤΗΣ και του ζουμερού κοτόπουλου.

Σουφλέ με κοτόπουλο, μπρόκολο και βασιλικό

Μπεσαμέλ Γιώτης sintages-jotis.gr

Υλικά

  • 600 γρ. κοτόπουλο στήθος
  • 500 γρ. μανιτάρια λευκά
  • 150 γρ. μπέικον
  • 2 φάκελοι Μπεσαμέλ ΓΙΩΤΗΣ
  • 1 lt γάλα
  • 3 ασπράδια
  • 1 κρεμμύδι
  • 2 κουτ. σούπας μαϊντανός
  • 3 κουτ. σούπας βασιλικός φρέσκος
  • 250 γρ. γραβιέρα τριμμένη
  • 2 κουτ. γλυκού σκόρδο σε σκόνη
  • 1 κουτ. σούπας μουστάρδα
  • 2 κουτ. γλυκού ρίγανη
  • 1 κουτ. γλυκού πάπρικα καπνιστή
  • 4 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
  • Αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση

  • Μαρινάρεις το κοτόπουλο με τη μουστάρδα, τη ρίγανη, την πάπρικα, το μισό σκόρδο, το μισό ελαιόλαδο, αλάτι και πιπέρι.
  • Το βάζεις σε ταψί, προσθέτεις ένα φλιτζάνι τσαγιού νερό και ψήνεις στους 180°C για περίπου 30 λεπτά. Αφήνεις να κρυώσει και κόβετε σε μικρά κομμάτια.
  • Κόβεις τα μανιτάρια σε φέτες και το μπέικον σε μικρά κομμάτια.
  • Ψιλοκόβεις το κρεμμύδι, τον μαϊντανό και τον βασιλικό.
  • Σε ένα μεγάλο αντικολλητικό τηγάνι ρίχνετε το υπόλοιπο ελαιόλαδο και σοτάρεις τα μανιτάρια με το μπέικον και το κρεμμύδι. Προσθέτεις το υπόλοιπο σκόρδο, αλάτι και πιπέρι.
  • Ετοιμάζεις τη Μπεσαμέλ ΓΙΩΤΗΣ σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας.
  • Στη συνέχεια, χτυπάς τα ασπράδια μέχρι να γίνουν μαρέγκα.
  • Σε ένα μεγάλο μπολ ρίχνεις το κοτόπουλο, τη μισή μπεσαμέλ, τα μανιτάρια με το μπέικον και το κρεμμύδι, τα μυρωδικά, τη γραβιέρα και ανακατεύεις.
  • Τέλος, προσθέτεις τη μαρέγκα ανακατεύοντας απαλά.
  • Μεταφέρεις σε ατομικά πυρίμαχα σκεύη για σουφλέ, καλύπτεις με την υπόλοιπη μπεσαμέλ και πασπαλίζεις με λίγο τυρί.
  • Ψήνεις στους 180°C για περίπου 25 λεπτά.

Πες «ναι» στην τάρτα με κολοκύθι

Υπάρχει τρόπος να αξιοποιήσεις τα λαχανικά που έχεις στο ψυγείο σου και περίσσεψαν από διάφορες συνταγές που έφτιαξες μέσα στην εβδομάδα; Στην Ελλάδα τα στατιστικά του ΙΕΛΚΑ έχουν δείξει ότι πετάμε 300000 τόνους φαγητού τον χρόνο, το 6% των φαγητών που αντιστοιχούν στη συνολική κατανάλωση τροφίμων. Οι αριθμοί είναι αμείλικτοι και μάλλον έχει έρθει η ώρα να κάνεις κάτι γι’ αυτό.

Πάρε, λοιπόν, τα κολοκυθάκια που δεν έβαλες τελικά στα γεμιστά κι ετοιμάσου με τη μαγεία της Μπεσαμέλ ΓΙΩΤΗΣ που χτύπησες στο λεπτό είτε με γάλα είτε με το φυτικό ρόφημα της αρεσκείας σου κι ετοιμάσου να δημιουργήσεις κάτι εντελώς ξεχωριστό, που θα κάνει μέχρι και τα παιδιά σου που δεν είναι fan των λαχανικών να στο ζητάνε ξανά και ξανά.

Τάρτα με κολοκυθάκια

Μπεσαμέλ Γιώτης sintages-jotis.gr

Υλικά για την τάρτα

  • 200 γρ. (1 φλιτζ. τσαγιού) βούτυρο ή μαργαρίνη
  • 1 κουτ. σούπας αλάτι
  • 1 κουτ. σούπας ζάχαρη
  • 50 ml (1/4 φλιτζ. τσαγιού) γάλα, χλιαρό
  • 250 γρ. (2 κουτ. σούπας) Αλεύρι για Όλες τις Χρήσεις ΓΙΩΤΗΣ
  • 1/2 κουτ. γλυκού Μπέικιν Πάουντερ ΓΙΩΤΗΣ
  • 1 κρόκος αυγού

Υλικά για τη γέμιση

  • 350 γρ. κολοκυθάκια, τριμμένα
  • 150 γρ. φέτα
  • 60 γρ. γραβιέρα, τριμμένη
  • 10 γρ. φρέσκος δυόσμος
  • 10 γρ. μαϊντανός
  • 1 κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
  • 20 γρ. (4 κουτ. σούπας) ελαιόλαδο
  • 1 φάκελος Μπεσαμέλ ΓΙΩΤΗΣ
  • 500 ml (2 1/2 φλιτζ. τσαγιού) γάλα
  • Αλάτι, πιπέρι

Υλικά για γαρνίρισμα

  • 250 γρ. κολοκυθάκια σε φέτες
  • 60 γρ. γραβιέρα, τριμμένη

Εκτέλεση

  • Ετοιμάζεις τη γέμιση: Ρίχνεις λίγο αλάτι στο τριμμένο κολοκυθάκι, το αφήνεις για 15 λεπτά και μετά το στίβεις, για να φύγουν τα υγρά. Σοτάρεις στο ελαιόλαδο τα κολοκυθάκια και το κρεμμύδι.
  • Ετοιμάζεις τη Μπεσαμέλ ΓΙΩΤΗΣ, σύμφωνα με τις οδηγίες του κουτιού, προσθέτεις τα υπόλοιπα υλικά της γέμισης και ανακατεύετε.
  • Ετοιμάζεις τη βάση της τάρτας: Χτυπάς με το σύρμα το βούτυρο, το οποίο είναι σε θερμοκρασία περιβάλλοντος, με το γάλα, το αλάτι, τη ζάχαρη και τον κρόκο αυγού. Προσθέτεις το Αλεύρι για Όλες τις Χρήσεις ΓΙΩΤΗΣ και το Μπέικιν Πάουντερ ΓΙΩΤΗΣ και ανακατεύεις. Σκεπάζεις τη ζύμη με μεμβράνη και την αφήνεις στο ψυγείο, για περίπου 20 λεπτά.
  • Την ανοίγεις με πλάστη και τη βάζεις σε ταρτιέρα, διαμέτρου 26-28 εκατοστών. Τρυπάς με πιρούνι και ψήνεις στους 180°C, για περίπου 10 λεπτά.
  • Βάζεις τη γέμιση και απλώνεις από πάνω τα κολοκυθάκια σε φέτες, αλατοπιπερώνεις, πασπαλίζεις με το τριμμένο τυρί και συνεχίζεις το ψήσιμο, για άλλα 20 περίπου λεπτά, μέχρι να πάρει χρώμα η τάρτα.

Τα ρολάκια με σολομό, σπανάκι και Μπεσαμέλ ΓΙΩΤΗΣ θα γίνουν η νέα αγαπημένη σου γευστική συνήθεια

Ο σολομός αποτελεί μία καλή πηγή ωμέγα 3 λιπαρών οξέων, ενώ έχει πολύ χαμηλή περιεκτικότητα σε κορεσμένα λιπαρά και είναι ταυτόχρονα άριστη πηγή πρωτεϊνών. Επιπλέον είναι πλούσιος σε βιταμίνη Β12, κάλιο, σίδηρο και βιταμίνη D. Το σπανάκι από την άλλη σου χαρίζει μαγνήσιο, κάλιο, σίδηρο, βιταμίνη C, K και Α. Σε αυτή τη συνταγή θα συνδυάσεις τις ιδιότητες αυτών των 2 «δώρων» της φύσης στο πιο γευστικό πιάτο.

Τα ρολάκια με σολομό, σπάνακι και την κρεμμώδη σύνθεση της Μπεσαμέλ ΓΙΩΤΗΣ θα ταξιδέψουν τον ουρανίσκο σου σε νέα μονοπάτια απόλαυσης. Ταυτόχρονα θα αποτελέσουν τον πιο πλούσιο σε θρεπτική αξία συνδυασμό τροφών με την γευστικότατη μπεσαμέλ να είναι το κλειδί και σε αυτό το «πάντρεμα». Δοκίμασέ τα και θα με θυμηθείς.

Ρολάκια με σολομό και σπανάκι

Μπεσαμέλ Γιώτης sintages-jotis.gr

Υλικά

  • 800 γρ. (2 φύλλα) σφολιάτα
  • 300 γρ. σολομός καπνιστός
  • 40 γρ. άνηθος
  • 120 γρ. κρεμμύδι φρέσκο
  • 20 γρ. μαϊντανό
  • 400 γρ. σπανάκι κατεψυγμένο
  • 20 ml (4 κουτ. σούπας) ελαιόλαδο
  • 1 φάκελος Μπεσαμέλ ΓΙΩΤΗΣ
  • 500 ml (2 1/2 φλιτζ. τσαγιού) γάλα
  • 1 αυγό
  • 2 κουτ. σούπας σουσάμι

Εκτέλεση

  • Πλένεις, καθαρίζεις και ψιλοκόβεις τον άνηθο, τον μαϊντανό και το κρεμμύδι. Κόβεις το σολομό σε μικρά κομμάτια.
  • Ετοιμάζεις τη Μπεσαμέλ ΓΙΩΤΗΣ σύμφωνα με τις οδηγίες του κουτιού.
  • Σε ένα αντικολλητικό τηγάνι ρίχνεις το ελαιόλαδο και το φρέσκο κρεμμύδι και σοτάρεις ελαφρά σε μέτρια φωτιά.
  • Πατάς καλά το σπανάκι με τα χέρια σου για να φύγουν τα υγρά και το ρίχνεις στο τηγάνι.
  • Προσθέτεις τον άνηθο, το μαϊντανό, το αλάτι και το πιπέρι και ανακατεύεις μέχρι να εξατμιστούν όλα τα υγρά. Κατεβάζεις από τη φωτιά και προσθέτεις τη μπεσαμέλ, το σολομό και ανακατεύεις καλά.
  • Απλώνεις τα 2 φύλλα σφολιάτας στον πάγκο, μοιράζεις τη γέμιση και τυλίγεις σε ρολό.
  • Κόβεις το ρόλο σε κομμάτια πάχους 2 δακτύλων και τα τοποθετείς σε ταψί με λαδόκολλα πιέζοντάς τα ελαφρά με το χέρι.
  • Χτυπάς το αυγό με ένα πιρούνι και αλείφεις με πινέλο τα ρολάκια. Πασπαλίζεις με το σουσάμι.
  • Ψήνεις σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C στον αέρα για περίπου 25 λεπτά.

*Η Μπεσαμέλ ΓΙΩΤΗΣ παρασκευάζεται με γάλα ή εναλλακτικά, για όσους το επιθυμούν, με τη χρήση ενός φυτικού, στις ίδιες ποσότητες με το γάλα.

Το μυστικό για κάθε πιάτο είναι στα συστατικά που θα χρησιμοποιήσεις και η γεύση μπορεί να είναι εκεί, ακόμα κι αν έχεις φροντίσει ώστε τα λιπαρά και η συνολική θερμιδική αξία τους να είναι χαμηλή. Η Μπεσαμέλ ΓΙΩΤΗΣ είναι αυτή η σάλτσα που θα δώσει το απόλυτο γευστικό boost σε πιάτα με συνδυασμούς τροφίμων που γεμίζουν τον οργανισμό σου με πρωτεΐνες, βιταμίνες, μέταλλα και στοιχεία που του είναι απαραίτητα για μία ζωή γεμάτη ενέργεια, όπως είναι για παράδειγμα ο συνδυασμός λαχανικών και άπαχου κρέατος. Με τη Μπεσαμέλ ΓΙΩΤΗΣ και τα κατάλληλα θρεπτικά υλικά στα πιάτα σου, επενδύεις τόσο στην απόλαυση όσο και στην ευεξία κι αυτός είναι ένας συνδυασμός ακατανίκητος.

Μπεσαμέλ Γιώτης

Με τη Μπεσαμέλ ΓΙΩΤΗΣ η νοστιμιά γίνεται ένα δημιουργικό παιχνίδι στα χέρια σου. Απόλαυσέ το, λοιπόν.

Για περισσότερες συνταγές με Μπεσαμέλ ΓΙΩΤΗΣ μπες εδώ.