TIPS

Πώς καταλαβαίνεις ότι το φυτό σου πεθαίνει (και πώς να το σώσεις)

Usplash

Πολλοί από εμάς είμαστε εντελώς αρχάριοι (και άχρηστοι) στην κατηγορία φυτό. Το παίρνουμε πρώτη φορά στο σπίτι μας και δεν έχουμε ιδέα για το τι πρέπει να κάνουμε. Κάτι που υποπτεύομαι ότι θα συνέβη κατά κόρον λόγω καραντίνας. Ασχοληθήκαμε με την κηπουρική για να αποκτήσουμε ένα χόμπι στο σπίτι και τώρα δεν ασχολούμαστε ιδιαίτερα.

H Erin Marino, ειδικός στα φυτά, σου δίνει τα tips για να το σώσεις αλλά και πότε το φυτό σου πεθαίνει και δεν μπορείς να κάνεις πολλά. Δες πότε είναι πιθανό να συμβεί και ποιες πρέπει να είναι οι κινήσεις που θα κάνεις.

Πότε πεθαίνει το φυτό

Οι δύο βασικοί κίνδυνοι είναι όταν δεν το ποτίζεις αλλά και όταν το παρακάνεις. Όταν αφυδατώνεται, παρατήρησέ το καλά. Αν τα φύλλα είναι καφέ και σκληρά, ώρα να επέμβεις. «Αυτά τα φύλλα δεν επανέρχονται, οπότε θέλουν κόψιμο. Και τώρα δες τι είναι πράσινο και σε καλή κατάσταση», συστήνει η Marino.

Όταν παθαίνει αφυδάτωση

Αν υπάρχουν μπουμπούκια ή μικρά φύλλα, σημαίνει ότι υπάρχει ελπίδα. Αν βλέπεις ότι υπάρχει κάτι να σωθεί, το ποτίζεις με την ανάλογη συχνότητα και περιμένεις μέχρι να φυτρώσει. Μπορεί να συμβεί ακόμα και αν μείνει μόνο μία ρίζα.

Όταν το παραποτίζεις

Παρατήρησε το φυτό όπως πριν. Δες αν έχει καφέ και σκληρά φύλλα, αν έχει κιτρινίσει κλπ. Πάρε το φυτό και τοποθέτησέ το σε σημείο που να το βλέπει ο ήλιος ώστε να το βοηθήσεις να χάσει την έξτρα υγρασία από το πότισμα. Μπορείς επίσης να το ξαναφυτέψεις σε άλλη γλάστρα. Αν οι ρίζες είναι πολύ υγρές, ίσως και να μην επανέλθει. Δοκίμασε όμως σε στεγνό χώμα και δώσε 2-3 εβδομάδες στον ασθενή σου. Αν δεν επανέλθει, σημαίνει ότι έφτασε η ώρα να το αποχαιρετήσεις. Την επόμενη φορά θα ξέρεις τι να κάνεις.