TIPS

Πώς να αξιοποιήσεις τα παλιά ρούχα, για να μην καταλήξουν στα σκουπίδια

Unsplash

Όλοι κάποια στιγμή στη ζωή μας έχουμε ξεφορτωθεί ρούχα. Εκτός από το ξεσκαρτάρισμα που κάνεις μία φορά τον χρόνο αποφασίζοντας ποια ρούχα φοράς και ποια όχι πλέον, υπάρχουν φορές που θα πετάξεις κάποιο ρούχο επειδή σκίστηκε, επειδή ξεχείλωσε, επειδή το βαρέθηκες και για άλλους χίλιους δυο λόγους.

Ωστόσο, πριν κάνεις την κίνηση να βάλεις τα (αχρείαστα για σένα πλέον) ρούχα σου στη σακκούλα σκουπιδιών, ξανασκέψου του. Και πρωτίστως, σκέψου το περιβάλλον και τις επιπτώσεις σε αυτό. Το πιθανότερο που θα συμβεί με τα πεταμένα σου ρούχα είναι να καταλήξουν θαμμένα στο έδαφος μαζί με τα υπόλοιπα απορρίμματα, βάζοντας ένα έξτρα λιθαράκι στη ρύπανση του εδάφους και κατ’ επέκταση του περιβάλλοντος. Κι αυτό γιατί τα συνθετικά υφάσματα μένουν για πολλά χρόνια στο έδαφος, μαζί το πλαστικό, διαχέοντας σε αυτό τοξικές ουσίες.

Τα στατιστικά μιλούν από μόνα τους

Στατιστικά μιλώντας, κάθε έτος περίπου 10 εκατομμύρια τόνοι υφασμάτων σε Αμερική και Ευρώπη καταλήγουν στους κάδους απορριμμάτων. Κατά μέσο όρο, κάθε Ευρωπαίος πολίτης ξεφορτώνεται από τη ντουλάπα του περίπου 15 κιλά ρουχισμού σε διάστημα ενός χρόνου, ενώ το 85% των ρούχων που παράγονται καταλήγει σε χωματερές, σε χώρους υγειονομικής ταφής ή καίγονται. Καλό είναι επίσης να γνωρίζεις πως μόνο ένα μικρό μέρος επαναχρησιμοποιείται, είτε για φιλανθρωπικούς σκοπούς είτε γιατί ξαναγίνεται εμπορεύσιμο προϊόν.

Τι μπορείς να κάνεις για να μην γίνεις μέρος του προβλήματος

Κύρια πηγή των παραπάνω προβλημάτων είναι η λογική της γρήγορης μόδας (fast fashion), που δυστυχώς αφήνει τεράστιο περιβαλλοντικό αποτύπωμα. Σύστημα παραγωγής ρούχων που εύλογα δεν μπορούμε μεμονωμένα ως άτομα να αποτρέψουμε.

Ωστόσο, ακολουθώντας ορισμένες ατομικές αρχές, μπορούμε να μειώσουμε την ένταση του προβλήματος. Αρχικά, αν δεν το ήξερες, μάθε πως σχεδόν το 100% των ρούχων, αλλά και των λευκών ειδών που έχεις στο σπίτι (σεντόνια, πετσέτες, κουρτίνες, μπουρνούζι κλπ) μπορούν να ανακυκλωθούν.

Επαναχρησιμοποίηση & δωρεά

Τα ρούχα που για εσένα είναι άχρηστα, για κάποιον άλλον είναι σίγουρα ανάγκη. Αντί, λοιπόν, να καταλήξουν σε κάποιον κάδο, δώρισέ τα σε ανθρώπους που γνωρίζεις ότι έχουν ανάγκη, σε φιλανθρωπικούς οργανισμούς, ΜΚΟ, ιδρύματα, νοσοκομεία, τοπικούς φορείς της περιοχής σου και όπου αλλού γνωρίζεις ότι ασχολούνται με τέτοιου είδους δραστηριότητες. Όπου κι αν επιλέξεις να τα δώσεις, φρόντισε να βρίσκονται σε καλή κατάσταση.

Μία ακόμα λύση είναι να τα δώσεις σε καταστήματα που πωλούν μεταχειρισμένα ρούχα. Τα γνωστά σε όλους μας second hand, τα οποία φυσικά μπορείς να στηρίξεις με τις αγορές σου. Μπορείς να βρεις κυριολεκτικά (πάμφθηνους) θησαυρούς.

Μεταποίηση

Επόμενη λύση; Χρησιμοποίησέ τα σαν πανιά καθαριότητας για το σπίτι. Κι αν είσαι πιο δημιουργική ψυχή, δες τα παρακάτω βιντεάκια και πάρε ιδέες για το πώς μπορείς να αξιοποιήσεις τα παλιά σου ρούχα. Για παράδειγμα, από παλιά ρούχα μπορείς να δημιουργήσεις κρεβατάκι για το κατοικίδιό σου. Με φαντασία και τέχνη, όλα γίνονται λοιπόν.

Ανακύκλωση

Το πλαστικό, οι μπαταρίες και οι ηλεκτρικές συσκευές δεν είναι το μόνο υλικά που μπορούν να ανακυκλωθούν. Η ανακύκλωση ρούχων αποτελεί κοινή πρακτική σε χώρες του εξωτερικού, ενώ μόλις τα τελευταία χρόνια κάνει δειλά δειλά την εμφάνισή της στην Ελλάδα. Η απόρριψή τους γίνεται σε κόκκινους κάδους που είναι ειδικοί για αυτού του είδους ανακύκλωση. Σε καμία περίπτωση μην πετάξεις ρούχα σε μπλε κάδο ανακύκλωσης.

Τι είδη ρουχισμού και τι υφάσματα μπορούν να ανακυκλωθούν:

  • Ρούχα και ζευγαρωμένα παπούτσια (ανδρικά, γυναικεία και παιδικά)
  • Λευκά είδη (κουρτίνες, μαξιλάρια, σεντόνια κλπ)
  • Τσάντες, τσάντες (όχι δερμάτινα)

Τι δεν μπορεί να ανακυκλωθεί:

  • Λερωμένα ή βρεγμένα ρούχα
  • Χαλιά
  • Αποκόμματα υφασμάτων
  • Αζευγάρωτα παπούτσια
Exit mobile version