Πώς να κάνεις αφαλάτωση στην καφετιέρα σου (και γιατί έπρεπε να το κάνεις χτες)
- 5 ΜΑΙ 2020
Αν μπορώ να επιλέξω το αγαπημένο μου σκεύος στην κουζίνα (και στο σπίτι όλο), αυτό είναι η καφετιέρα. Η πηγή της αγαπημένης μου μυρωδιάς σε όλο τον κόσμο. Αν το σπίτι μυρίζει καφέ, τα πράγματα πηγαίνουν καλά. Υπάρχει μία σταθερά στη ζωή μου και αποτελείται από κόκκους.
Την ξεσκονίζεις απ’έξω για να λάμπει και να αστράφτει και πλένεις κάτω από τη βρύση το δοχείο του νερού. Αλλά είναι σαν να μην κάνεις τίποτα επί της ουσίας. Ο βασικός καθαρισμός της καφετιέρας είναι η αφαλάτωση. Αν δεν καθαρίζεις σε βάθος την καφετιέρα σου, έχεις μία από τις μεγαλύτερες εστίες μικροβίων μέσα στο σπίτι σου. Και το καυτό νερό δεν αρκεί.
Γιατί πρέπει να κάνεις αφαλάτωση στην καφετιέρα
Καταρχάς, για τη γεύση του καφέ. Αν θέλεις να είναι γευστικός, πρέπει να καθαρίζεις σωστά την καφετιέρα. Ο βασικότερος όμως λόγος είναι ότι δημιουργείται μούχλα και μένουν άλατα μέσα. Επομένως, σηκώνουμε μανίκια και κάνουμε σωστή αφαλάτωση στην καφετιέρα, ανάλογα με το τι μέσα διαθέτουμε. Μπορείς να το κάνεις είτε με την ειδική σκόνη για αφαλάτωση που συνήθως βρίσκεις εκεί από όπου αγόρασες την καφετιέρα σου. Ή και με απλό ξιδάκι.
Με σκόνη αφαλάτωσης
- Καταρχάς, διαβάζουμε τις οδηγίες στο προϊόν, γιατί τα σκεύη διαφέρουν μεταξύ τους. Το κλασικό πρώτο βήμα είναι να διαλύσεις τη σκόνη σε χλιαρό νερό.
- Ρίξε το διάλυμα εκεί όπου βάζεις νερό και πάτα το κουμπί για καφέ (αλλά χωρίς να βάλεις καφέ).
- Όταν βγει όλο, ξαναγέμισε με φρέσκο νερό και ξαναπάτησε το κουμπί του καφέ. Κάντο όσες φορές χρειαστεί, μέχρι να δεις ότι δεν βγαίνει σκόνη αφαλάτωσης.
Με ξίδι
- Γέμισε το δοχείο νερού με μισό νερό μισό ξίδι.
- Πάτα το κουμπί του καφέ για να βγει το μείγμα (και πάλι χωρίς καφέ).
- Επανάλαβε ώστε να είσαι σίγουρη ότι έχει καθαρίσει βαθιά.
- Αν υπάρχει μυρωδιά από ξίδι (ή το γεύεσαι στον καφέ), πάτα πάλι το κουμπί του καφέ, αυτή τη φορά με λίγους κόκκους καφέ.