TIPS

Πώς θα διατηρήσεις τα βότανα στο ψυγείο για μήνες

Unsplash

Μαϊντανός, άνηθος, βασιλικός, θυμάρι, δενδρολίβανο και όλα αυτά τα αγαθά της φύσης. Τα βρίσκεις στο σούπερ μάρκετ και στις λαϊκές, αλλά μπορείς να τα καλλιεργήσεις και στο μπαλκόνι σου. Εγώ δεν τρώω το μπριάμ μου αν δεν βάλω τη δική μου ρίγανη. Νιώθεις ότι είναι πιο υγιεινό και ότι έχεις κάπως συμβάλλει σε αυτό το φαγητό.

Το θέμα είναι ότι παίρνεις ένα ματσάκι, κρατάς την ποσότητα που χρειάζεσαι για το φαγητό και πετάς το υπόλοιπο. Ή το βάζεις όπως όπως στο ψυγείο και το πετάς κανα δυο μέρες μετά, επειδή αρχίζει και σου μυρίζει περίεργα. Εφόσον δεν είναι καλή εποχή να πετάμε τα βότανα έτσι εύκολα, υπάρχουν τρόποι να τα διατηρήσεις για καιρό στην κουζίνα σου.

Η σωστή συσκευασία

Αν θέλεις να βάλεις τα βότανα στα ψυγεία, ξέχνα τις πλαστικές σακουλίτσες που έχουν απλώς διακοσμητικό ρόλο. Πάρε μερικές αεροστεγείς σακούλες που κλείνουν καλά και κρατούν τον αέρα εκτός, διατηρώντας τη φρεσκάδα των βοτάνων. Κι όμως, αν τα αποθηκεύσεις με αυτόν τον τρόπο, αντέχουν μέχρι και ένα χρόνο στο ψυγείο σου.

Βότανα στην κατάψυξη

Εδώ έχουμε την κλασική και αγαπημένη μέθοδο με τις παγοθήκες. Γεμίζεις με βότανα και προσθέτεις νερό ώστε να παγώσουν μαζί στην κατάψυξη. Σε πρώτη φάση, τα βάζεις ως κλασικά παγάκια σε νερό, χυμούς, ροφήματα και ποτά.

Αλλά μπορούν να χρησιμοποιηθούν κανονικά και στη μαγειρική. Αντί για νερό, βάλε λάδι στις παγοθήκες. Διατηρούνται συνολικά μέχρι και 3 μήνες.

Η θρεπτική αξία των βοτάνων

Εκτός του ότι τα χρειάζεσαι για γεύση και μαγειρικό ενδιαφέρον, τα βότανα είναι  γεμάτα με βιταμίνες A, C και Κ. Ο μαϊντανός, η μέντα και η ρίγανη ειδικά έχουν αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες