WATCHLIST

Πώς θα ήταν η Ελλάδα, αν δεν είχε συμβεί η Μικρασιατική Καταστροφή; Το ERTFLIX έχει την απάντηση

Bettmann/Getty Images/Ideal Image

Η Μικρασιατική Καταστροφή, μεταμόρφωσε την Ελλάδα σε μια άλλη χώρα. Πώς θα ήταν η Ελλάδα αν δεν είχε συμβεί η τραγωδία του 1922;  Βρήκα στο ERTFLIX το Από Πατρίδα σε Πατρίδα, μια σειρά ντοκιμαντέρ για τα 100 χρόνια Μικρασιατικής Μνήμης (που προβλήθηκε αρχικά στο Cosmote History κι ευτυχώς είναι πλέον προσβάσιμο για μεγαλύτερο κοινό) κι έμαθα μοναδικές ιστορίες για 1,2 εκατομμύριο πρόσφυγες που έφτασαν στην Ελλάδα πριν 100 χρόνια.

100 χρόνια Μικρασιατικής Μνήμης: Η Μικρασιατική Καταστροφή άλλαξε την Ελλάδα

60 ειδικοί και απόγονοι γνωστών Μικρασιατών απαντούν στο ερώτημα του τίτλου, ενώ το σπάνιο αρχειακό υλικό, που έρχεται για πρώτη φορά στη δημοσιότητα, δίνει υπόσταση στις ιστορίες των προσφύγων, οι οποίοι, με την έλευσή τους, μεταμόρφωσαν την Ελλάδα σε μια νέα χώρα. Η σειρά ντοκιμαντέρ επιχειρεί μία καταγραφή και αποτίμηση της τεράστιας μικρασιατικής κληρονομιάς και του τρόπου με τον οποίο οι πρόσφυγες όχι απλά ενσωματώθηκαν, αλλά μεταμόρφωσαν την ελληνική κοινωνία.

Οι Μικρασιάτες άλλαξαν τον αστικό πολιτισμό

Ελευθέριος Μουζάκης, Πρόδρομος Μποδοσάκης, Ανδρέας Συγγρός, Βασίλειος Σικιαρίδης, Αδελφοί Σισμανόγλου, Μηνάς Ευφραίμογλου. Κάποιοι από αυτούς, όπως ο Αριστοτέλης Ωνάσης, αλλάξαν την παγκόσμια ιστορία. Με την επιχειρηματική τους δραστηριότητα, θεμελίωσαν την ελληνική βιομηχανία, εισήγαγαν τη σηροτροφία και την ταπητουργία, με την τεχνογνωσία τους μεταμορφώσαν τομείς όπως η υφαντουργία, η βυρσοδεψία, η αλευροβιομηχανία, η καπνοβιομηχανία και ο κατασκευαστικός τομέας.Οι Μικρασιάτες αποτελούν μια νέα εργατική τάξη, χτίζουν νέες πόλεις, ιδρύουν ή επανδρώνουν εργοστάσια.

Η Μικρασιατική Καταστροφή δημιούργησε μια νέα Ελλάδα

Μικρασιάτες λογοτέχνες και ποιητές δημιουργούν το σπουδαιότερο και επιδραστικότερο καλλιτεχνικό ρεύμα στη σύγχρονη ελληνική ιστορία: τη φημισμένη Γενιά του ‘30. Η γενιά αυτή λογοτεχνών εισπράττει δεκάδες διεθνείς υποψηφιότητες βραβείων και «οδηγεί» σε 2 Νόμπελ Ποίησης. Η νοσταλγία των Μικρασιατών για τη χαμένη τους πατρίδα μεταμορφώνει και την ελληνική μουσική παράδοση. Με ρίζα το Σμυρναίικο τραγούδι, οι Μικρασιάτες δημιουργούν το ρεμπέτικο, ένα μουσικό ρεύμα που γεννιέται από τις στάχτες της Μικρασιατικής Καταστροφής.

Οι πρόσφυγες φέρνουν στην Ελλάδα τον σωματειακό αθλητισμό. Χάρη στην αγάπη των Μικρασιατών για τον αθλητισμό και την ανάγκη τους να κοινωνικοποιούνται μέσα από αυτόν, ιδρύονται ή μεταφέρονται 33 αθλητικοί σύλλογοι σε όλη τη χώρα: Πανιώνιος, Ολυμπιακός Πατρών, Απόλλων Σμύρνης, Απόλλων Καλαμαριάς, Νίκη Βόλου, Σπόρτινγκ Αθηνών, Νήαρ Ηστ, Εθνικός Αστέρας.

Τα επεισόδια της σειράς για την Μικρασιατική Καταστροφή είναι σε σκηνοθεσία Δημήτρη Κοτσέλη, που μαζί με τον Πάνο Τσιροζίδη ταξίδεψαν από τον Βόλο και τη Σύρο, μέχρι την Καλαμαριά Θεσσαλονίκης και τον Βάλτο των Γιαννιτσών, πραγματοποιήσαν κινηματογραφικές λήψεις σε όλα τα μεγάλα ιδρύματα και μουσεία Μικρασιατικού Ελληνισμού.

Μαζί επισκεφθήκαν διάσημους απογόνους σπουδαίων Μικρασιατών και συλλέκτες πολύτιμων αντικειμένων, κινηματογραφήσαν προσφυγικές γειτονιές και σπάνια μουσειακά εκθέματα, αποκάλυψαν για πρώτη φορά πολύτιμο αρχειακό υλικό και αφηγήθηκαν μοναδικές ιστορίες για 1,2 εκατομμύριο πρόσφυγες, που έφτασαν στην Ελλάδα πριν 100 χρόνια με μοναδική αποσκευή έναν αξιοθαύμαστο πολιτισμό και μεταμόρφωσαν τη χώρα για πάντα.

Γιατί η μνήμη είναι εφόδιο για το μέλλον