ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Πόσα ακόμη σκάνδαλα θα ανακαλύψουν οι εθελοντές που φροντίζουν τα αδέσποτα άλογα στον Υμηττό;

Φραντζέσκα Γιαϊτζόγλου-Watkinson

Δεν είχα ιδέα για τα ανεπιτήρητα, αδέσποτα, ανεκπαίδευτα, κακοποιημένα άλογα στον Υμηττό. Μια μέρα, η εθελόντρια του Help Horses Ymittos, η Χριστίνα, μου έστειλε ένα μήνυμα. Μου είπε ότι τα άλογα στα παλιά ορνιθοτροφεία (σε εγκαταλελειμμένα κοτέτσια) στο Κορωπί χρειάζονται φάρμακα, τροφή, φροντίδα και ότι οι εθελοντές που τα φροντίζουν έχουν εξαντληθεί ψυχολογικά και οικονομικά. Πασχίζουν καθημερινά να πείσουν την πολιτεία να ενδιαφερθεί για τα αδέσποτα άλογα. 

Πώς ξεκίνησαν όλα;

Tον Αύγουστο του 2023, πάνω από 90 εγκαταλελειμμένα άλογα βρέθηκαν να ζουν στα παρυφές του Υμηττού, υποσιτισμένα, τραυματισμένα και σε εντελώς ακατάλληλες συνθήκες. Δεν ήταν στειρωμένα και αναπαράγονταν διαρκώς. 

άλογα Help Horses Ymittos

Η Μαρία Μαρώλια, η μόνη από τα ιδρυτικά μέλη που ξεκίνησε και παραμένει στη ΑΜΚΕ, Help Horses Ymittos, τον Αύγουστο του 2023 ανακάλυψε τα άλογα τυχαία. Είχε μόλις μετακομίσει στην περιοχή και βρήκε στην αυλή της αδέσποτα άλογα σε κακή κατάσταση. Άνηκαν σε έναν υποτιθέμενο ιδιοκτήτη που τους επέτρεψε να αναπαραχθούν ανεξέλεγκτα. Λόγω καταγγελιών, η Περιφέρεια Αττικής και ο Δήμος Κρωπίας γνώριζαν το πρόβλημα – τουλάχιστον από το 2021. Είχαν κάνει και αυτοψία. Στην αυτοψία του 2021, ο φερόμενος ιδιοκτήτης (συλλέκτης ζώων) έλεγε πως τα περίπου 60 άλογα (τότε) του ανήκουν. Άρα, ήταν δεσποζόμενα ανεπιτήρητα. Ήταν αποστεωμένα, με ελάχιστη τροφή και νερό. 

Σε επόμενη αυτοψία τους, τον Απρίλιο του 2023, ο φερόμενος ιδιοκτήτης υποστήριξε ότι τα άλογα δεν του ανήκουν και ότι είναι ο φροντιστής τους. Κοντά στην παραχωρημένη κατοικία όπου ζούσε ο συλλέκτης (έτσι τον αποκαλούν οι εθελοντές της Help Horses Ymittos) βρέθηκε πηγάδι γεμάτο τσουβαλιασμένα πτώματα σκύλων και αλόγων. Πρέπει να σημειωθεί ότι στην περιοχή που περιφέρονταν ελεύθερα τα άλογα κυκλοφορούσαν σχολικά λεωφορεία παρακείμενων ιδιωτικών σχολείων.

Το ζήτημα με τα άλογα του Υμηττού είναι πολιτικό

«Μετά την σύσταση της ΑΜΚΕ και τις πολλές επιστολές προς την Περιφέρεια Αττικής γίνεται τροποποίηση του ΦΕΚ τον Οκτώβριο του 2023, όπου ο Σταύρος Κελέτσης, Υφυπουργός Ανάπτυξης με Υπουργική Απόφαση, απαλλάσσει τις Περιφέρειες από την ευθύνη για τα ανεπιτήρητα ήμερα ιπποειδή, εκτός εάν μπορεί να ταυτοποιηθεί ο ιδιοκτήτης (δηλαδή περίπου για το 5% των περιπτώσεων). Να τονίσουμε ότι το θέμα το έχει αναλάβει η Αντιπεριφερειάρχης Αττικής κ.Αγγελάκη από το 2021 και μέχρι και σήμερα» μου λέει η Μαρία του Help Horses Ymittos. Υπάρχει προφανώς τεράστιο πρόβλημα με τη διαχείριση των αδέσποτων αλόγων.

Σύμφωνα με τη νομοθεσία της Ευρωπαϊκής ένωσης (Κανονισμοί 2016/429, 2019/2035 και 2021/963) η καταγραφή όλων των ιπποειδών είναι υποχρεωτική για όλα τα κράτη μέλη από το 2008. Η ΑΜΚΕ πέτυχε να εξασφαλίσει από την Περιφέρεια Αττικής ένα κονδύλι για τη στείρωση των 35 αρσενικών αλόγων, έτσι ώστε να σταματήσει σε πρώτη φάση η ανεξέλεγκτη αναπαραγωγή τους. 

Τι ακριβώς συμβαίνει σήμερα με τα αδέσποτα άλογα του Υμηττού; 

  • Από τον Αύγουστο 2023 έως και σήμερα οι ευθύνες γίνονται μπαλάκι.
  • Τα κοπάδια αλόγων είχαν κατέβει λίγο πριν τη Λεωφόρο Βάρης Κορωπίου, μέσα στον αστικό ιστό του Δήμου Κρωπίας.
  • Το βάρος από τα υψηλά έξοδα της ιατροφαρμακευτικής φροντίδας, της σίτισης αλλά και της κτηνιατρική περίθαλψης είναι αφόρητο για τους εθελοντές που προσπαθούν με ιδιωτικές πρωτοβουλίες (δωρεές) να ανταποκριθούν. Το μηνιαίο κόστος της σίτισης, ανάλογα την εποχή, κυμαίνεται από 7000€ έως 9000€. 
  • Η περιφέρεια έχει αναλάβει το κόστος ευνουχισμού (και μόνο).
  • Μέχρι σήμερα έχουν πραγματοποιήσει 15 ευνουχισμούς (στειρώσεις), 8 υιοθεσίες, 2 φιλοξενίες και στο σύνολο έχουν φιλοξενηθεί στο χώρο που έχουν μισθώσει και φτιάχνουν σταδιακά πάνω από 25 άλογα.

Πέρασα μια μέρα με τους εθελοντές του Help Horses Ymittos

Την ημέρα του Ιουλίου που κάναμε το ρεπορτάζ, 49 από τα ανεπιτήρητα άλογα του Υμηττού βρίσκονται μέσα στις εγκαταστάσεις των παλιών ορνιθοτροφείων. Και 24 σε χώρο που έχουν ενοικιάσει οι εθελοντές. 

Αν υπάρχει παράδεισος, αυτοί οι άνθρωποι -που γνώρισα μια μέρα του Ιουλίου με υψηλές θερμοκρασίες που ταιριάζουν σε κολαστήριο- έχουν καπαρωμένη θέση. Καθημερινά, είναι παρούσες και παρόντες (βγάζουν βάρδιες) στα παλιά ορνιθοτροφεία (που πρέπει σύντομα να εγκαταλείψουν μετά από εξώδικο της ιδιοκτήτριας εταιρίας γιατί έχουν κριθεί ακατάλληλα για τη φιλοξενία των αλόγων. Τα ζώα είναι μέσα σε ακατάλληλα κτίρια, με πεσμένες στέγες, σίδερα αιχμηρά που τα τραυματίζουν και ακαθαρσίες).

Καθαρίζουν τους αυτοσχέδιους στάβλους, δίνουν φάρμακα στα ζώα και καθαρίζουν τις πληγές τους (ενίοτε τα ξεγεννούν μόνοι τους), κουβαλάνε τις μπάλες με το σανό και το με τσαΐρι (μπάλες χόρτου καλής ποιότητας), βάζουν την τροφή τους σε δίχτυα, χαϊδεύουν τα άλογα,  βάζουν νερό στους κουβάδες, τους δίνουν τα απαραίτητα άλατα για να πίνουν νερό, κάνουν στα άλογα αποπαρασίτωση από εσωτερικά παράσιτα, γενικά δουλεύουν πολύ σκληρά υπό αντίξοες συνθήκες και πληρώνουν πολλά χρήματα για να φροντίσουν επαρκώς τα αδέσποτα άλογα.

«Για πόσο καιρό ακόμα θα στηριζόμαστε στις δωρεές;» μου λένε. Το ήδη τεράστιο κόστος για τη φροντίδα αυτών των αλόγων αυξάνεται συνεχώς.

Αγοράζουν τα πάντα με τα χρήματα από το ταμείο της ΑΜΚΕ. Μου λένε ότι δεν έχουν λάβει ούτε ένα φορτηγό με τροφές από την πολιτεία. Η Μαρία κάνει τη λογίστρια, τη φροντίστρια των αλόγων, την εκπαιδεύτρια των εθελοντών και των αλόγων. Έχει αλλάξει η ζωή της 100%. Η καθημερινότητά της είναι συνυφασμένη με τα προβλήματα των αλόγων. Κινδυνεύει με σωματική εξάντληση και υφίσταται τρομερό ψυχολογικό στρες. Η υπερκόπωση είναι έτοιμη να της χτυπήσει την πόρτα. Στείρωσαν πολλούς από τους βασικούς επιβήτορες και έχουν μεταφέρει σε ειδικό χώρο πολλά από τα άλογα που δεν ήταν στειρωμένα και ήταν σε ηλικία αναπαραγωγής.

Κάποιά από τα άλογα έχουν βαφτιστεί από τους εθελοντές (όπως ο Φαίδωνας). Υπάρχουν και μικρά αλογάκια, νεογέννητα που είναι παιχνιδιάρικα. Αυτά τα άλογα επιβιώνουν επειδή οι εθελοντές είναι εκεί. Και το νομοθετικό κενό παραμένει.

Οι υιοθεσίες που πρέπει να γίνουν άμεσα 

«Τα άλογα του Υμηττού προωθούνται προς υιοθεσίες, δεχόμαστε συνεχώς αιτήματα από ενδιαφερόμενους» μου λένε οι εθελοντές. Είναι ανάγκη να αδειάσουν τα παλιά ορνιθοτροφεία. Εκτός από το εξώδικο της ιδιοκτήτριας εταιρείας δεν υπάρχει τρεχούμενο νερό στην περιοχή, ώστε να μπορέσουν αυτά τα ζώα να επιβιώσουν σε ελεύθερη κατάσταση. Αν αφεθούν ελεύθερα κινδυνεύουν τόσο τα άλογα όσο και οι πολίτες.

Ιδρυτικό μέλος της ομάδας και εθελοντές, πήγαν πρόσφατα στη Βόρεια Ελλάδα, προκειμένου να συνοδεύσουν στο νέο τους σπίτι, τα 6 άλογα που μεταφέρθηκαν με έξοδα της Help Horses Ymittos. Όλα τα άλογα που μεταφέρθηκαν φέρουν microchip, διαβατήρια και τα αρσενικά (5) ήταν στειρωμένα από την ομάδα, ενώ ο νέος τους ιδιοκτήτης διαθέτει κωδικό εγκατάστασης και είχε προβεί σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες. Αυτή ήταν μια επιτυχημένη υιοθεσία (θέλουμε να ελπίζουμε).

Το σκηνικό τρόμου που βίωσαν οι εθελοντές σε μια αυτοψία 

Στις 22/7 η ομάδα της Help Horses Ymittos βρέθηκε στη Λίμνη Κερκίνη. Εκεί, ανακάλυψαν ένα τεράστιο σκάνδαλο με άνδρα που εισάγει άλογα από τη Βουλγαρία και εισπράττει επιδοτήσεις δηλώνοντας τα άλογα ως σπάνια φυλή, ενώ τα αφήνει να πεθάνουν. Κάποια από τα άλογα του είναι δεμένα σε πασσάλους, χωρίς νερό, με εμφανή σημάδια από σύρσιμο, με θερμοπληξία, χωρίς στέγαστρα για τον ήλιο, δεν είχε καν φάρμακα για ιπποειδή.

«Ελπίζουμε να διασωθούν τα άλογα που βρέθηκαν σε άθλια κατάσταση στην Κερκίνη Σερρών στις εγκαταστάσεις του συγκεκριμένου επιχειρηματία, αλλά και να βγει στη δημοσιότητα το σκάνδαλο με τις επιδοτήσεις και η κατάσταση που βρίσκονται τα ιπποειδή στη Β.Ελλάδα. Η δημοσιοποίηση τέτοιων περιστατικών, δυστυχώς, είναι μονόδρομος για να έχουν ένα καλύτερο μέλλον τα ιπποειδή στη χώρα μας αλλά και ανά τον κόσμο» συμπληρώνουν.

Info: Η Help Horses (Help Horses at Ymittos) δε βγαίνει ποτέ στον δρόμο, ούτε από πόρτα σε πόρτα για να κάνει έρανο. Οι χρηματικές δωρεές για την ενίσχυση των σκοπών μας γίνονται κυρίως με κατάθεση σε συγκεκριμένο τραπεζικό λογαριασμό ή στο χώρο τους ή κατόπιν ραντεβού με ΕΠΙΣΗΜΟ ΜΕΛΟΣ της Help Horses το οποίο ΕΚΔΙΔΕΙ ΑΠΕΥΘΕΙΑΣ και την νόμιμη απόδειξη. 

Exit mobile version