ΥΓΕΙΑ

Πότε πρέπει να αλλάξω το στρώμα στο κρεβάτι;

Unsplash

Αν δεν ξεκουράζεσαι καλά το βράδυ, μπορεί να πιστεύεις ότι φταίνε οι θορυβώδεις γείτονές ή το ροχαλητό τ@ συντρόφου σου, ή ίσως εκείνος ο απογευματινός καφέ ή το έξτρα  ποτήρι αλκοόλ που ήπιες.

Αν και όλα αυτά θα μπορούσαν να είναι αλήθεια, ο πραγματικός ένοχος για το ότι δεν κοιμάσαι καλά, μπορεί να είναι κάτω από τη μύτη σου. Ή από την πλάτη σου στη συγκεκριμένη περίπτωση. Το σωστό στρώμα, είναι το A και το Ω για την ποιότητα του ύπνου σου.

Τα σημάδια που δείχνουν ότι έχει έρθει η ώρα να αλλάξεις το στρώμα σου

Υπάρχει μια σειρά από σημάδια -κάποια πιο προφανή από άλλα- τα οποία πρέπει να προσέξεις ως προειδοποιητικά ενός κακού στρώματος. Εάν εντοπίζεις ένα ή περισσότερα από αυτά, ίσως είναι καιρός να αναβαθμίσεις τον ύπνο σου, επενδύοντας σε ένα νέο στρώμα. Φτιαγμένα με γνώμονα την άνεση και την κατάλληλη υποστήριξη, οι επιλογές σε στρώματα καλύπτουν κάθε ανάγκη και είναι βέβαιο ότι ένα καλό στρώμα θα σε κάνει να νιώθεις πραγματικά ξεκούραστη μετά από έναν βραδινό ύπνο.

Σημάδια που δείχνουν ότι έχει έρθει η ώρα να αλλάξεις το στρώμα σου:  Ξυπνάς κουρασμένη

Ακόμη και αν κοιμηθείς αρκετά, ξυπνάς νιώθοντας σαν να μην έχεις κοιμηθεί καθόλου. Ακούγεται οικείο; Είναι ένα πολύ συνηθισμένο φαινόμενο. Δεν φαίνεται να έχει σημασία αν έχεις κοιμηθεί 8 ή 18 ώρες. Εάν κοιμάσαι σε κακό κρεβάτι, το σώμα σου μπορεί να μην έχει φτάσει στην κατάσταση ξεκούρασης που χρειάζεται για να ξυπνήσει γεμάτο ενέργεια. Φυσικά, υπάρχουν πολλές άλλοι παράγοντες που επηρεάζουν την ποιότητα του ύπνου σου, όπως:

  • Διατροφή: Ορισμένες τροφές – συνήθως πλούσιες, λιπαρές, βαριές ή πικάντικες – μπορεί να οδηγήσουν σε στομαχικές διαταραχές, υπερβολικά αέρια και πεπτικά προβλήματα. Όλα αυτά θα μπορούσαν να επηρεάσουν τον βραδινό σου ύπνο.
  • Άσκηση: Η άσκηση, και η έλλειψή της, παίζει ρόλο στον κύκλο του ύπνου. Η μέτρια καθημερινή άσκηση βοηθά, ενώ μια εντατική προπόνηση αμέσως πριν τον ύπνο μπορεί να σε υπερδιεγείρει και να έχει αντίθετα αποτελέσματα.
  • Ρουτίνα πριν τον ύπνο:  Πέρα από την άσκηση, υπάρχουν πολλές υπερβολικά διεγερτικές δραστηριότητες που πρέπει να αποφύγεις πριν τον ύπνο, όπως: Η υπερβολική έκθεση στο μπλε φως, η κατανάλωση καφεΐνης πολύ αργά μέσα στην ημέρα, ή η αυξημένη κατανάλωση αλκοόλ.

Υπάρχουν επίσης αρκετές διαταραχές ύπνου που οδηγούν σε κακή ποιότητα ύπνου και δεν πρέπει να αγνοηθούν. Ωστόσο, εάν κανένα από αυτά δεν φαίνεται να είναι το πρόβλημα, ίσως είναι καιρός να κοιτάξετε το στρώμα σoy. Το να ξυπνάς συχνά ή να αλλάζεις συνέχεια στάση κατά τη διάρκεια της νύχτας μπορεί να είναι ενδείξεις ότι το σώμα σου αναζητά χωρίς επιτυχία, μια άνετη θέση ύπνου.

Δεν σε παίρνει εύκολα ο ύπνος

Έχεις δοκιμάσει όλα τα είδη χαλαρωτικής μουσικής και κάθε podcast που υπόσχεται “όνειρα γλυκά”. Ωστόσο, παρά τις τίμιες προσπάθειές σου, το να αποκοιμηθείς είναι πιο δύσκολο από όσο θα έπρεπε. Ανεξάρτητα από το πόσες τεχνικές αναπνοής θα μάθεις, εάν το στρώμα σου δεν υποστηρίζει την σπονδυλική σου στήλη ή δεν παρέχει στο σώμα τον βαθμό σφριγηλότητας που χρειάζεται, ο ύπνος μπορεί να γίνει ένα αδύνατο κατόρθωμα. Ο μέσος άνθρωπος μπορεί να αποκοιμηθεί μέσα σε περίπου 10 ή 20 λεπτά τη νύχτα. Εάν χρειάζεσαι συνέχεια 1 ώρα ή περισσότερο για να το καταφέρεις αυτό, μπορεί να χρειάζεται να ρίξεις μια πιο προσεκτική ματιά στο κρεβάτι σου.

Κοιμάσαι στο ίδιο στρώμα για πάνω από 10 χρόνια

Μερικά στρώματα είναι πιο ανθεκτικά από άλλα, αλλά πόση διάρκεια ζωής έχει ένα στρώμα; Υπάρχουν στρώματα τα οποία αντέχουν για τουλάχιστον 10 χρόνια. Όμως αυτό δεν ισχύει για κάθε στρώμα. Η ποιότητα πολλών στρωμάτων αλλάζει π.χ στα 7 χρόνια. Η χρήση προστατευτικών στρωμάτων είναι ένας αποτελεσματικός τρόπος για να αυξήσεις τη μακροζωία του στρώματός σου, αλλά αν έχουν περάσει δεκαετίες από τότε που το αναβάθμισες, ίσως είναι καιρός να το αντικαταστήσεις με ένα πιο υποστηρικτικό.

Τι να κάνεις για να προσθέσεις χρόνια ζωής στο στρώμα σου:

  • Καθάριζε τακτικά τα κλινοσκεπάσματα
  • Χρησιμοποίησε ένα υπόστρωμα ή ένα προστατευτικό αδιάβροχο κάλυμμα
  • Γύρνα πλευρά το στρώμα κάθε τρεις μήνες
  • Περιόρισε το χρόνο που περνάς με κατοικίδιο στο κρεβάτι
  • Στήριξε το στρώμα με τον κατάλληλο σκελετό κρεβατιού

Σημάδια που δείχνουν ότι έχει έρθει η ώρα να αλλάξεις το στρώμα σου: Έχεις πόνους στο σώμα σου και πιάσιμο

Μπορεί ένα στρώμα να προκαλέσει πόνους στο σώμα; Φυσικά και μπορεί! Εάν ξυπνάς κάθε πρωί με ενοχλητικούς πόνους στον αυχένα και στην πλάτη, μπορεί να σημαίνει ότι δεν γερνάς εσύ, αλλά το στρώμα σου. Μετά από χρόνια συνεχούς χρήσης, το στρώμα σου μπορεί να χάσει σταδιακά τη δομή, τη σφριγηλότητα και τις υποστηρικτικές του ιδιότητες που προσφέρουν τον καλό βραδινό ύπνο που σου αξίζει.

Ή, ίσως από την αρχή δεν έκανες καλή επιλογή σε σχέση με τις προσωπικές σου ανάγκες και το είδος του στρώματος. Το πρώτο βήμα για να αποφασίσεις εάν ένα πιο μαλακό ή ένα πιο σκληρό στρώμα είναι το καταλληλότερο για σένα, είναι να καθορίσεις ποιες είναι οι προσωπικές σου ανάγκες στον ύπνο. Από εκεί και ύστερα, πιθανώς θα πρέπει να αναζητήσεις ένα στρώμα με στήριξη ανά ζώνες.

 

Exit mobile version