ΔΙΑΚΟΠΕΣ

Πού κάνεις camping; 4 campers αποκαλύπτουν τους αγαπημένους τους προορισμούς

iStock

Τι ξέρω για το κάμπινγκ; Ουσιαστικά, ελάχιστα. Μόνο ότι ήταν οι αγαπημένες μου καλοκαιρινές διακοπές όταν ήμουν πολύ μικρή. Θυμάμαι μια τεράστια σκηνή, να φουσκώνουν στρώματα που ήταν τα κρεβάτια μας. Πάρα πολύ πάγο για το ψυγειάκι και τα παγούρια (εκείνα με το βρυσάκι). Να μαλώνει ο μπαμπάς μου με τα πασαλάκια. Να έχουμε κάτι περίεργα κιλίμια για χαλιά της σκηνής (η μαμά μου μετακόμιζει το σπίτι της στο camping). Να κοιμάμαι μέσα σε κουνουπιέρα. Και να κάνω ντους με λάστιχο.

Όταν σε κάποιες διακοπές αποπειράθηκα να πάω για κάμπινγκ με την παρέα μου, διαπίστωσα ότι μάλλον κόλλησα τα ένσημα του camper και πλέον μου αρέσει να κοιμάμαι σε στρώμα κανονικό. Σε δωμάτιο με δική μου τουαλέτα και κλιματιστικό. Οπότε ρώτησα 4 υπέροχες δημοσιογράφους που συνεχίζουν και ως ενήλικες το κάμπινγκ α) τους αγαπημένους προορισμούς τους, β) γιατί κάνουν ακόμη camping και γ) μερικά tips. 

Λια Παπαϊωάννου: Στο camping γίνεσαι ένα με τη φύση

«Έχω κάνει διακοπές σε οργανωμένο camping πολλές φορές από τότε που ήμουν παιδί, αλλά και αργότερα ως ενήλικας. Ο λόγος που επέμενα ήταν ένας: Στο camping γίνεσαι ένα με τη φύση, αλλά διατηρείς ταυτόχρονα και την ανθρώπινή σου αξιοπρέπεια (γειά σας ντουζιέρες, τουαλέτες, καφέ, πλυντήρια).

Έχω απολαύσει το οργανωμένο camping στη Θάσο. Διάλεξα να μείνω στη Χρυσή Αμμουδιά που ήταν μία ατέλειωτη ήρεμη παραλία με το camping να καταλήγει στην άμμο της. Το νησί διαθέτει οργανωμένα camping και σε άλλες, εξίσου όμορφες περιοχές. Είναι μακρινός προορισμός κι όταν βρέθηκα εκεί το έκανα με hardcore τρόπο (τρένο για Θεσσαλονίκη, λεωφορείο για την Καβάλα, πλοίο για τη Θάσο), αλλά η φύση του νησιού με αποζημίωσε.

Επίσης με αποζημίωσε η οργάνωση του camping γιατί καταλαβαίνεις ότι για να κάνω τέτοιο ταξίδι με τα ΜΜΜ δεν κουβαλούσα μαζί μου παρά μόνο τη σκηνή μου. Ό,τι χρειάστηκα τελικά το βρήκα. Αν πρέπει να σου δώσω ένα tip τότε αυτό θα ήταν να μην το κάνεις όπως εγώ». 

Τα tips της Λίας για να σου πετύχουν οι διακοπές με camping

«Πάρε αυτοκίνητο και φόρτωσε (εκτός από τη σκηνή, τα sleeping bag και τα ρούχα σου), αυτοφούσκωτα υποστρώματα, μία ψάθα για χαλάκι εισόδου, ένα πτυσσόμενο τραπέζι και καρέκλες, φορητό ψυγειάκι, θερμός, μπρίκια και μανταλάκια. Για τα υπόλοιπα, συμβουλεύσου τις παροχές του camping που θα επισκεφτείς (αν έχει κοινόχρηστες κουζίνες τι να το κάνεις το γκαζάκι για τον πρωινό σου καφέ και τα μαγειρέματα;) και φόρτωσε αναλόγως.

Τώρα που το σκέφτομαι ήταν η τελευταία φορά στην ενήλικη ζωή μου που μπόρεσα να κάνω διακοπές κάπου για περισσότερη από μία συνεχόμενη εβδομάδα κι αυτό γιατί το camping είναι πραγματικά οικονομικό. Το όποιο camping. Μιλάμε για μέσο κόστος για μία σκηνή 5- 10 ευρώ την ημέρα, και παρόμοιο κόστος για κάθε ενήλικα που μένει σε αυτήν. Το ρεύμα συνήθως περιλαμβάνεται στην τιμή, αλλά κάποια camping στο χρεώνουν περί τα 2 ευρώ.camping

Οι τέλειες διακοπές για σένα που ίσως δεν θέλεις να το κουνήσεις όλη μέρα από την παραλία και τα θες όλα μες τα πόδια σου (τα περισσότερα οργανωμένα camping διαθέτουν μίνι μάρκετ, cafe bar κι εστιατόρια). Για μένα, θα μείνει πάντα στη μνήμη μου ως το καλοκαίρι που ξυπνούσα με το φως του ήλιου, έριχνα τη βουτιά μου στη θάλασσα, ρουφούσα τις σελίδες των βιβλίων μου, ξαναβουτούσα στη θάλασσα, ανακάλυπτα τα ορεινά και παράκτια χωριά της Θάσου κι έκανα τους πιο ωραίους ύπνους της ζωής μου χορτάτη από τη φύση γύρω μου».

Λουκία Λυκίδη: Το κάμπινγκ ή το σιχαίνεσαι ή το λατρεύεις

«Για μένα το να κάνω κάμπινγκ σημαίνει να αναζητώ έναν τρόπο ζωής όσο το δυνατόν πιο κοντά στη φύση. Να κατασκηνώνω μέσα στο πράσινο, να ξαπλώνω απευθείας πάνω στη γη, να ξυπνάω και πριν καλά καλά ανοίξω τα μάτια μου να βουτάω στη θάλασσα. Αυτό κάνει για μένα το camping Αpollo Village στο Γιαννιτσοχώρι, 10 χλμ από την Ζαχάρω, να ξεχωρίζει.

Χωρίς στοιχισμένες, τσιμεντωμένες θέσεις κάμπινγκ -το έχω δει και αυτό-, κάτω από τα δέντρα -το να βρεις σκιά είναι το Ιερό Δισκοπότηρο του κάμπινγκ- μπροστά στην παραλία, χωρίς πολύ κόσμο – μην πας Αύγουστο και χωρίς φασαρία είναι η ιδανική κατάσταση για να χαλαρώσεις και να νιώσεις ότι είσαι σε μια άκρη του κόσμου όπου έγνοιες άγχη και προβλήματα δεν μπορούν να σε φτάσουν.  Εκεί περνάς όλη τη μέρα κάτω από τη σκιά με το βιβλίο σου, με ηχητικό «χαλί» τον τα τζιτζίκια ή την φωνή ενός Γάλλου τουρίστα να διαβάζει ελληνικούς μύθους στα παιδιά του στην διπλανή σκηνή, αληθινή ιστορία».

Camping με παιδιά 

«Αν εξαιρέσεις την ηλικία που είναι μωρά και που δεν θέλησα να δοκιμάσω την ψυχραιμία και τις αντοχές μου, η ζωή στο κάμπινγκ με παιδιά που είναι αρκετά μεγάλα όχι μόνο να αυτοεξυπηρετηθούν αλλά και να βοηθούν -στο κουβάλημα,στο στήσιμο της σκηνής, στο μαγείρεμα και την λάντζα- είναι απόλαυση. Βραδινό μπάνιο, άραγμα στην παραλία με πανσέληνο και απόλυτη 24/7 ελευθερία είναι μερικά από τα πράγματα που τα παιδιά σου θα θυμούνται, πριν φτιάξουν τις δικές τους αναμνήσεις στα camping του μέλλοντος με κιθάρες, φίλους και έρωτες. Θα χρειαστεί να ξεπεράσεις το θέμα των κοινοχρήστων ντους και της κοινόχρηστης τουαλέτας που αν είσαι άτυχος, περιλαμβάνουν αναμονή, αμφίβολη καθαριότητα και κρύο νερό στο ντους

Επίσης, μια ακόμη ενόχληση μπορεί να γίνει το ότι για καθετί που θα θελήσεις να κάνεις -καφέ, μαγείρεμα, ντους- θα πρέπει να συγκεντρώνεις κάθε φορά όλα τα πράγματα που χρειάζεσαι. Το μόνο που θα σε σώσει σε αυτή την περίπτωση είναι να είσαι οργανωτικός και να έχεις τον κατάλληλο “έξυπνο” εξοπλισμό. Αν και οι διακοπές στο κάμπινγκ δεν είναι πια τόσο οικονομικές όσο ήταν παλιότερα έχονταςακολουθήσει και αυτές όλες τις λοιπές ανατιμήσεις –μια τετραμελής οικογένεια πρέπει να υπολογίζει 35 ευρώ περίπου την ημέρα για την διαμονή της σε σκηνή με αυτοκίνητο– σίγουρα είναι πιο οικονομικές από ένα δωμάτιο.

Αν και όσοι αγαπούν το κάμπινγκ δεν το επιλέγουν για τις οικονομικές τιμές του, αλλά για αυτόν τον εντελώς διαφορετικό τρόπο να ζεις και να υπάρχεις για μερικές μέρες ή εβδομάδες -αν είσαι τυχερός- το μήνα. Άλλωστε, το κάμπινγκ ή το σιχαίνεσαι ή το λατρεύεις».

Βιβή Αγγελάκη: Βρήκα το camping για οικονομικές διακοπές στις Κυκλάδες 

«Δεινή camper δεν με λες για κανένα λόγο. Έχω πάει σε παιδική κατασκήνωση, οικειοθελώς. Η θεία μου έχει τροχόσπιτο στο Ναύπλιο, σε οργανωμένο camping και πηγαίνω βόλτα τα καλοκαίρια. Όμως, δεν είχα σκεφτεί ποτέ να προγραμματίσω τις καλοκαιρινές διακοπές μου σε καμπινγκ. Και δεν θα το σκεφτόμουν δηλαδή, αν πριν από περίπου 10 καλοκαίρια η παρέα μου δεν το έθετε ως βέτο: “Θα πάμε Σίφνο, στο camping του Μάκη”

Στο άκουσμα θυμάμαι να δαγκώνομαι. Δεν μίλησα, απλά φρόντισα να επαναλαμβάνω στον εαυτό μου το ρητορικό ερώτημα: Πόσο δύσκολο μπορεί να είναι; Στις Καμάρες, βρίσκεται και το κάμπινγκ του Μάκη, ένας μικρός καθαρός και οργανωμένος χώρος γεμάτος δέντρα, λουλούδια, καλαμωτές. 600 μέτρα από το λιμάνι, πίσω από την χρυσαφένια αμμουδιά. Σε 5-6 λεπτά ήμασταν εκεί. Θυμάμαι τις φίλες μου να στήνουν τη σκηνή και εγώ να διαβάζω το φυλλάδιο με τους κανονισμούς (που by the way τηρούνται). Ο σεβασμός στους άλλους campers αλλά και η ηρεμία ήταν κάτι που γινόταν αμέσως αντιληπτό.

Το μεγαλύτερο ατού του συγκεκριμένου camping, βέβαια, θα έλεγα πως ήταν/ είναι η οργάνωση: Οι καθαρες και πολλές τουαλέτες και ντουζιέρες, τα τραπεζοκαθίσματα, οι πολλές πρίζες, ο μεγαλος χωρος κουζινας, αλλά και το γεγονός ότι ακριβώς δίπλα υπάρχει ένα mini market/καφέ όπου κανείς μπορούσε να φάει πρωινό, να πάρει τον καφέ, σνακς, ποτό αλλά και ό,τι άλλο χρειαζόταν. Να πως επίσης, ως άσχετη από camping, πως βρήκα εξαιρετικό πως στο συγκεκριμένο κάμπινγκ μπορείς να νοικιάσεις σκηνή αλλά και στρώμα.

Εξίσου βολική ήταν η τοποθεσία, σε απόσταση 50 μέτρων βρίσκεται η παραλία, ενώ πολύ κοντά υπάρχει και στάση των λεωφορείων για διάφορα μέρη του νησιού. Τέλος, θυμάμαι το προσωπικό να ειναι εξυπηρετικό και ευγενεστατο. 10 μέρες κύλησαν νερό. Για πρώτη φορά καλοκαιρινές διακοπές σε οργανωμένο camping σε νησί και η αλήθεια είναι ότι πήγε πολύ καλύτερα απ’ ό,τι φανταζόμουν. Αν και δεν μπορώ να το συγκρίνω με άλλα campings, στο συγκεκριμένο εκτός από το γεγονός πως θα ξαναπήγαινα, θα το πρότεινα ανεπιφύλακτα σε κάποιον που ψάχνει μία οικονομική, ήρεμη ή τέτοιου είδους διαμονή σε κάποιο νησί των Κυκλάδων».

Μαρία Πετροπούλου: Camping στα βουνά για να μη δεις το μισό Παγκράτι στις διακοπές σου 

«Θα ξεκινήσω με μια μεγάλη αλήθεια. Το camping δεν υπήρχε καν σαν ιδέα στο κεφάλι μου πριν από μερικά χρόνια. Σαν χθες θυμάμαι τον εαυτό μου να λέει “ούτε καν” βλέποντας story γνωστών μου να επιλέγουν να κάνουν λιτές διακοπές στη φύση, έχοντας τα εντελώς απαραίτητα για μερικές μέρες. Είχαν, όμως, και κάτι που μέχρι τότε δεν αντιλαμβανόμουν πόσο σημαντικό είναι. Την απόλυτη ελευθερία, την ψυχική ηρεμία και τη σωματική χαλάρωση που σου χαρίζει η άμεση επαφή με τη φύση. Μέχρι που έφτασε η στιγμή να τεστάρω κι εγώ τις αντοχές μου κάνοντας αρχικά -για 2 μέρες αυστηρά- camping σε ένα Φεστιβάλ στη Ζήρεια, ένα βουνό της περιοχής μου. Εκεί ήταν που άρχισα να αλλάζω γνώμη για το camping.

Πλέον, μετά από αρκετά χρόνια που έχουν περάσει από εκείνη την εποχή, έχοντας κάνει τόσο ελεύθερο όσο και οργανωμένο camping σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας, δεν μπορώ σίγουρα να χαρακτηρίσω τον εαυτό μου σκληροπυρηνική camper. Είμαι, όμως, σίγουρη για τα 2 πιο αγαπημένα μου μέρη για camping. Απ’ όσα έχω επισκεφθεί, δηλαδή. Ούτε Ευτυχής Μπλέτσας είμαι να έχω πάει παντού, ούτε και έχω ταξιδιωτικό γραφείο που ειδικεύεται στις πεζοπορίες και στις διανυκτερεύσεις κάτω απ’ τ’ αστέρια του ουρανού.

Έχουμε και λέμε: Η πρώτη στάση πρέπει να γίνει στο camping του Χορευτού στο Ανατολικό Πήλιο. Μέσα σε έναν οριοθετημένο, καταπράσινο χώρο δίπλα στη θάλασσα και κάτω από τη σκιά των γερο-πλατάνων, με ξύλινο beach bar, mini market, χώρο για barbecue και πεντακάθαρες τουαλέτες, έχεις την επιλογή να μείνεις είτε σε δική σου σκηνή είτε να κάνεις glamping (πρόκειται για ευρύχωρη σκηνή που διαθέτει κανονικό κρεβάτι και στρώμα, παροχή ρεύματος, ανεμιστήρα, ψυγειάκι και δική της πριβέ βεράντα, περίπου 80 € το άτομο για 4 μέρες) ή τέλος, να μείνεις σε τροχόσπιτο. Υπάρχουν, δηλαδή, όλες οι επιλογές για όλα τα γούστα. Ανάλογα με το επίπεδο των αντοχών αλλά και την εμπειρία σου, κανεις την αντίστοιχη επιλογή. 

Plus: Τα χωρία και οι παραλίες που έχεις την επιλογή να ανακαλύψεις στο Βουνό των Κενταύρων είναι το κάτι άλλο. Δεν χρειάζεται τίποτα παραπάνω για να περάσεις πιο ωραία απ’ ότι θα πέρναγες στις Κυκλάδες παρέα με το μισό Παγκράτι (και τη μισή υφήλιο) φέτος το καλοκαίρι».

Η Μαρία Πετροπούλου έχει κάνει camping στο ναό του σωστού camper

«Το πιο ξακουστό camping των Κυκλάδων είναι για τους πιο “σκληροπυρηνικούς”. Στο camping στην Αντίπαρο, ουσιαστικά έχεις 2 επιλογές. Νοικιάζεις έτοιμη στημένη σκηνή που διαθέτει φουσκωτό στρώμα και μαξιλάρι. End of story. Σε αυτήν την πρώτη περίπτωση, λοιπόν, θες σίγουρα το basic survival kit των campers. Για παράδειγμα, μην παραλείψεις να πάρεις μαζί σου ένα σεντόνι.

Η άλλη επιλογή είναι να στήσεις τη δική σου σκηνή, σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο. Ό,τι και αν αποφασίσεις, πάντως, η τοποθεσία μέσα στις ψηλές καλαμιές και ακριβώς δίπλα στη θάλασσα, είναι μαγική. Όσον αφορά τα amenities, θα βρεις ένα mini market για snacks και είδη πρώτης ανάγκης και ένα εστιατόρια για καθημερινό, μαγειρευτό φαγητό. Οι κοινόχρηστες τουαλέτες είναι μεν καθαρές, αλλά μπορεί να μην τις πετύχεις και στα καλύτερά τους. 

Extra info: Για τη μετακίνησή σου από και προς το λιμάνι υπάρχει διαθέσιμο βανάκι του camping για να σε μεταφέρει. Όσο για το κόστος, αυτό ήταν εξαιρετικά μικρό. Το φαγητό στο εστιατόριο, για παράδειγμα, μαζί με το κόστος της διαμονής, ήταν λιγότερο από 20€ ανά ημέρα. Και πάλι, όμως, αυτό είναι υποκειμενικό. Ανάλογα με το πώς θες να ξοδέψεις τα λεφτά σου. Και κυρίως πού».

Exit mobile version