ΕΞΟΔΟΣ

Βρήκαμε το μέρος που θα φτιάξεις και θα απολαύσεις μεξικάνικο, ακριβώς όπως το έχεις φανταστεί

Παίρνω την ιστορία από την αρχή. Η ώρα να κλείσουμε τους υπολογιστές μας και να φύγουμε από το γραφείο έχει επιτέλους φτάσει. Ωστόσο, επικρατεί μία πείνα. «Λες να πάμε καμία βόλτα στο κέντρο να φάμε;», ρωτάω τη Λία που κάθεται ακριβώς δίπλα μου, γνωρίζοντας ότι και η δική της κοιλιά γουργουρίζει. Λίγο η δουλειά, λίγο η ρουτίνα, λίγο η βιασύνη, λίγο το «θα φάω πιο μετά εγώ» (που τελικά δεν ήρθε ποτέ), ο δρόμος προς το κέντρο, μονόδρομος.

Φτάνουμε Μοναστηράκι και κατευθυνόμαστε προς την Πλατεία Αγίας Ειρήνης. Εκεί που συνήθως πηγαίνουμε για να απολαύσουμε τα δικά μας after work drinks. Και εκεί που κοιτάμε γύρω μας για να αποφασίσουμε πού τελικά θα κάτσουμε, βλέπω ξαφνικά μπροστά μου (και προς μεγάλη μου έκπληξη) το Ancho. Το eye-contact που έκανα με τη Λία, ήταν αρκετό για να καταλάβουμε και οι 2 πού θα ζήσουμε την καλύτερη μεξικάνικη, γευστική εμπειρία εκείνο το απόγευμα της Πέμπτης. Ως fans της μεξικάνικης κουζίνας που είμαστε, λοιπόν, μπήκαμε μέσα χωρίς δεύτερη σκέψη.

Με λίγα λόγια, ο δρόμος από το γραφείο μάς οδήγησε μοιραία στο νεοσύστατο Ancho στο κέντρο της Αθήνας που ετοιμάζεται να κάνει τη δική του μεξικανική επανάσταση επί της Αιόλου, σε απόσταση αναπνοής από την Πλατεία Αγίας Ειρήνης. Και επειδή αυτό που γεύτηκε ο ουρανίσκος μας δεν γίνεται να μείνει μόνο για εμάς, εγώ και η Λία αποφασίσαμε να σου εξιστορήσουμε τη δική μας εμπειρία, η οποία θα σε πείσει πως αξίζει να επισκεφθείς και εσύ την επόμενη φορά που θα βρεθείς στο κέντρο, το Ancho. Την πιο «in» street food, λατινοαμερικάνικη προσθήκη στην καρδιά της πόλης. Viva la Mexico!

Ancho

Σε αυτό το σημείο, αξίζει και μία αναφορά στη super σύγχρονη διακόσμηση που σε μεταφέρει στους δρόμους του Μεξικό. Οι περίτεχνες και ιδιαίτερες τοιχογραφίες που κοσμούν κατά μήκος το μαγαζί (ιδανικές για insta stories), το minimal design που σε ηρεμεί, οι διακριτικές πινελιές χρώματος που προδίδουν έξτρα στιλιστικό ενδιαφέρον και το ξύλο που «αγκαλιάζει» τη συνολική διακόσμηση, είναι όλα στοιχεία που συνθέτουν έναν all day προορισμό, ιδανικό για το lunch σου, το after work φαγητό και τα after work drinks. Όπως, δηλαδή, έκανα και εγώ με τη Λία. Ζήσαμε την απόλυτη Ancho Mex-perience, συνθέτοντας και απολαμβάνοντας τα αγαπημένα μας μεξικάνικα πιάτα, στον πιο ντιζαϊνάτο χώρο. 2 σε 1!

Η εμπειρία της Λίας Παπαϊωάννου

Αν υπάρχει μία διεθνής κουζίνα που δοκιμασμένα (ξανά και ξανά) μου αρέσει αυτή είναι σίγουρα η μεξικάνικη. Δεν με έχει απογοητεύσει ποτέ κάθε φορά που θέλω να φάω κάτι χορταστικό και γευστικό. Κάτι που θα κάνει τους γευστικούς μου κάλυκες να ξυπνήσουν και να μου πουν «ευχαριστώ». Το μεξικάνικο είναι η αδυναμία μου και το να συνδυάζω τις γεύσεις της μεξικάνικης κουζίνας όπως θέλω εγώ, η ονειρική μου εμπειρία. Κάπως έτσι το Ancho έγινε το go – to place μου από τότε που το ανακάλυψα με τη Μαρία. Κάθε φορά που θέλω να γευτώ τη μεξικάνικη κουζίνα, πάω εκεί.

Στην πρώτη μου επαφή με το Ancho, λοιπόν, ανακάλυψα ότι τα συστατικά που μπαίνουν μέσα στα tacos, τις quesadillas, τα burritos είναι οι πρωταγωνιστές. Η φιλοσοφία πίσω από τη μεξικάνικη κουζίνα είναι άλλωστε αυτός ο μοναδικός συνδυασμός γεύσεων με επιρροές από την Ισπανική κουζίνα των connquistadors και των υλικών που πατρίδα τους είναι το Μεξικό. Και εκεί μπορώ να διαλέγω όποιον συνδυασμό θέλω για να ικανοποιήσω την όρεξή μου.

Το Ancho μετρά 10 χρόνια επιτυχημένης πορείας με καταστήματα στο Χαλάνδρι, την Κηφισιά και τη Γλυφάδα κι εγώ ως «παιδί του κέντρου» το ήθελα λίγο πιο κοντά μου. Και κοίτα να δεις που εισακούστηκα. Το νέο Ancho που άνοιξε τις πόρτες του στην οδό Αιόλου 25 στην πλατεία Αγίας Ειρήνης, με καλεί στον απόλυτο street food προορισμό της πόλης. Φυσικά και ανταποκρίθηκα στο κάλεσμα, δεδομένου ότι δεν είχα φάει και τίποτα!

Αυτό που λάτρεψα στο Ancho είναι ότι μου προσφέρει την απολυτη Do It Yourself εμπειρία που επιθυμώ να έχω κάθε φορά από τη μεξικάνικη κουζίνα. Και στο νέο διώροφο κτίριο του Ancho στην πιο hip πλατεία του κέντρου, δημιουργώ τα δικά μου πιάτα. 

Οταν λέμε DIY το εννοούμε, αλλά τι ακριβώς να περιμένεις με το που μπεις στον καλαίσθητο χώρο του Ancho; Τα βήματα για να βιώσεις την απόλυτη Anchο Mex-perience είναι τα εξής: Επιλέγεις τη βάση του πιάτου σου, τη γέμιση, τις salsas κι έπειτα όποιο άλλο extra υλικό θέλεις. Διαβάζοντας παρακάτω θα κάνεις όλα τα παραπάνω βήματα εικόνα.

Ξεκίνησα απλά, λιτά και εγγυημένα. Με nachos ως βάση και την αγαπημένη μου συνταγή της μεξικάνικης κουζίνας on top. Ολόφρεσκα nachos κομμένα στο χέρι και chili con carne και τυρί cheddar και κανείς δεν μπόρεσε να αντισταθεί. Σίγουρα εγώ δεν μπόρεσα αλλά ούτε και η Μαρία με την οποία χτίσαμε παρέα τα δικά μας πιάτα για την απόλυτη γευστική εμπειρία.

Ancho

Προχώρησα έπειτα στο παρασύνθημα. Μπροστά στη βιτρίνα, τα υλικά ολόφρεσκα με περίμεναν να αποφασίσω. Βλέπεις στο Ancho δεν υπάρχουν καταψύξεις ή φούρνοι μικροκυμάτων. Όλα φτιάχνονται στην κουζίνα καθημερινά και ανανεώνονται για να σε περιμένουν ολόφρεσκα να τα διαλέξεις. Οι quesadillas μου με περίμεναν να τις γεμίσω. Είμαι άνθρωπος της ποικιλίας επομένως στο δίλημμα κρέας ή θαλασσινά απάντησα αυτόματα μέσα μου «Και τα δύο». Και έτσι οι δύο μερίδες quesadillas μου είχαν απ’ όλα.

Για την πρώτη επέλεξα τυρί, μανιτάρια, grilled steak, δηλαδή μαριναρισμένο μοσχάρι σιγομαγειρεμένο για ώρα όπως μόνο οι μετρ της μεξικάνικης κουζίνας ξέρουν να φτιάχνουν, σάλτσα ήπιας έντασης ranchera που είναι όσο καυτερή τη θέλω και sour cream για να με «σβήσει». Για τη δεύτερη μερίδα quesadillas ήθελα οπωσδήποτε να δοκιμάσω τις spicy shrimps του Ancho. Είναι γαρίδες ψημένες στη σχάρα με μπαχάρια Cajun και βρέθηκαν απευθείας ολόφρεσκες στις quesadillas μου μαζί με τυρί, ολόφρεσκα λαχανικά και σάλτσα pico de gallo.

Τα πιάτα μου ετοιμάστηκαν και βρέθηκε μπροστά μου η γευστική εμπειρία που με μετέφερε αυτόματα στους πολύχρωμους δρόμους του Μεξικό. Σε μία κουλτούρα που επιβιώνει με μοναδικότητα αλλά και προσαρμοστικότητα προσφέροντας τα πιάτα της σε έναν πλανήτη που ευτυχώς έχει γίνει ένα ως προς τις γευστικές εμπειρίες των κατοίκων του. Το αυθεντικό Μεξικό αλλά κι αυτό που συναντάς στους δρόμους της Καλιφόρνια όπου το μεξικάνικο είναι το κυρίαρχο street food,  βρίσκεται και στο κέντρο της Αθήνας.

Καθισμένη στο τραπέζι μου με τις επιλογές μου μπροστά μου, τη Μαρία απέναντί μου και τα γλυκά churros να μας περιμένουν στη μέση για το τέλος μαζί με τις spicy Mayan σοκολάτα και dulce de leche dips που τα συνόδευαν, ταξίδεψα σε κάθε γωνιά της γης όπου συναντά κανείς τη μεξικάνικη κουλτούρα. Τσουγκρίσαμε τις Frozen margaritas μας και ξεκινήσαμε μαζί το ταξίδι με οδηγό το νέο Ancho στην Αιόλου 25.

Το Ancho είναι μία μεξικάνικη εμπειρία, ένα Mexperience που απλώνεται σε όλη την πόλη κι εγώ θα παραμείνω μία πιστή του ακόλουθος!

Η εμπειρία της Μαρίας Πετροπούλου

Αρχικά, θα ξεκινήσω συμφωνώντας απόλυτα με τη Λία, ως προς την Do It Yourself εμπειρία που προσφέρει το Ancho. Όλα τα πιάτα είναι κομμένα και ραμμένα στα μέτρα του δικού σου στομαχιού. Η διαδικασία είναι πολύ απλή. Το μόνο που έχεις να κάνεις είναι να επιλέξεις τη βάση που θέλεις για το πιάτο σου, έπειτα τη γέμιση, μετά τις salsas και για το τέλος, όποιο άλλο έξτρα υλικό λαχταρά η ψυχή σου για επιπλέον απόλαυση.

Επομένως, ως ένα άτομο που λατρεύει τα χρώματα, τις εντάσεις, τα αρώματα και τις spicy γεύσεις που χαρακτηρίζουν τη μεξικάνικη κουζίνα, λάτρεψα από την πρώτη στιγμή το γεγονός ότι μπορώ να προσθέσω τα αγαπημένα μου υλικά σε όποιο πιάτο και αν επιλέξω κάθε φορά που πηγαίνω στο Ancho. Τον μεξικανικό, street food παράδεισο που πλέον βρίσκεται πιο κοντά μου από ποτέ. Εκεί που χτυπάει ο παλμός της πόλης. Να ‘ναι καλά το άδειο μου στομάχι που το ανακάλυψε!

Ως σκληροπυρηνική fan των μεξικάνικων γεύσεων, λοιπόν, δεν θα μπορούσα να ξεκινήσω το γεύμα μου με κάτι άλλο πέρα από ένα (μπαμπάτσικο στην προκειμένη) burrito. Ένα πιάτο που δεν λείπει ποτέ μα ποτέ από την παραγγελία μου, κάθε φορά που θέλω να φάω μεξικανικό.

Αυτήν τη φορά, όμως, συνέβη κάτι μαγικό. Ένα μαγικό για το οποίο μίλησα παραπάνω και λαμβάνει χώρα στο Ancho. Αυτό, δεν είναι άλλο από την ελευθερία που έχεις να δημιουργήσεις το δικό σου burrito (όπως και όλα τα υπόλοιπα πιάτα) και να προσθέσεις τα υλικά που λαχταράς (ή σου κάνουν κέφι εκείνη την ώρα). Έτσι έκανα και εγώ λοιπόν στο δικό μου, «γεμίζοντάς» το με τα αγαπημένα μου υλικά, χωρίς κανέναν περιορισμό.

Ένα θα σου πω: Μόλις από την πρώτη δαγκωνιά, η έκρηξη αγαπημένων γεύσεων στον ουρανίσκο μου ήταν απερίγραπτη. Το καλύτερο και πιο χορταστικό δώρο για το στομάχι μου (σε πρώτη φάση γιατί υπήρξε και συνέχεια).

Και επειδή δεν θέλω να σε αφήσω με την περιέργεια για το τι υλικά ακριβώς επέλεξα για το burrito μου, στις επόμενες σειρές θα σου αποκαλύψω τις επιλογές μου και κράτα σημειώσεις.

Ancho

Για βάση επέλεξα καλαμποκένια τορτίγια. Πρόσθεσα κόκκινο ρύζι, καλαμπόκι, πολύχρωμα λαχανικά, τυρί, φασόλια, chicken asada, aka φιλέτο κοτόπουλο μαριναρισμένο για 24 ώρες και ψημένο στη σχάρα και ολοκλήρωσα τη δημιουργία μου με guacamole από ώριμα αβοκάντο, sour cream και καυτερή σάλτσα Tomatillo verde, έτσι για την τσαχπινιά. Από τα πιο δυνατά, μεξικανικά combo για burrito!

Το burrito καταβροχθίστηκε κατευθείαν, όμως η πείνα ήταν τόσο μεγάλη που δεν είπα «όχι» σε μερικά tacos, στα οποία ακολουθήθηκε η ίδια λογική. Διάλεξα ό,τι μα ό,τι υλικά ήθελα από τη βιτρίνα και συνέθεσα τα δικά μου, όπως ακριβώς τα είχα φανταστεί.

Ξεκινάω με το αγαπημένο μου: Tacos με μαλακό ζυμάρι, μοσχάρι barbacoa, chipotle mayo, κόκκινο λάχανο και ψιλοκομμένη ντομάτα. Ένα μεξικανικό όνειρο!

Ancho

Συνεχίζω με το tacos από μαλακό ζυμάρι και γέμιση από chicken asada, σάλτσα ranchera, sour cream, καλαμπόκι, λαχανικά και μαρούλι. Για το τέλος αφήνω αυτό με το τραγανό ζυμάρι και τη γέμιση από carnitas (δηλαδή ψιλοκομμένο χοιρινό μαγειρεμένο σε μεξικάνικη, παραδοσιακή συνταγή), τυρί, σάλτσα pico de gallo και guacamole και ένα σάλιο έτρεξε.

Κάπου εδώ, το στομάχι μου έχει γεμίσει αλλά δεν μπορώ να πω «όχι» σε ένα γλυκάκι, ούτε εγώ αλλά ούτε και η Λια. Γιατί, όπως γνωρίζω και γνωρίζεις, πάντα υπάρχει extra χώρος για γλυκό όσο κι αν έχεις σκάσει -και γιατί αντικειμενικά ποιος μπορεί να αντισταθεί σε χειροποίητα churros; Εμείς πάντως δεν μπορέσαμε!

Συμπερασματικά, εάν με ρωτάς, θα σου πω πως πρόκειται για μια γευστική εμπειρία που αξίζει να ζήσεις στο κέντρο της Αθήνας (γιατί το Μεξικό πέφτει κάπως μακριά). Μην ξεχάσεις να συνοδεύσεις το γεύμα σου με μία frozen margarita, όπως έκανα εγώ με τη Λία. Δεν θα σου κρύψω πως το κάναμε refill μας. Έτσι, συνδυάσαμε πλούσιο γεύμα και after work drinks σε ένα!

Οι διευθύνσεις που πρέπει να ξέρεις

Αθήνα

Αιόλου 25, Πλατεία Αγίας Ειρήνης | +30 698 043 6301

Κηφισιά 

Κασσαβέτη 9 | 14562 | 211 1831882

Χαλάνδρι 

Κολοκοτρώνη & Γρηγορίου Γυφτοπούλου 9 | 15233 | 210 6801097

Γλυφάδα

Γιαννιτσοπούλου 3 | 16674 | 216 8001887

Web: https://www.ancho.gr/

FACEBOOK | INSTAGRAM | TIKTOK