ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ 2024

Πού τρώνε οι ντόπιοι στις Κυκλάδες: 15 ταβέρνες με καλό φαγητό μόνο για locals

Unsplash

Έχω ζήσει τις Κυκλάδες σε εποχές που δεν κλείναμε δωμάτια (ειδικά μέσω πλατφορμών, θυμάμαι ένα καλοκαίρι να παίρνω τηλέφωνο όλα τα ενοικιαζόμενα δωμάτια που είχα βρει στην Πάρο), δεν κλείναμε τραπέζι να φάμε σεβίτσε και ρόκα- παρμεζάνα ή αποδομημένες χωριάτικες και δεν είχαμε νερό για μπάνιο γιατί το απόθεμα νερού του νησιού τελείωνε. Δεν άλλαξαν όλα στις Κυκλάδες τελικά.

Για χρόνια ταύτιζα το ελληνικό καλοκαίρι με τις διακοπές στις Κυκλάδες (μετά ανακάλυψα το υπόλοιπο Αιγαίο). Ναι, έχω ζήσει και τα χρόνια που αλλάζαμε νησί (island hopping δηλαδή) κάθε 5 μέρες. Κάποτε οι διακοπές στις Κυκλάδες κρατούσαν 3 εβδομάδες.

Άλλαξαν κάποια πράγματα στα Κυκλαδονήσια. Τι δεν άλλαξε; Το φαγητό. Στις ταβέρνες στις Κυκλάδες θα φας πολύ καλά, εξαιρετικά, μερικές φορές ανεπανάληπτα. Αν σε πάρει και κάποιος ντόπιος από το χεράκι στα μέρη του, θα θυμάσαι τη γεύση του νησιού για χρόνια. Θα μοιραστώ, εντελώς υποκειμενικά, κάποια μαγαζιά στα Κυκλαδονήσια που αγαπώ. Υπάρχουν σίγουρα άλλα τόσο που δεν έχω ανακαλύψει ακόμη. 

Άνδρος 

Στο νησί που έχουν τα εξοχικά τους πολλοί Αθηναίοι και φτάνεις σε λιγότερο από 90 λεπτά, θα φας το καλύτερο κρέας στην φάρμα του Κόσση (μετά από μπάνιο στην τέλεια παραλία του Ζορκού). Είναι αυστηρά για κρεατοφάγους. Αν γλείφετε τα δάχτυλα σας όταν τρώτε κατσικάκι στη λαδόκολλα, αυτός είναι ο προορισμός σας. Είναι το ιδανικό μέρος για οικογένειες μιας και τα παιδιά μπορούν να κάνουν βόλτες με αλογάκια που διατηρεί ο ιδιοκτήτης στη φάρμα του. 

Ταβέρνες στις Κυκλάδες: Νάξος

Η καλύτερη πατάτα στις Κυκλάδες. Θα ευχαριστηθεί η ψυχή σου τηγανητή πατάτα. Η σκέψη της ταβέρνας της Ματίνας στον Κόρωνο μού φέρνει δάκρυα χαράς στα μάτια (μια μικρή υπερβολή ναι, αλλά λέω αλήθεια). Ξέρεις πολλές ταβέρνες με τα δικά τους τοπικά προϊόντα; Στης Ματίνας, το τηγάνι είναι μονόδρομος. Ο σύζυγός της τρέφει τα δικά τους ζώα. Να πας. 

Τήνος

Στην Τήνο δεν υπάρχει περίπτωση να μη φας καλά. Είναι πλέον ο γαστρονομικός προορισμός στις Κυκλάδες. Αν είσαι καλοφαγάς (σαν κι εμένα), στο Ντουάρ (στο χωριό Στενή), κλείσε τραπέζι πριν καν κατέβεις Πειραιά. Κλασική ελληνική χασαποταβέρνα. Θα πας για τη μοσχαρίσια μπριζόλα. Θα με θυμηθείς. 

Μύκονος

Kiki’s, στον Άγιο Σώστη. Χωρίς κράτηση. Αυτό είναι ένα θαύμα. Όπως το ροζέ του και οι γαρίδες σαγανάκι. Τι άλλο να πω; Κανονικά αυτά τα μυστικά τα κρατάμε επτασφράγιστα. Δεν υπάρχει αυτή η ταβέρνα στη Μύκονο.

Σύρος

Θα πας στο Κίνι, θα βρεις μια ταβέρνα σε μια τοποθεσία σκέτη ποίηση. Τρως πάνω στο κύμα στο Αλλού Γυαλού. Ψαράκι και θαλασσινά θα πάρεις. Θα σ’τα μαγειρέψει η κυρία Λίνα. Ζήτα και το ξινοτύρι τους. Ντόπιο και τέλειο. 

Πάρος 

Νάουσα και Παροικιά έχουν πολλά εστιατόρια. Καλά εστιατόρια. Ακριβά εστιατόρια. Και πολλούς σεφ. Μπείτε στο αμάξι και βάλτε στο GPS τον προορισμό Μουράγιο, Αλυκή. Αν το καλοκαίρι στις Κυκλάδες για σένα σημαίνει «ψαροταβέρνα», είσαι στο σωστό σημείο. Φρέσκο ψάρι να γλείφεις τα δάχτυλά σου.

Αντίπαρος

Περαματάκι στο Σωρό. Εγγύηση. Οικογενειακή ταβέρνα με μαγειρευτά. Ναι, γεμιστά, μουσακά, ιμάμ. Το καλοκαίρι που ξέρουμε κι αγαπάμε. Κοκκινιστό κατσικάκι σε συλλογίζομαι ακόμη. Και ξέρεις τι σε περιμένει στο τέλος του γεύματος;  Αρωματισμένο ρυζόγαλο με ξύσμα λεμονιού. Αυτά τα καλοκαίρια στις Κυκλάδες νοσταλγώ. 

Μήλος

Εμπουριός. Και πιταράκια έχουν και κολοκυθοκεφτέδες και καρπουζόπιτα. Με έχουν πάει λοκάλια της Μήλου σε αυτή την ταβέρνα, σου λέω είναι εγγύηση. Τότε είχε χωματόδρομο. Για να δεις πώς είναι η πραγματική Μήλος και όχι αυτή που του Instagram που έκανε άλλο ένα νησί στις Κυκλάδες απλησίαστο. 

Σέριφος

Η Σέριφος είναι το αγαπημένο μου νησί στις Κυκλάδες. Δεν έχω πάει ακόμα και στις 72 παραλίες του κι ας έχω πάει 3 φορές. Έχω πάει όμως και στις 17 που είναι προσβάσιμες με αυτοκίνητο. Και όποτε πηγαίνω, κλείνω τραπέζι στην ψαροταβέρνα Της Καλής. Αυθεντικές κυκλαδίτικες συνταγές. Και φρέσκο ψάρι. Στο Λιβάδι.

Σίφνος

Η ταβέρνα στην Χρυσοπηγή με το ίδιο όνομα είναι η αγαπημένη ταβέρνα των ντόπιων. Είναι εκεί από το 1993 και παραμένει το τίμιο παραδοσιακό ταβερνάκι που ξέρουμε εδώ και δεκαετίες. Είναι δίπλα στην παραλία (λιγότερο κοσμική από τις πολύβουες) και στο εκκλησάκι που το καλοκαίρι γίνονται συνεχώς γάμοι. Μαστέλο στο πήλινο να πάρεις. Εδώ έφαγα πρώτη φορά στη ζωή μου την σιφνέικη ρεβυθάδα από τον ξυλόφουρνο. Και έχω επιστρέψει στο νησί για αυτό το πιάτο. Η Σίφνος είναι το νησί με τις πιο παραδοσιακές γεύσεις στις Κυκλάδες (γνώμη μου)

Αμοργός

Για κάποιο λόγο, βρέθηκα στο νησί τέλη Σεπτεμβρίου (και ήταν μαγικά). Έφαγα μέσα στο Μοναστήρι της Παναγίας της Χοζοβιώτισσας (και ήταν μαγικά). Δεν έχω δει το νησί κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού αλλά είμαι σίγουρη ότι τα vibes είναι τα ίδια.Το Λιμάνι της Κυρά Κατίνας στην Αιγιαλή είναι σίγουρα μια πρόταση των ντόπιων. Πατατάτο να φας, κατσικάκι κοκκινιστό είναι. Μακάρι να βρεις τραπέζι στην ταράτσα. Θα σου πω άλλη μια διεύθυνση στην Αμοργό, στη Μαρουσώ. Οι ταβέρνες στις Κυκλάδες που μου προκαλούν σιελόρροια. 

Ταβέρνες στις Κυκλάδες: Σαντορίνη

Το Στέκι του Ψαρά στη Βλυχάδα είναι μια ταβέρνα τίμια στο νησί που κάθε καλοκαίρι γίνεται θέμα για τον υπερτουρισμό του. Θα φας φρέσκα ψάρια και δεν θα πληρώσεις ένα νεφρό. Εννοείται να παραγγείλεις ντοματοκεφτέδες, είναι τέλειοι της Σαντορίνης.

Ίος

Ταβέρνα στην Ίο που τρώνε οι ντόπιοι; Όλοι οι δρόμοι οδηγούν στο Βιλαέτι στον Επάνω Κάμπο. Για τα φρέσκα λαχανικά από τον κήπο τους, τα τσιμέτια και τις πίτες με φύλλο σπιτικό. Και κρασιά από την Οινοποιητική Ίου (Ιήτης και Ριζώματα).

Σίκινος 

Στη Σίκινο, ευτυχώς, δεν θα βρεις τρελές γκουρμεδιές. Αυτά τα πιάτα που χρειάζονται 600 λέξεις για να περιγραφούν δεν θα βρεις. Μαγειρευτά από την Μαργαρίτα στο Μελτέμι, στην Αλοπρόνοια.

Δονούσα

Δεν υπάρχουν και άπειρες επιλογές για φαγητό. Η ταβέρνα της Καλοταρίτισσας είναι η διεύθυνση που χρειάζεσαι. Μπορεί να τρως και κάθε μέρα εκεί κεφτεδάκια και μπιφτέκια.