6 πράγματα που δεν πρέπει να κάνεις στην κουζίνα, σύμφωνα με επαγγελματίες σεφ
- 23 ΙΟΥΝ 2020
Masterchef δεν είσαι, αλλά ξέρεις να μαγειρεύεις και να καθαρίζεις σωστά την κουζίνα και τα αντικείμενα μέσα σε αυτή. Είσαι 100% σίγουρη;
Μήπως, ως ερασιτέχνης, κάνεις κάποια λάθη που μέχρι τώρα περνούσες για σωστά; Δεν σ’το λέω εγώ διότι ποια είμαι εγώ να σε κρίνω; Οι επαγγελματίες σεφ σου τα λένε, που στενοχωριούνται για αυτά που κάνεις και κανείς δεν είναι εκεί για να σε σταματήσει. Να σου πάρουν το αλάτι από το χέρι, όταν μπαίνεις στην κουζίνα.
Κάνεις δύσκολες συνταγές όταν μπαίνεις στην κουζίνα
Όχι, θα μάθω να κάνω σφαιροποίηση και σούσι στην κουζίνα μου στα Εξάρχεια, είπες στον εαυτό σου και λογικά απέτυχες. «Τα βιβλία μαγειρικής απευθύνονται και σε επαγγελματίες, και αν δεν έχεις μία πλήρως εξοπλισμένη κουζίνα, το αποτέλεσμα θα είναι λάθος. Μείνε στα απλά, τα κλασικά και σε αυτά που ξέρεις ότι θα απολαύσουν όλοι, χωρίς να αγχωθείς», σου λέει ο σεφ Dieter Samijn.
Ακολουθείς κατά γράμμα τη συνταγή
Προσοχή, δεν μιλάμε για ζαχαροπλαστική που επιβάλλεται να βάζεις ακριβείς ποσότητες. Αλλά ένας σεφ σου λέει ότι όταν είσαι αρχάριος, είναι πολύ σημαντικό να πειραματίζεσαι και να ακολουθείς το ένστικτό σου. Αντικατάστησε υλικά και βάλε αυτά που αρέσουν σε εσένα περισσότερο. Κοινώς, κάνε δική σου τη συνταγή.
Πολύ λίγο ή πάρα πολύ αλάτι
«Δεν είναι εύκολο να βρεις τη χρυσή τομή, αλλά το σωστό αλάτι είναι όταν δοκιμάζεις και σκέφτεσαι ότι ένας παραπάνω κόκκος θα το έκανε αρκετά αλμυρό», λέει ο σεφ Nick Tampuro και αυτό οδηγεί στο άλλο σημαντικό λάθος που κάνεις. Δεν δοκιμάζεις τη συνταγή σε όλα τα στάδια. Μόνο η γλώσσα σου θα σου πει αν είσαι οκ με το αλάτι.
Αποθηκεύεις λάθος τα μανιτάρια και τα βότανα
Έχουμε ήδη πει ότι οι πλαστικές σακούλες είναι το μεγαλύτερο λάθος που μπορείς να κάνεις στη συντήρηση των τροφίμων. Οι χάρτινες σακούλες (ακόμα και οι εφημερίδες) είναι ο σωστός τρόπος να φυλάξεις τα διάφορα βότανα για μαγειρική, αλλά και τα μανιτάρια.
Καθαρίζεις αφού μαγειρέψεις
Τόσα Master Chef έχεις δει. Ακόμα να μάθεις ότι η κουζίνα πρέπει να είναι καθαρή καθ’όλη τη διάρκεια του μαγειρέματος. Γλιτώνεις χρόνο και κόπο.
Κουνάς τα τηγάνια στην κουζίνα
Το έχεις δεν σε κάθε ταινία και μαγειρική εκπομπή και πας και τα ξεσηκώνεις. «Αυτή η κίνηση μειώνει τη θερμοκρασία αυτού που φτιάχνεις και δεν γίνεται σωστά η καραμελοποίηση. Εφόσον δεν είσαι επαγγελματίας, άσε το τηγάνι στην ησυχία του», μας μαλώνει ο σεφ Ben Daitz.