Πριν και μετά: Η ανακαίνιση σε δώμα 28 τ.μ. στο Παλαιό Φάληρο, το έκανε να φαίνεται πολύ μεγαλύτερο
- 7 ΜΑΡ 2024
«Στην Αθήνα της αστικής κρίσης, οι ανάγκες για φρέσκους χώρους που στεγάζουν τον άνθρωπο αναδιαμορφώνονται, δίνοντας προτεραιότητα στην αισθητική, στη χρήση και τον χρήστη», παρατηρεί ένας από τους πιο επιδραστικούς street artists της Αθήνας που ταυτόχρονα ασκεί το επάγγελμα του αρχιτέκτονα. Ο Yiakou είναι ο ρομαντικός καλλιτέχνης που κρύβεται πίσω από τα πιο ερωτικά και συναισθηματικά graffiti quotes που θα ανακαλύψεις τυχαία σε διάφορα σποτάκια της πρωτεύουσας, των επαρχιακών δρόμων και πόλεων, του εξωτερικού, των εγκαταλελειμμένων κτιρίων, των εργοτάξιων. Κυριολεκτικά παντού. Κρύβεται, επίσης, πίσω από την ανακαίνιση ενός μικροσκοπικού διαμερίσματος 28 τ.μ. στο Παλαιό Φάληρο.
Ο Yiakou γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα. Για χρόνια η τέχνη του αποτελούσε σημείο αναφοράς στον τρόπο επικοινωνίας μέσα από τα χαρακτηριστικά του έργα σε κεντρικούς δρόμους ως street artist. Ο χώρος του graffiti, η γεωμετρία της τέχνης και η συνεχόμενη εξερεύνηση κτιρίων για δημιουργικότητα τον έφεραν πολύ κοντά στο να ταξιδέψει σε έναν ακόμα χώρο. Αυτόν της αρχιτεκτονικής.
Αριστεύοντας στον τομέα του Interior Architecture, του πανεπιστημίου της Μεγάλης Βρετανίας Middlesex University London, προχωράει στη δημιουργία χώρων που ο παρατηρητής βιώνει τη σύνδεση του με το αποτέλεσμα του έργου. «Εμπειρία», «μετάβαση» και «πόλωση» είναι οι 3 βασικές λέξεις που οδηγούν κάθε δημιουργία του στο να κεντρίζει το ενδιαφέρον και να εγείρει συζητήσεις γύρω από τη νέα γενιά αρχιτεκτόνων και το κατά πόσο αυτή μεταβάλει ανθρωποκεντρικά τον χώρο διαβίωσης.
Σε μια κουβέντα που είχαμε για το LadyLike, λοιπόν, ο εικαστικός και αρχιτέκτονας μού παρουσίασε το νέο αρχιτεκτονικό του εγχείρημα που ακούει στο όνομα LoftToy και βρίσκεται κάπου στους δρόμους του Παλαιού Φαλήρου. Πρόκειται ξεκάθαρα για ένα αρχιτεκτονικό δείγμα της καλλιτεχνικής του φύσης.
«Το LoftToy, γεννήθηκε από την έννοια του παιχνιδιού, της ανάγκης για παρατήρηση-εξερεύνηση αλλά και την πόλωση που μια κατοικία τελευταίου ορόφου μπορεί να προσφέρει, θυμίζοντας ένα μικρό παιχνίδι που σου τραβάει την προσοχή για εξερεύνηση. Αν κάποιος ονομάτιζε το στιλ, σίγουρα είναι ένας μοντέρνος χώρος και λόγω των στοιχείων που το αποτελούν κάτι από pop art θα το χαρακτήριζε», μού λέει στην αρχή ο Yiakou.
LoftToy: Οι pop art αλλαγές του καλλιτέχνη Yiakou σε δώμα 28 τ.μ., το έκαναν να φαίνεται πολύ μεγαλύτερο
«Το 28 τ.μ. LoftToy, είναι ένα δώμα που ανέκαθεν στέγαζε ανθρώπους που έψαχναν την ατομική τους φωλιά, καθώς η ηρεμία της περιοχής του Παλαιού Φαλήρου (όπου βρίσκεται) αλλά και η άπλετη θέα προς τον Υμηττό είναι 2 “ατού” λόγοι για επιλογή.
Όμως, ο χρόνος αφήνει τα σημάδια και στην αρχιτεκτονική, και έτσι οι ανάγκες που δημιουργούνται είναι κάτι παραπάνω από ένα ήρεμο μέρος για κατοικία. Λόγω του ότι το κτίσμα, για να βρεθεί στην τελική του μορφή, πέρασε από 3 φάσεις, η εικόνα του, μέχρι πριν την ανακαίνιση, θύμιζε έναν λαβύρινθο ανοικτών και κλειστών σημείων, 2 επιπέδων όπου η συνέχεια και η ασυνέχεια έκαναν τα 28 τ.μ. να μοιάζουν πολύ μικρότερα», λέει ο ίδιος στο LadyLike.
Όσο για τον σκοπό της ανακαίνισης του διαμερίσματος, ο Yiakou μάς λέει πως αυτός ήταν η «“στροφορμή” του χρήστη, ώστε να τον κρατάει περισσότερο χρόνο μέσα, δίνοντας του την αίσθηση της πληρότητας» και προσθέτει στη συνέχεια: «Η αξονομετρία μπορεί να επιφέρει μαγικά αποτελέσματα ακόμα και στην μικρή κλίμακα, καθώς στον μη αντιληπτικό κόσμο του παρατηρητή, δημιουργούνται αυτοματισμοί που εξυπηρετούν την εργονομία του μυαλού. Για να επιτευχθεί αυτό έπρεπε να κατασκευαστούν τα μέσα τα οποία θα καθόριζαν την πορεία όπου για την ολοκλήρωση θα χρειαζόταν μελέτη από το χαρτί».
«Λόγω της μεγάλης επιρροής από τον χώρο του graffiti, μιας τέχνης που χαρακτηρίζει υπερβολικά την εποχή, η σύνθεση των γεωμετριών είχε να κάνει με έντονες γραμμές σαν γράμματα που ενώνονται και επικοινωνούν όπως ακριβώς παρατηρούνται και στις τοιχογραφίες».
«Η πρώτη παράλληλα με τη δεύτερη κατασκευή, είναι ο πάγκος της κουζίνας και έπειτα ο καναπές. Στην σχεδίαση του πάγκου που φτάνει τα 4.30 μ. μήκος, έπρεπε να στεγαστεί ο χώρος μιας λειτουργικής κουζίνας, αλλά παράλληλα στην προέκταση αυτού ένα χρηστικό τραπέζι που άλλοτε θα μπορεί να φιλοξενεί μέχρι και 3 άτομα για ένα γεύμα ή με την άνεση του χώρου να μεταμορφώνεται σε έναν πάγκο εργασίας για τις ημέρες “work from home”», συμπληρώνει ο ίδιος μιλώντας για τον ανακαινισμένο χώρο της κουζίνας.
«Διαγώνια απέναντι με παράλληλους άξονες, δημιουργώντας 2 κεντρικές διαδρόμους – έναν που πηγαίνει στη κουζίνα κι έναν προς την μπαλκονόπορτα – δημιουργήθηκε ένας καναπές με οξείες γραμμές, που με την ποιότητα κατασκευής των μαξιλαριών ο ύπνος μετά το άραγμα μπορεί να γίνει μια υπέροχη επιλογή», λέει ο Yiakou για την πρωτοτυπία και την ποιότητα της κατασκευής του νέου καναπέ που βρίσκεται στο ανακαινισμένο διαμέρισμα μόλις 28 τ.μ.
«Το τρίτο στοιχείο είναι δίπλα από την είσοδο, στο μέρος που βρισκόταν μια παλιά ξύλινη ντουλάπα ακυρώνοντας κάποια τετραγωνικά για την χρήση της, δημιουργήθηκε ένας χώρος τύπου βεστιάριο με συρόμενη πόρτα. Η εργονομία αλλά και η μελέτη εφαρμόστηκε στα ράφια, όπου η σύνθεση τους εξοικονομεί τον μέγιστο για τα τετραγωνικά του χώρο για ρούχα αλλά και διαφορά ακόμα χρηστικά αντικείμενα του σπιτιού», δήλωσε έπειτα για το νέο τύπου «βεστιάριο» που ταυτόχρονα λειτουργεί και ως αποθηκευτικός χώρος για έξτρα αντικείμενα.
«Το αισθητικό κομμάτι είχε να κάνει με το συναίσθημα αλλά παράλληλα με την μελέτη μιας πετυχημένης εμπορικότητας των στόχων. Βασική αλλαγή ήταν το χρώμα της κεκλιμένης οροφής, όπου το πρώην σκούρο καφέ ξύλο, που απορροφούσε το φως έδωσε την θέση του σε ένα πολύ ανοιχτό, χαλαρό σε ένταση μωβ όπου φέρει άλλοτε τη χαλάρωση και άλλοτε τον δυναμισμό του χώρου με τις αντανακλάσεις του ανάλογου φωτισμού».
«Λόγω περιορισμού του budget, το πλακάκι της τουαλέτας μπορεί να παρέμεινε το ίδιο αλλά μεταλλάχθηκε σε 2 εξαιρετικά χρώματα»
«Το πριν εκρού και το πλέον -λιλά με πράσινο- είναι σίγουρο πως θέλει να παίξει νοερά με την διαμονή του χρήστη στον χώρο. Ενώ κάποια σημεία της τοιχοποιίας έπεσαν, και άλλα σημεία όπως το αλουμίνιο στην βάση των παραθύρων καλύφθηκαν με γυψοσανίδα, το μάτι του θεατή μαγνητίζεσαι από την τοποθέτηση μιας ροζ κούνιας δίπλα από το κρεβάτι, δίνοντας το συναίσθημα του παιχνιδιού, της ελευθερίας αλλά και της και χρηστικότητας ως κομοδίνο», καταλήγει ο Yiakou για την τελευταία αλλαγή της ανακαίνισης που αφορά το μπάνιο, του οποίου το πλακάκι παρέμεινε αλλά άλλαξε χρώμα.
Φωτογραφίες πριν την ανακαίνιση
Κάνε κλικ στο βίντεο για να δεις τον χώρο πιο αναλυτικά