Πριν και μετά: Η ανακαίνιση σε μεσοπολεμικό διαμέρισμα του 1936 στο Παγκράτι, διατηρεί την αυθεντικότητά του
- 25 ΙΑΝ 2024
Το Παγκράτι συγκαταλέγεται ανάμεσα στις 51 πιο cool γειτονιές του κόσμου σύμφωνα με το Time Out. Παλιά στέκια που παραμένουν αμετάβλητα με το πέρας του χρόνου, καθώς και νέα spots που ξεπηδούν ανά τακτά χρονικά διαστήματα, είναι ανάμεσα στις αποδείξεις. Πρόκειται όμως και για μια περιοχή με ιδιαίτερο αρχιτεκτονικό ενδιαφέρον, το οποίο «παντρεύει» παρελθόν και παρόν. Η κλασική αρχιτεκτονική συνυπάρχει με διαφορετικά στιλ, που έχουν προκύψει με την πάροδο του χρόνου και σύμφωνα με τις ανάγκες της εκάστοτε εποχής. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η Ευφράνορος που πήρε το όνομά της από τον καλλιτέχνη της αρχαιότητας, Ευφράνορα.
Η οδός αυτή, λοιπόν, αποτυπώνει έναν αρμονικό συνδυασμό όλων των κλασικών στοιχείων της παλιάς, αστικής, αθηναϊκής γειτονιάς, με το σύγχρονο και τη μοντέρνα αρχιτεκτονική. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί το παρακάτω μεσοπολεμικό διαμέρισμα που υπάρχει σε πολυκατοικία στην οδό Ευφράνορος ήδη από το 1936, την ανακαίνιση του οποίου ανέλαβε το αρχιτεκτονικό γραφείο Aesthe Architecture Studio.
Πριν & μετά: Η ανακαίνιση σε διαμέρισμα του 1936 στο Παγκράτι συνδέει παρελθόν και παρόν
«Βασικά σημεία της ανακαίνισης ήταν η διατήρηση των παλαιών του στοιχείων, το πάντρεμα των υλικών και η εισαγωγή σύγχρονων λεπτομερειών, που μέσω μιας διαλεκτικής αντίθεσης αναδεικνύουν τον αυθεντικό χαρακτήρα του διαμερίσματος», αναφέρουν χαρακτηριστικά οι ιδιοκτήτριες του γραφείου, Φωτεινή Γουγουστάμου και η Αλεξία Μηντσούλη.
Ένα μαρμάρινο δάπεδο με ασπρόμαυρο μοτίβο «έντυσε» την είσοδο του διαμερίσματος που σε συνδυασμό με τα αυθεντικά art deco γύψινα στοιχεία της οροφής, δίνουν έναν ιδιαίτερο χαρακτήρα στον χώρο.
Η τραπεζαρία και το σαλόνι αποτελούν έναν ενιαίο χώρο και ένα λακαριστό, ημιδιάτρητο, έπιπλο λειτουργεί ως διαχωριστικό με τον χώρο της κουζίνας.
Από τις βασικές επιδιώξεις του πελάτη, ήταν να διατηρηθεί το αρχικό δωμάτιο του μπάνιου, αλλά και να δημιουργηθεί ένα επιπλέον μπάνιο.
«Το αρχικό μπάνιο έγινε en-suite στο βασικό υπνοδωμάτιο και εκατέρωθέν του δημιουργήθηκε ένα ακόμα κοινό μπάνιο. Στον ενδιάμεσο τοίχο έγινε χρήση υαλότουβλων, ώστε να δίνεται η δυνατότητα φυσικού φωτισμού», αναφέρουν χαρακτηριστικά οι αρχιτέκτονες.
Μια μεταλλική πόρτα με αυλακωτό γυαλί, αποτελεί το βασικό δίαυλο που συνδέει την είσοδο του σπιτιού με το βασικό υπνοδωμάτιο. Παράλληλα χαρίζει ιδιωτικότητα και δίνει επιπλέον φως στο χώρο του σαλονιού, που βρίσκεται στη βορινή πλευρά του διαμερίσματος.
Η συνδιαλλαγή των διαφορετικών υλικών, αποτέλεσε καθοριστική παράμετρο στην αισθητική του διαμερίσματος.
Το υπάρχον ξύλινο δάπεδο, σε συνδυασμό με τις νέες μαρμάρινες επιφάνειες, η παλιά πόρτα εισόδου, τα λακαριστά έπιπλα με την επιλεκτική χρήση του πράσινου χρώματος στην κουζίνα, η γυάλινη πόρτα της εισόδου του υπνοδωματίου, τα μαύρα και μπρούτζινα μεταλλικά στοιχεία, η χρήση διάφορων χρωμάτων και υφασμάτων των επίπλων, προσδίδουν έναν ιδιαίτερο χαρακτήρα στο χώρο.