DESIGN

Πριν και μετά: Η εντυπωσιακή ανακαίνιση ενός διαμερίσματος του ’77 στην Καισαριανή

Η Φορμίωνος συγκαταλέγεται ανάμεσα στις σημαντικότερες αρτηρίες του κέντρου που «πιάνει» Παγκράτι, Καισαριανή και Βύρωνα ταυτόχρονα. Σε αυτές τις περιοχές, κατά κύριο λόγο, εντοπίζονται κτίρια, σπίτια και πολυκατοικίες που γράφουν ιστορία ήδη από τις δεκαετίες του ’60, του ’70 και του ’80. Ανάμεσά τους και το παρακάτω διαμέρισμα του ’70 που ανακαινίστηκε από την interior designer και αρχιτέκτονα, Χατζηγούλα Εβελίνα.

H Χατζηγούλα Εβελίνα, λοιπόν, η οποία διατηρει το αρχιτεκτονικό γραφείο EC interiors στην Ηλιούπολη, πραγματοποίησε μια «ευσυνείδητη» επανασχεδίαση και ανακαίνιση ενός διαμερίσματος του 1977, στην περιοχή της Καισαριανής. Και μπορεί η αρχιτεκτονική του παρελθόντος ή τα περιορισμένα τετραγωνικά να αποτελούν δυο από τα βασικότερα εμπόδια μιας ανακαίνισης, αλλά αυτό δεν ισχύει στο συγκεκριμένο διαμέρισμα.

Το πριν και το μετά της ανακαίνισης ενός διαμερίσματος του ’77 στην Καισαριανή, θα σε εντυπωσιάσει

Για την interior designer και επικεφαλής του γραφείου EC Interiors, τα 50 τ.μ του διαμερίσματος που χρονολογείται από τη δεκαετία του ‘70, αποτέλεσε κινητήριο δύναμη για έναν δημιουργικό και λειτουργικό επανασχεδιασμό. «Εξ αρχής στόχος μου ήταν να αναδείξω και να σεβαστώ τα βασικά αρχιτεκτονικά στοιχεία του διαμερίσματος καθώς και την εποχή στην οποία αναφέρεται μέσα από μία πιο σύγχρονη ματιά», λέει η ίδια χαρακτηριστικά. Το πριν και το μετά, θα σε εντυπωσιάσει.

Το πριν

διαμέρισμα

διαμέρισμα

διαμέρισμα

διαμέρισμα

Το μετά

Το διαμέρισμα αποτελείται από έναν χώρο εισόδου, ένα καθιστικό, μια κουζίνα, μια κρεβατοκάμαρα και ένα μικρό μπάνιο. Η διαρρύθμιση διατηρήθηκε με τη μόνη αλλαγή να εντοπίζεται στη σύνδεση του χολ με την κρεβατοκάμαρα όπου αρχικά υπήρχε μια συρόμενη πόρτα.

«Την αφαιρέσαμε και την αντικαταστήσαμε με μια καμάρα ώστε να εξασφαλίζουμε την αίσθηση της ανοιχτότητας αξιοποιώντας παράλληλα ένα αρχιτεκτονικό στοιχείο με αναφορές σε εκείνη την εποχή», εξηγεί η Eβελίνα.

διαμέρισμα

Βασικό μέλημα της μελέτης αποτέλεσε η «αποκάλυψη» και επισκευή του μωσαϊκού δαπέδου, το οποίο είχε καλυφθεί με πλακάκια.

Το καθιστικό είναι ένας χώρος όπου κυριαρχεί η αίσθηση ηρεμίας. Η χρωματική παλέτα που έχει επιλεχθεί (τόνοι του σπασμένου λευκού) καθώς και η απλότητα και η καθαρότητα του σκανδιναβικού σχεδιασμού που ακολουθεί η διακόσμηση, κινούνται προς αυτήν την κατεύθυνση.

Παράλληλα, έχει προβλεφθεί η λειτουργία του και ως δωμάτιο φιλοξενίας έχοντας μια κλειστή ντουλάπα –μαζί με την ανοιχτή βιβλιοθήκη – αλλά και τον καναπέ που ανοίγει και μετατρέπεται σε κρεβάτι.

διαμέρισμα

Το απαλό σομόν αναλαμβάνει να δώσει την αίσθηση ηρεμίας και την απαραίτητη φωτεινότητα στην κουζίνα του διαμερίσματος.

«Σε αυτόν τον χώρο, κυρίαρχο κομμάτι είναι ο μαρμάρινος νεροχύτης που βρισκόταν ήδη εκεί. Για λειτουργικούς λόγους του αλλάξαμε θέση – βρισκόταν κάτω από το παράθυρο – κάτι που τελικά τον ανέδειξε καθώς ενσωματώθηκε με το μαρμάρινο προστατευτικό στον τοίχο και τον πάγκο», διευκρινίζει η αρχιτέκτονας.

διαμέρισμα

Το σκούρο πράσινο στον τοίχο και ο συνδυασμός του με το ξύλο και τις γήινες αποχρώσεις, είναι αυτά που ξεχωρίζουν στο υπνοδωμάτιο. Πρόκεται για μια σύνθεση που αποπνέει ισορροπία και δυναμισμό και ταυτοχρονα «ησυχάζει» με το ανοιχτό γκρι του χολ. Αυτή η χρωματική αρμονία, συνεχίζεται στο μπάνιο δίνοντας, ωστόσο, τα «διακοσμητικά ηνία» στους ασπρόμαυρους χρωματισμούς του μωσαϊκού.

«Χρησιμοποιήσαμε πατητή τσιμεντοκονία και μωσαϊκό, όχι μόνο στο δάπεδο του διαμερίσματος, αλλά και στην ειδική κατασκευή του νιπτήρα, η οποία εκμεταλλεύεται στο μέγιστο το μήκος του μπάνιου», περιγράφει η Εβελίνα.

«Σε αυτό το διαμέρισμα κάποτε, κάποιοι θα έζησαν ευτυχισμένες στιγμές, μεγάλα γεγονότα, δύσκολες εμπειρίες. Θα έζησαν μια ζωή. Κάθε χώρος, λοιπόν, έχει τη σημασία του, κρύβει και μια διαφορετική ιστορία που μέσα από κάθε παρέμβαση μας οφείλουμε να σεβαστούμε και να αναδείξουμε», πρόσθεσε η ίδια.