ΦΥΤΑ

Αυτό είναι το πιο επικίνδυνο φυτό για την υγεία σου και υπάρχει παντού

Pexels

Όπως σου έχουμε αναφέρει σε προηγούμενο άρθρο, υπάρχουν τουλάχιστον 5 λουλούδια που μπορούν να εκθέσουν την υγεία σου σε κίνδυνο. Μπορεί η εξωτερική τους ομορφιά να σε «κερδίζει», αλλά ό,τι λάμπει δεν είναι πάντα χρυσός. Ποιο είναι, όμως, το πιο τοξικό και επικίνδυνο φυτό παγκοσμίως, που μάλιστα κατέχει και ρεκόρ Guinness;

Έχεις ακούσει την έκφραση «Να σου κάνω τσάι κουρτουνιάς»; Πολύ γνωστή στην Κύπρο που συνήθως λένε οι νικητές των εκλογών ή οι οπαδοί τους προς τους ηττημένους και έχει τις ρίζες της στο παρελθόν. Στο τέλος του άρθρου θα βρεις την εξήγηση -αλλά πιστεύω μπορείς να καταλάβεις και λίγα πράγματα μόνη σου.

φυτά

Στην Ελλάδα έχει το παρατσούκλι «τσάι της πεθεράς» και «φυτό του Μεταξά». Σε αφήνω να μαντέψεις το γιατί.

Προσοχή: Το πιο επικίνδυνο φυτό για την υγεία σου υπάρχει παντού και κατέχει ρεκόρ Guinness

Το όνομα αυτού του φυτού, λοιπόν, είναι ρίκινος. Επιστημονικά θα το βρεις και ως Ricinus communis. Πρόκειται για δενδρώδη θάμνο που είναι αυτοφυές στη νοτιοανατολική Μεσόγειο, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας, της Κύπρου και της ανατολικής Αφρικής.

Από το εν λόγω φυτό παράγεται το καστορέλαιο που κάνει θαύματα στην beauty ρουτίνα σου αλλά παράλληλα έχει καταγραφεί ως το πιο δηλητηριώδες, κοινό φυτό στον κόσμο. Για τον λόγο αυτό, από το 2007, ένα ρεκόρ Guinness του ανήκειΤο φυτό είναι «από την κορυφή ως τα νύχια» τοξικό. Δεν υπάρχει, δηλαδή, κάποιο μέρος του φυτού που να μην είναι τοξικό. Τα φύλλα του, πάντως, είναι λιγότερο τοξικά αν αυτό σε ηρεμεί κάπως.

Η ουσία που κάνει τον ρίκινο άμεσα απειλητικό για την υγεία σου

Ποια είναι, όμως, η ουσία που κάνει το εν λόγω φυτό τοξικό; Ρικίνη it is. Η ρικίνη προέρχεται από τους κόκκους του ομώνυμου φυτού. Παράγεται από το 5% με 10% των κατάλοιπων του καστορέλαιου.

Η ρικίνη στους σπόρους του ρίκινου απελευθερώνεται όταν αυτοί μασηθούν. Η δηλητηριώδης, αυτή, ουσία εμποδίζει τη σύνθεση πρωτεϊνών στα κύτταρα, οι οποίες είναι απαραίτητες για τη ζωή, με αποτέλεσμα η κατάποσή της να είναι άμεσα απειλητική για την ανθρώπινη ζωή. Τα συμπτώματα είναι δυνητικά θανατηφόρα σε συμπυκνωμένες ή υπερβολικές ποσότητες. Τόσο κατά την εισπνοή, την κατάποση και τη δερματική έκθεση με το φυτό. Μία δόση καθαρής ρικίνης σε σκόνη και μέγεθος όσο αυτό λίγων κόκκων αλατιού, μπορεί να επιφέρει τον θάνατο.

Υπάρχει αντίδοτο αν έρθεις σε επαφή με αυτό το δηλητηριώδες φυτό;

Αντίδοτο για το συγκεκριμένο δηλητήριο δεν υπάρχει προς το παρών. Ο μόνος τρόπος αντιμετώπισης είναι η όσο το δυνατόν γρηγορότερη αφαίρεσή του από τον οργανισμό. Αν το δηλητήριο εισέλθει στον οργανισμό σου, θα πρέπει να κατευθυνθείς αμέσως στο νοσοκομείο για να σου παρασχεθούν οι πρώτες βοήθειες. Οι διαθέσιμες θεραπείες δίνουν έμφαση στην ελαχιστοποίηση των επιπτώσεων του δηλητηρίου.

Για την ιστορία

Η υποχρεωτική κατάποση του ρίκινου είχε χρησιμοποιηθεί και ως βασανιστήριο από δικτατορικά καθεστώτα. Συγκεκριμένα κατά το καθεστώς του Μουσολίνι στην Ιταλία και τη δικτατορία του Φράνκο στην Ισπανία, οι αντιφρονούντες υποχρεώνονταν να καταναλώσουν μεγάλες ποσότητες ρίκινου με σκοπό τον βασανιστικό τους θάνατο. Το συγκεκριμένο βασανιστήριο είχε χρησιμοποιηθεί και στην Ελλάδα κατά τη δικτατορία του Μεταξά αλλά και στην Κύπρο από τους Άγγλους αποικιοκράτες. Και κάπου εδώ ο επίλογος συνδέεται με τον πρόλογο.

Παρά το σκοτεινό παρελθόν και την τοξική του δράση, ο ρίνικος παραμένει μέχρι και σήμερα ένα καλλωπιστικό φυτό. Εγώ δεν θα στο πρότεινα. Υπάρχουν τόσα άλλα ωραία φυτά για να εμπλουτίσεις ή να ξεκινήσεις να χτίζεις τη συλλογή σου.

Exit mobile version