Προτάσεις βιβλίων ερωτικής λογοτεχνίας: Μία διαχρονική αγάπη
- 15 ΟΚΤ 2015
Το συγκεκριμένο είδος λογοτεχνίας συχνά χαρακτηρίστηκε πορνογραφία, η κυκλοφορία των βιβλίων απαγορεύθηκε, ενώ οι συγγραφείς τους απαξιώθηκαν και – κατά περίπτωση – εκδιώχθηκαν από το νόμο.
Σήμερα, το πιο παρεξηγημένο είδος λογοτεχνίας έχει πλέον λάβει την καλλιτεχνική αναγνώριση που του αξίζει, παρότι τα πιο ευπώλητα έργα του είδους είναι και τα λιγότερο αντιπροσωπευτικά του, όπως για παράδειγμα το πολυσυζητημένο βιβλίο της Ε.Λ. Τζέιμς, ”Οι 50 αποχρώσεις του γκρι”.
Ο Εραστής της Λαίδης Τσάτερλυ, Ντ. Χ. Λώρενς
Το μυθιστόρημα του Λώρενς κυκλοφόρησε για πρώτη φορά στις ΗΠΑ το 1928, δυο μόλις χρόνια πριν τον θάνατο του συγγραφέα. Η πρώτη έκδοση ήταν εκτενέστατα λογοκριμένη. Το βιβλίο κυκλοφόρησε για πρώτη φορά χωρίς λογοκρισία μόλις το 1960 και προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων από συντηρητικούς κύκλους. Δεν ήταν μόνο οι τολμηρές περιγραφές του ανθρώπινου σώματος και των σεξουαλικών πράξεων που προκαλούσαν το κοινό αίσθημα. Πέρα και πάνω απ’ όλα, το ”σκανδαλιστικό” στοιχείο του βιβλίου ήταν η βάση της πλοκής του, δηλαδή η σχέση μιας αριστοκράτισσας και ενός άντρα της εργατικής τάξης.
Με την πάροδο των χρόνων, ο μνημειώδης αυτός ύμνος στη σεξουαλική απελευθέρωση έγινε κλασικό ανάγνωσμα, ένα από τα χαρακτηριστικότερα έργα της ερωτικής λογοτεχνίας.
Φάνυ Χιλ – Αναμνήσεις μιας γυναίκας της ηδονής, Τζων Κλέκλαντ
Το βιβλίο που γράφτηκε κατά τη διάρκεια της φυλάκισης του συγγραφέα για χρέη, είναι ένα κορυφαίο έργο της νεότερης ερωτικής λογοτεχνίας, το οποίο παραλίγο να οδηγήσει ξανά τον συγγραφέα πίσω από τα σίδερα της φυλακής. Εκδόθηκε το 1748 στην εξαιρετικά συντηρητική Μεγάλη Βρετανία και αφηγείται – με τη μορφή επιστολών σε άγνωστο παραλήπτη – τη ζωή της Φάνι Χιλ, μιας πόρνης που ξεκίνησε από ένα φτωχό χωριό κοντά στο Λίβερπουλ και σταδιακά εισήλθε στους αριστοκρατικούς κύκλους του Λονδίνου. Η γραφή του Κλέκλαντ είναι απαλλαγμένη από το φιλοσοφικό μανδύα που καλύπτει τα έργα του Ντε Σαντ και το έργο χαρακτηρίστηκε κατά την εποχή της έκδοσής του ως ”το πρώτο πορνογραφικό έργο με τη μορφή μυθιστορήματος”. Προφανώς και απαγορεύθηκε για πολλά χρόνια, μέχρι που ανακαλύφθηκε ξανά από τους κριτικούς λογοτεχνίας στα μέσα του 20ού αιώνα.
Ο Τροπικός του Καρκίνου, Χένρυ Μίλλερ
Το βιβλίο εκδόθηκε το 1934, κατά τη διάρκεια της παραμονής του συγγραφέα στο μεσοπολεμικό Παρίσι. Η πλοκή διαδραματίζεται στο Παρίσι εκείνης της εποχής μέσα από το πρίσμα του ίδιου του συγγραφέα, που περιπλανιέται στους δρόμους της Πόλης του Φωτός χωρίς λεφτά και χωρίς δουλειά. Ζώντας από την ελεημοσύνη των λιγοστών φίλων του, περιγράφει τη ζωή του, αλλά και τον τρόπο με τον οποίο ζούσαν οι πόρνες, οι μικροαπατεώνες και οι διανοούμενοι της εποχής, διηγούμενος τις ερωτικές του περιπέτειες με πολλές λεπτομέρειες και χιουμοριστικό πνεύμα. Προφανώς και το έργο, όπως και άλλα έργα του Μίλλερ της ίδιας περιόδου, απαγορεύθηκαν στις ΗΠΑ ως πορνογραφικά, μέχρι να αναγνωριστεί, μετά τα 70s, το λογοτεχνικό τους μεγαλείο.
Ο έρωτας στα χρόνια της Χολέρας, Γκαμπριέλ Γκαρσία Μάρκες
Το εκπληκτικό μυθιστόρημα του μεγάλου Κολομβιανού πεζογράφου είναι, ίσως, το δεύτερο σημαντικότερο έργο του, μετά τα ”Εκατό χρόνια μοναξιά”. Ο νεαρός Φλορεντίνο Αρίσα ερωτεύεται τη συνομήλική του Φερμίνα, ωστόσο ο πατέρας της αντιδράει στην προοπτική μιας τέτοιας σχέσης και η Φερμίνα αναγκάζεται να παντρευτεί έναν μεγαλύτερο άντρα. Ο Φλορεντίνο θα περάσει σχεδόν 52 χρόνια περιμένοντας να επιστρέψει στη ζωή του ο νεανικός του έρωτας. Με φόντο τις ακτές της Καραϊβικής στη διάρκεια μιας επιδημίας χολέρας που είχε αποδεκατίσει το ντόπιο πληθυσμό, το ζευγάρι καταφέρνει να ζήσει ελεύθερα τον έρωτά του, δαμάζοντας το χρόνο και την αρρώστια.
Ο ερωτισμός αποδίδεται μοναδικά μέσα από το πρίσμα του μαγικού ρεαλισμού, οδηγώντας τον αναγνώστη μέσα στον ψυχισμό των πρωταγωνιστών, δίνοντάς του την ευκαιρία να ζήσει τον δικό τους, παράταιρο αισθησιασμό, υπό το δικό του, προσωπικό πρίσμα.
Ο Μέγας Ανατολικός, Ανδρέας Εμπειρίκος
Πρόκειται για το εκτενέστερο μυθιστόρημα της νεοελληνικής λογοτεχνίας. Εκδόθηκε το 1990, μετά το θάνατο του υπερρεαλιστή συγγραφέα, σε οκτώ τόμους άνω των δύο χιλιάδων σελίδων. Η συγγραφή του διήρκεσε από το 1945 ως το 1951 και η πλοκή του εκτυλίσσεται στη διάρκεια του παρθενικού ταξιδιού του υπερωκεανίου ”Μέγας Ανατολικός” το 1867, από το Λίβερπουλ στη Νέα Υόρκη. Το πλήρωμα και οι επιβάτες διασχίζουν τον Ατλαντικό απολαμβάνοντας τον έρωτα κάθε είδους.
Το έργο συγκεντρώνει όλα τα κομμάτια της κοσμοθεωρίας του συγγραφέα, όπως αυτή διαμορφώθηκε υπό το πρίσμα της ζωής και των ιδιοτήτων του (ποιητής, πεζογράφος, ψυχαναλυτής). Ακόμα και σήμερα η συνολική αξία του έργου βρίσκεται υπό αμφισβήτηση. Ωστόσο, κανείς δε μπορεί να αρνηθεί το γεγονός ότι πρόκειται για ένα από τα σημαντικότερα, παγκοσμίως, έργα της ερωτικής λογοτεχνίας.
Τα ερωτικά, Αναΐς Νιν
Η συλλογή έργων ”Τα ερωτικά” της Γαλλίδας λογοτέχνιδας αποτελείται από τα δυο πιο σημαντικά έργα της και συγκεκριμένα τις συλλογές διηγημάτων ”Τρίγωνο της Αφροδίτης” και ”Μικρά Πουλιά”. Έργα της δεκαετίας του ’40, δημοσιεύθηκαν αποσπασματικά μέσα σε άλλα βιβλία της, λόγω του πολύ τολμηρού για την εποχή περιεχομένου τους. Αποτελούν έναν βαθιά ειλικρινή και χωρίς περιστροφές ύμνο στην ανθρώπινη σεξουαλικότητα. Η γραφή της Νιν, που έζησε μαζί με τον Χένρυ Μίλλερ στο Παρίσι του Μεσοπολέμου, επηρεάστηκε αρκετά από τον μεγάλο Αμερικανό συγγραφέα, χωρίς όμως να χάσει το δικό της, μοναδικά ειρωνικό ύφος.
Τα μαύρα φεγγάρια του έρωτα, Πασκάλ Μπρυκνέρ
Ένα ζευγάρι Άγγλων ταξιδεύει με πλοίο από την Κωνσταντινούπολη στην Ινδία. Κατά τη διάρκεια του ταξιδιού, το ζευγάρι γνωρίζει μια Γαλλίδα χορεύτρια, κι από το σημείο αυτό ξεκινάει ο ένα ”άγριο” ερωτικό παιχνίδι, χαρακτηριστικό της συναισθηματικής αναπηρίας από την οποία υποφέρουν οι πρωταγωνιστές του. Πάθη, μίσος κι έρωτας διατρέχουν την πλοκή του κορυφαίου έργου του Γάλλου συγγραφέα, το οποίο μεταφέρθηκε στον κινηματογράφο από τον Ρομάν Πολάνσκι το 1992.
Η αβάσταχτη ελαφρότητα του Είναι, Μίλαν Κούντερα
Πράγα, 1968. Η Σοβιετική Ένωση εισβάλλει στην Τσεχία και ο Τόμας, επιτυχημένος γιατρός, αρνείται να συμβιβαστεί με το νέο καθεστώς. Χάνει τη δουλειά του και προσπαθεί να αναζητήσει τον έρωτα, με τη βοήθεια διαφόρων παρτενέρ. Τότε γνωρίζει την Τερέζα, μια γυναίκα που αναζητά απεγνωσμένα τη στοργή, καθώς το βασικό συναίσθημα που διατρέχει τη ζωή της είναι η ζήλεια. Ταυτόχρονα, η καλλιτέχνιδα Σαμπίνα, μια από τις παρτενέρ του Τόμας, ζει τη ζωή της με την ίδια ”ελαφρότητα” που έχει επιλέξει για τη ζωή του ο Τόμας.
Ο Κούντερα, στο γνωστότερο λογοτεχνικό έργο του, εξερευνεί τις αρετές της ”βαρύτητας” και της ”ελαφρότητας”, όπως αυτές καθορίζουν τις ανθρώπινες ζωές, θέτοντας καίρια φιλοσοφικά ερωτήματα που πασχίζουν να απαντηθούν με φόντο μια Ευρώπη στην οποία, εξαιτίας των ραγδαίων ιστορικών εξελίξεων, κυριαρχούν ο φόβος και η αβεβαιότητα για το μέλλον.