ΓΕΥΣΗ

Πρώτη φορά Χαλκιδική. Πρώτη φορά Sani Resort. Πρώτη φορά Sani Gourmet

Ήταν πολλές οι πρεμιέρες μου. Και ακόμα πιο πολλά τα επιφωνήματα χαράς μου. Η Χαλκιδική σαν προορισμός ήταν εδώ και καιρό στη λίστα με τα θέλω μου. Όχι γενικά. Ήθελα να δω το Sani Resort που τόσοι φίλοι και γνωστοί, μού είχαν εκθειάσει. Και όχι οποτεδήποτε. Ήθελα να βρεθώ εκεί την περίοδο του Sani Gourmet, του σπουδαίου αυτού γαστρονομικού θεσμού που τρέχει εδώ και 15 χρόνια (πολύ πριν υπάρξει στην ελληνική πραγματικότητα τόσο ζωντανή γαστρονομική σκηνή, με περιζήτητα εστιατόρια και γνωστούς σεφ).

Έβλεπα φωτογραφίες φίλων από προηγούμενα Sani Gourmet (όπου έχουν φιλοξενηθεί iconic σεφ, έχουν αναδειχθεί οι επόμενοι μεγάλοι Έλληνες σεφ, αλλά έχουν μαζευτεί και πολλά αστέρια Michelin) και μου φαινόταν τόσο ωραία ιδέα, σε ένα τόσο ειδυλλιακό μέρος να μαζεύονται ταλαντούχοι άνθρωποι και να δημιουργούν μοναδικές γευστικές εμπειρίες για ένα (μεγάλο από την πρώτη κιόλας χρονιά) τυχερό κοινό.
Και φέτος, μετά από δυο χρόνια αποχής (και δικής του και όλων μας), μπήκε το τικ στη λίστα μου. 20-24 Μαΐου, το Sani Gourmet 2022 θα έσβηνε το fomo μου.

Το φετινό concept ήταν το Culinary Artisans με 9 τωρινούς σεφ, πρεσβευτές της σύγχρονης ελληνικής κουζίνας με σκοπό να πασπαλίσουν τον iconic χώρο του Sani με το ταλέντο τους και να δείξουν τη δική τους οπτική σε αγαπημένα πιάτα. Κι όλα αυτά με πρακτικές μηδενικών οργανικών απορριμμάτων (με στόχο τη μείωση και την κομποστοποίηση των αποβλήτων).

Ο σεφ Γκίκας Ξενάκης.

Η πρώτη μου μέρα συνέπεσε με το μεγάλο πάρτι του Sani Gourmet 2022 στη Sani Marina στον χώρο του Sea You. Φίλοι και γνωστοί, ανεμελιά, θάλασσα και ήλιος, αγαπημένες ετικέτες κρασιών, δροσερά κοκτέιλ και μαζεμένοι οι 9 εκπληκτικοί φετινοί προσκεκλημένοι σεφ, οι Culinary Artisans.

Εκεί, όλοι έδωσαν δείγμα της μαγειρικής προσωπικότητας και ιστορίας τους με amuse bouches που κάπως έδιναν και μια ιδέα για το τι μας περίμενε στα degustation menus που καθένας τους είχε ετοιμάσει για βραδιές σε κάποιο από τα προλυβραβευμένα εστιατόρια του Sani Resort (Fresco, Tomata, Water, Asian).

Ξετρελάθηκα με το ταρτάρ τόνου πάνω σε άγρια ιαπωνική μέντα του Άνταμ Κοντοβά, το μοσχαρίσιο ταρτάρ του Σωτήρη Ευαγγέλου, τον αχινό του Μανώλη Παπουτσάκη, το -what kind of sorcery is this – παγωτό lemongrass του Αλέξανδρου Τσιοτίνη.

Το ίδιο βράδυ, βρέθηκα στα τραπέζια του Water για το μενού των τρομερών παιδιών, Θάνου Φέσκου και Γιώργου Παπαζαχαρία, που τάραξαν τη σύγχρονη γαστρονομική σκηνή της χώρας, με το Delta Restaurant. To καλαμάρι, ο ‘αχινός’, ο τραγανός ηλίανθος με μπακαλιάρο και ο περίφημος μπάμπουρας (τα δύο τελευταία τα είδαμε και σε πρόσφατο επεισόδιο του MasterChef) ήταν μικρά έργα τέχνης οπτικά και γευστικά. Που απογείωνε με wine pairing, ο σομελιέ Άρης Σκλαβενίτης. Και όλο αυτό σε ένα τραπέζι με γνωστούς και φίλους, με γέλια, αναμνήσεις, ιστορίες. Πόσο το χρειαζόμασταν μετά από δυο χρόνια όλοι μας αυτό.

Την επόμενη μέρα, ήταν η ώρα του μάγου Άνταμ Κοντοβά στο Asian.

Το πρωί βγήκα από τη σουίτα του Sani Asterias, όπου έμενα, με το ζόρι (αλήθεια, οι σουίτες του Asteria είναι σχεδιασμένες να σε κακομαθαίνουν σε κάθε εκατοστό τους, από το ονειρικό κρεβάτι με ουρανό, μέχρι τη βεράντα μπροστά στη θάλασσα, που πίνεις καφέ ξαπλωμένος στις αφράτες σεζ-λονγκ).

Τελικά τα κατάφερα. Τριγυρνώντας από την παραλία του Μπούσουλα (ναι, παιδιά όντως σαν τη Χαλκιδική δεν έχει) μέχρι την πισίνα του Sani Dunes και την παραλία του Asterias (ξεκάθαρη sun lizard), η όρεξη είχε ανοίξει. Και η όρεξη δεν απογοητεύτηκε. Ενθουσιάστηκα με το τηγανητό bao με καπνιστό χέλι, miso και αυγά χελιδονόψαρου, καθώς και με την πάπια ωρίμανσης με crispy kale, αυγό ορτυκιού και ταμάρινθο, ένα πιάτο με απίστευτο πλούτο και ισορροπία γεύσεων.

Ψέμα δεν θα πω, έκανα και crashing στο Water, όπου ο Αλέξανδρος Τσιοτίνης (με τη μοναδική του προσωπικότητα) είχε φτιάξει το συναρπαστικό βελουτέ του από καλαμπόκι με αστακό και αφρό από τρούφα και περγαμόντο κι ένα (έρωτα με την πρώτη μπουκιά) αρνίσιο στήθος καπνιστό με αγγινάρα, σταμναγκάθι και sabayon άνηθο που δεν άντεχα να μην δοκιμάσω.

Κι αν υπήρχε κάτι εξίσου μαγικό με το ίδιο το Sani Resort και τα πιάτα των 9 Culinary Artisans (Σωτήρης Ευαγέλλου, Λίζα Κερμανίδου, Άνταμ Κοντοβάς, Γκίκας Ξενάκης, Βασίλης Μουρατίδης, Δημήτρης Παμπόρης, Γιώργος Παπαζαχαρίας & Θάνος Φέσκος, Μανώλης Παπουτσάκης, Αλέξανδρος Τσιοτίνης) ήταν η ατμόσφαιρα του όλου θεσμού. Έπαιξε ρόλο που όλοι θέλαμε να ζήσουμε επιτέλους ανέμελα και να ξαναθυμηθούμε πως το καλό φαγητό και το κρασί φτιάχνουν παρέες και αναμνήσεις; Ίσως.

Ήταν διασκεδαστικό να συναναστρέφεσαι με παλιούς φίλους, νέες γνωριμίες και τους ίδιους τους σεφ (που επίσης το καταδιασκέδαζαν μεταξύ τους, όταν τα δείπνα τελείωναν); Ξεκάθαρα ναι. Θα με ξαναδείτε του χρόνου εκεί στο Sani Gourmet; Ω ναι.

Exit mobile version