Πρώτη στη λίστα ελληνική σαλάτα με τις 50 κορυφαίες του κόσμου. Άλλες 3 στη λίστα
- 17 ΑΠΡ 2025

Η νέα λίστα του Taste Atlas αποτελεί πραγματικά μια γευστική αποκατάσταση! Μετά το μικρό «σοκ» που προκάλεσε ο υποβιβασμός του γύρου (23η θέση) και του σουβλακιού (56η θέση) στη λίστα με τα 100 καλύτερα street food του κόσμου (2 εμβληματικά street foods για την Ελλάδα) η αναγνώριση του ντάκου έφερε μια… νόστιμη δικαίωση.
Συγκεκριμένα, η τελευταία λίστα που δημοσίευσε το Taste Atlas – διαδικτυακός οδηγός για την παγκόσμια γαστρονομία – έχει να κάνει με τις καλύτερες σαλάτες στον κόσμο και η ελληνική σημαία πρωταγωνιστεί στην κορυφή αφού καταλαμβάνει τις 2 πρώτες θέσεις.
Ο ντάκος που βρίσκεται στην 1η θέση, με την απλότητα και τη μεσογειακή του φινέτσα – κριθαρένιο παξιμάδι, ζουμερή ντομάτα, φέτα ή μυζήθρα, ρίγανη και ελαιόλαδο – έχει κερδίσει τους ουρανίσκους παγκοσμίως. Δεν είναι μόνο μια σαλάτα είναι ένα κομμάτι καλοκαιριού πάνω σε ένα πιάτο. Τη δεύτερη θέση κατακτά η χωριάτικη σαλάτα φυσικά και τα λόγια είναι περιττά.
Το ότι η Ελλάδα καταλαμβάνει τις 2 πρώτες θέσεις στη λίστα με τις καλύτερες σαλάτες αποδεικνύει πως, όταν μιλάμε για φρέσκα υλικά, απλότητα και γεύση, η ελληνική κουζίνα δεν έχει να ζηλέψει τίποτα από καμία.
Ντάκος
«Είναι ένα παραδοσιακό κρητικό πιάτο που αποτελείται από ένα ξηρό κριθαρένιο παξιμάδι, το οποίο ολοκληρώνεται με θρυμματισμένο τυρί μυζήθρα, ψιλοκομμένες ώριμες ντομάτες, ολόκληρες ελιές, κάπαρη, φρέσκια ρίγανη και μερικές γενναιόδωρες πινελιές ελαιολάδου υψηλής ποιότητας. Το παξιμάδι συχνά τρίβεται απαλά με ένα μικρό κομμάτι σκόρδο και πασπαλίζεται ελαφρά με θαλασσινό αλάτι», είναι η λιτή περιγραφή από το Taste Atlas για την λαχταριστή σαλάτα από την Κρήτη.
Χωριάτικη σαλάτα
Ο λόγος για την χωριάτικη σαλάτα, ή όπως την ξέρουν οι τουρίστες «greek salad». To Taste Atlas γράφει: «Είναι το εθνικό πιάτο της Ελλάδας και αποτελείται από τεμαχισμένες ντομάτες, κόκκινα κρεμμύδια σε φέτες και χοντρές φέτες αγγουριού. Ανάλογα με την περιοχή, μπορεί επίσης να υπάρχουν ελιές, πράσινες πιπεριές, φέτα, ρίγανη, αλάτι, πιπέρι ή ένα τυπικό ντρέσινγκ από ελαιόλαδο και λεμόνι ή ξύδι (προαιρετικά).
Όταν η φέτα υπάρχει στη σαλάτα, συνήθως είναι απλώς κομμένη σε φέτες, αλλά σε ορισμένες περιπτώσεις αναμειγνύεται με ένα πιρούνι μέχρι να θρυμματιστεί ελαφρώς. Το όνομά της υποδηλώνει ότι ήταν ένα αγροτικό πιάτο, όταν οι αγρότες έπαιρναν κάποια βασικά συστατικά στο χωράφι και τα ανακάτευαν μαζί».
Ακόμα 2 ελληνικές συμμετοχές θα βρει κανείς στις 50 καλύτερες σαλάτες της λίστας του Taste Atlas. Στην 28η θέση θα συναντήσει κανείς τα χόρτα. «Είναι μια παραδοσιακή σαλάτα που αποτελείται από χόρτα στον ατμό ή βρασμένα, τα οποία περιχύνονται με χυμό λεμονιού και ελαιόλαδο», γράφεται.
Ενώ στην 40η θέση βρίσκεται η πατατοσαλάτα με την γνωστή σελίδα να αναφέρει: «είναι εξαιρετικά ευέλικτη και μπορεί να συμπληρώσει διάφορα ελληνικά πιάτα. Συνήθως αποτελείται από μεγάλα κομμάτια πατάτας σε μέγεθος μπουκιάς που επικαλύπτονται με ένα γευστικό ντρέσινγκ με βάση το ελαιόλαδο, τη μουστάρδα, το γιαούρτι ή τη μαγιονέζα.
Διάφορες προσθήκες μπορεί να περιλαμβάνουν λαχανικά, βραστά αυγά, ελιές και φρέσκα μυρωδικά όπως άνηθο ή μαϊντανό. Ο χυμός λεμονιού θεωρείται απαραίτητο συστατικό σε κάθε πατατοσαλάτα, καθώς προσφέρει την απαραίτητη φρεσκάδα. Είτε σερβίρεται χλιαρή είτε καλά παγωμένη, η πατατοσαλάτα ταιριάζει εξαιρετικά με ψητό κρέας».
Οι σαλάτες που συμπληρώνουν την πρώτη 5άδα του Taste Atlas
Εκτός από τον ντάκο και τη χωριάτικη σαλάτα, στην πρώτη 5άδα υπάρχουν πιάτα από Τυνησία, Ιταλία και Λίβανο. Συγκεκριμένα, στην 3η θέση της κατάταξης βρίσκεται η σαλάτα χούρια με καταγωγή από την Τυνησία.
Στην 4η θέση βρίσκεται η ιταλική σαλάτα caprese, που αποτελεί ωδή στη νοστιμιά της απλότητας. Την 5άδα συμπληρώνει η σαλάτα Fattoush από Λίβανο.